Oliebollentoernooi 2018

Het traditionele Oliebollentoernooi in Souburg heeft zoals ieder jaar eind december weer plaatsgevonden. Zoals u ook traditioneel van Yours Truly gewend bent ben ik er weer vlot bij met een verslag! Dat kunnen we helaas niet van alle contributors op deze site zeggen... Door minstens 3 mensen werd mij gevraagd: 'waar blijft dat verslag van het Kersttoernooi nu Joey?! Jij schrijft dat toch!' Daarop moest ik de mensen toch teleurstellen... maar wanhoop niet.... Er komt vast nog wel een verslag van het Kersttoernooi dat vorige week zaterdag gehouden werd! Vraag is of dit voor het nieuwe jaar gebeurd, wij Goesenaren zijn bij de interne competitie ook het nodige gewend... (FYI YT won voor Remco en Jeroen) Maar goed hier gaat het over het Oliebollentoernooi! Gelukkig is Roeland wel altijd tijdig met een verslag en een eindstand waardoor uw verslaggever ook wat neer kan plempen op deze site! Voor wat betreft Goes gold dat we met 6 waren deze keer. Vaste klant Rien is uitgewaaid en had blijkbaar geen tijd en zin. Verder moest Remco helaas afhaken door ziekte. Gelukkig waren de Feijters, Louis, JoeyB, Maxim en YT er wel bij. In totaal waren er 40 deelnemers. Een fantastisch aantal voor een Zeeuws toernooi maar bij dit toernooi zijn we eigenlijk nog meer gewend. Toen de stofwolken waren opgetrokken stond uw verslaggever toch maar mooi weer met een heus bierpakket in de handen! Proost! Dat was overigens de winnaar Provoost... Maar goed die moest bij het normale tempo niet tegen YT... Een overzicht van het toernooi van alle Goesenaren:

Uw verslaggever was dus beste Goesenaar. Zoals u gewend bent weet de schrijver doorgaans het meest van zijn eigen toernooi bij een rapidtoernooi dus daarom ook hier het grootste deel van het verslag over uw verslaggever! Van de keer geen Colijn, van Dooren of andere FMs en zo was uw verslaggever met 2321 eens een keer als eerste geplaatst. Wel vroeg YT zich af wie nu toch in vredesnaam de persoon op bord 2 was. Dat bleek Dennis Brouwer (2263) te zijn wiens ouders bij Souburg spelen tegenwoordig. Met verder Boelhouwer, Smits en Provoost had het toernooi toch wel een aardige bezetting. In de eerste 3 rondes maakte uw verslaggever de favorietenrol moeiteloos waar. In de eerste 2 ronden moesten Goesenaren er aan geloven. Niels kwam in ronde 1 in een hele slechte Slav uit met een sterk paard op d6 en een zwarte koning op e7. YT blunderde nota bene nog een pion weg en moest paardruil toestaan. Die koning bleef echter in het midden en zelfs met pion minder woog dat toch echt veel zwaarder. Louis was in ronde 2 het volgende slachtoffer. Er werd afgewikkeld naar een gewonnen toreneindspel dat moeiteloos werd uitgeschoven. In ronde 3 ging het wel heel vlot tegen Jeroen Hekhuis... Ik zette toch wel ietwat opzichtig een toren op d1 achter mijn Ld3 waarop Jeroen doodleuk toch op d4 sloeg. Nu stond er nog een paard op e4 maar dat was na Pxf6+ verdwenen wat zwart een stuk kostte... of de dame want Jeroen sloeg a tempo op f6 terug...

Zo begon de toernooifavoriet dus foutloos in het gezellige klublokaal van Souburg, waar telkens beneden vertoefd werd overigens hier. In ronde 4 ging het echter lelijk mis tegen Roeland Alders. Die was bij het kersttoernooi nog overtuigend verslagen... Ook nu had ik met zwart het betere van het spel in een eindspel met zware stukken maar er werd nonchalant eerst ...h5 gedaan in plaats van ...e5 Een nonchalance gevoegd bij een momentje afleiding (kan bij dit toernooi) leidde zomaar tot dameruil waardoor het eindspel van veel veel beter voor zwart naar een gelijk toreneindspel ging. Geen enkel probleem natuurlijk en zwart wist toch wat kleine voordeeltjes te vergaren niet in het minst 3 minuten bedenktijd op de klok. Het eindspel was normaliter gewoon binnen de remisemarge maar in de praktijk denk ik dat ik 50-50 zou moeten scoren (winst-remise) en dan 0 verlies.... Maar ja YT werd wel heel simpel geflest.. Roeland liet zomaar een toreninvasie op de 2e rij toe wat zwart met veel enthousiasme begroette... Het antwoord Te8+ rontgenschaak met torenverlies was redelijk ontnuchterend... Duur puntje in een toernooi met 40 deelnemers en maar 7 rondjes... In de 5e ronde verging het uw verslaggever niet veel beter. Tegen Henrik Westerweele werd simpel een pion gewonnen en dan zou de conversie eenvoudig moeten zijn... Ik was echter veel te nonchalant en liet zomaar allemaal zwart tegenspel tegen de koning toe. Geheel onnodig en zeer ingewikkeld. Heb de indruk dat wit gewonnen had moeten staan maar ook dat zwart hem ergens heeft kunnen winnen. Zoals het ging kon YT met wat offers met een toren minder eeuwig schaak bereiken.  Daarmee was de kans op de eindzege wel verkeken.

In ronde 6 mocht uw verslaggever dan eindelijk 'naar boven' alwaar hij aan bord 4 Collin Boelhouwer trof. Die had dus ook al het nodige gemorst. Deze partij verliep een heel stuk beter... In een Siciliaan ging ik voor een stelling met paard tegen loper en zware stukken. Had goed ingeschat dat de witte aanval niet veel voorstelde en dat zwart in het centrum en op de damevleugel sterker stond. Dat leverde een pion op en na een trucje met matdreiging nog een tweede. In een eindspel met dame+toren was dat meer dan genoeg voor de winst. In de slotronde zagen we dan het duel tussen de nummers 1 en 2 geplaatst op tafel 2. Dennis Brouwer had een half punt meer en er moet dus gewonnen worden voor een ereplaats. Het werd een scherpe Grunfeld met kansen over en weer. Wit had de controle in het centrum en meer ruimte maar zwart was lelijk aan het klooien op de damevleugel en de zwartveldige loper raakte in zwaar weer. Mede door dreigingen tegen de zwarte koning durfde de Amsterdammer niet de meest kritieke variant aan. Dat leverde wit voordeel op in een stelling met zware stukken en ongelijke lopers en 2 onveilige koningen. Met weinig tijd was het uw verslaggever die de zwarte koning het meest onder vuur leek te krijgen. Het leek heel erg mat te lopen maar met weinig tijd kon ik het matnet niet dicht knopen. Daarop maar praktisch verder gespeeld en de zwartspeler door de vlag gejaagd. Dat hoort er ook bij zonder increment uiteraard. Dat door de vlag jagen zou nog het nodige gebeuren deze avond / nacht! In ieder geval leverde dit de toernooifavoriet in ieder geval nog een ereplaats op. Het brons betekende een heus bierpakket. Ik kan u wel vertellen dat mijn moeder er maar wat blij mee was! De nodige Belgische biertjes werden gelijk herkend en 'goedgekeurd'!

De andere Goesenaren dan... Weet daar dus veel minder van helaas. Schroom niet om in de comments een kort (of langer!!) verslag van je eigen toernooi te posten! Tweede beste Goesenaar was in ieder geval Maxim die op een hele aardige 5 uit 7 uitkwam met een duidelijk overscore. Volgens mij begon hij aarzelend maar de Rotterdammer kwam er beter en beter in en pakte een gedeeld vierde plaats.

Louis, Niels en David scoorden allemaal 4 uit 7. Allemaal wel onderscores dus geen toptoernooi.

Meest opmerkelijke toernooi had JoeyB die het voor elkaar kreeg JoeyG 2017 na te doen met 5 remises op rij (!) B begon nog met een overwinning waarna er 5 remises volgden! Daarbij zaten wel goede tegenstanders aldus B! In de slotronde barstte zijn droom van 6 halfjes op een rij ruw uiteen want de tweede Joey eindige met een 0! Zo kwam hij uit op 50% Geen idee wie verantwoordelijk was voor dit jammerlijk gegeven...

--

Dan het 1-minutentoernooi. de Feijters deden niet mee maar waren wel toeschouwer. De andere Goesenaren schreven zich wel in. Het deelnemersaantal met 16 was ideaal.

In de eerste ronde had YT geen enkel probleem met Carl Schoor. Maxim poetste Bert Henderikse eveneens met 3-0 weg. JoeyB en Louis... speelden tegen elkaar. Het werd een hilarisch duel vol met fouten en jolige uitbarstingen vooral van de kant van JoeyB. Uiteindelijk had hij ook het meest te jubelen want het werd 3-2!

Dan de kwartfinales... Joey tegen Joey! Qua snelheid ging het redelijk gelijk op maar de zetten van G waren van een veel hogere kwaliteit... Eenmaal werd B een dame cadeau gedaan waardoor de eindstand op 4-1 kwam.

Maxim ondertussen stunte door Boelhouwer met 4-3 te kloppen. Of nou ja... Maxim had een jaar of 5 achter elkaar van Colijn verloren dat kan gebeuren... Nu wist hij wel van een sterke tegenstander te winnen!

In de halve finale volgde de ontnuchtering want uw verslaggever werd met 5-0 ingeblikt door Simon Provoost! Shocking... Of toch niet. Uw verslaggever heeft al een paar jaar het gevoel dat deze discipline niet echt meer aan mij besteed is. Een combinatie van 30+ en motorische gestoordheid met zetten... In ieder geval ging de match tegen Simon schaaktechnisch redelijk gelijk op. Beiden maakten de nodige fouten / blunders die bij dit tempo verwacht mochten worden. Beiden kregen betere en slechtere stellingen. Helaas was Simon simpelweg veel en veel sneller... Daardoor maakte hij zijn goede stellingen moeiteloos af terwijl uw verslaggever steevast door de vlag ging met betere stellingen. Hoogtepunt was een stelling met 2 dames en toren tegen een pion. Die was ik vergeten te slaan bij het mat zetten! Enfin dat had ook niet uitgemaakt. De verwachte conclusie... te traag. VOORNAMELIJK door bewegingssnelheid want ik zet (voor mijn gevoel althans) wel steeds onmiddelijk... Alleen niet zo snel!

Maxim deed het tegen Mark Smits een stuk beter maar ging er toch met 5-3 af.

Had vervolgens verwacht dat Simon gehakt zou maken van Smits maar niets bleek minder waar, deze laatste won met 7,5-1,5! Nogal ontnuchterend aangezien jas... tas... etc. 2 jaar geleden verloor YT nog een match met 6-5 van deze Smits... Kunnen dus wel vast stellen dat de jaren mee gaan spelen bij deze allersnelste discipline! Maar goed... gelukkig gaan de langere tempos wel goed!

Al met al was het weer een gezellige avond en nacht tot besluit van het schaakjaar.

Tot slot de eindstand met dank aan Roeland: