Verslagje NK Lightning 2019

Hierbij ,voornamelijk op verzoek van Jari, nog een verslagje van het jaarlijkse Lightningfestijn in Tilburg. Jari zelf moest helaas verstek laten gaan (toetsweek) en ook de op de deelnemerslijst opgedoken Maxim vond niet zijn weg naar het Koning Willem II Stadion. Vele anderen deden dat wel waaronder Anish Giri (de nummer 4 van de wereld voor de noobs). Zoals te doen gebruikelijk wordt begonnen in achtkampen waarna een finale zestienkamp volgt. De eerste poule wordt ingedeeld op rating, de anderen op punten. Yours Truly kreeg in de eerste ronde geen bizar sterke tegenstanders. Aan het begin was YT wellicht nog wat roestig maar de zwakkeren werden toch gewoon ge100%. Tegen Bram van den Berg viel een eindspel met kleine kwaliteit net niet te winnen: wit had een vesting. Tegen de Spaanse Oekraïner Dorokhin ging het allemaal net mis… Betere stelling weggegeven en vervolgens met nog een paar seconden op de klok voor de tegenstander mat gezet.

 

Zo slecht hoeft 5,5 uit 7 maken nog niet te zijn want om gelijk in de allersterkste groep te komen is ook zo wat… Nu kwam ik uit in Poule D. Een mix van sterke spelers die wat hadden laten liggen en wat zwakkeren die verrast hadden. Gelijk het eerste potje tegen clubgenoot Miguoel. Die partij ging eigenlijk gelijk op tot de ‘uitvluggerfase’ (als je daarover kunt spreken bij 2 minuten). Daar gaf de snelheid van Miguoel de doorslag (op het bord). In ronde 3 werd ook nog een lelijke zeperd geleden tegen Sjoerd van Roon die de groep dan weer wel met 7 uit 7 won (hij won voor de 2e keer van Miguoel uit een verloren stelling). In het verdere verloop van de groep werden behoorlijk overtuigend nog 5 punten bij elkaar gespeeld.

 

Hierdoor had YT genoeg punten verdiend om groep ‘B’ te mogen spelen. Samenstelling? 2 GMs, 4 IMs en 2 FMs. Pittig. Er werd begonnen met wat redelijke kansloze nederlagen maar gelukkig werd Luuk Baselmans wel overtuigend verslagen. Nadat ik gevlagd was door GM Swinkels in een (verloren waarschijnlijk) dame-eindspel werd wel geremiseerd tegen GM Twan Burg. Daarop dacht YT dat de groep er op zat maar er was nog een rondje! Gelukkig had ik dat op tijd door… In een scherpe partij werd IM Mark Timmermans overspeeld wat een gewonnen stelling met stuk extra opleverde… Nadat wit met Df1 mijn dame op e2 aanviel had ik daar wellicht wat aan moeten doen in plaats van de dame gewoon te laten slaan… Kan gebeuren! 1,5 uit 7. Zodoende naar een makkelijker pouletje.

 

De vierde voorrondepoule. Ik moet overigens melden dat ik in voorgaande jaren steevast last van mijn schouder kreeg zo omstreeks poule 3 / 4 maar dat viel dit jaar wel mee. Misschien toch iets minder snel geworden?! De taak om nog een aansprekende finalepoule te bereiken was duidelijk: dik scoren, bij voorkeur 100%. Zogezegd zo gedaan. Een voor een werden de opponenten met grote overtuiging van het bord gemept en/of geschoven! Wat ongetwijfeld helpt is dat ik de in veronderstelling verkeerde dat de meesten iets van 1900/2000 hadden… Zo meldde ik na afloop tegen Anish Giri nadat Miguoel hem vertelde dat ik vanuit Groep F nog naar de finale was gekomen… De meesten zaten echter gewoon boven de 2150… Eigenlijk had ik alleen wat problemen met de zwakste speler in de groep Peggy. Na een stellingsgelukje voor zwart moest zij gevlagd worden maar dat ging simpel. Nadat een bepaald niet indrukwekkend spelende Franse IM Debray simpel was verslagen stond de 100% score en de plaats in Finalegroep A vast: 19 uit 28 voor een 14e plaats.

 

De finalegroep was ‘a different kind of cook’ zoals een beroemd trainer dat zou zeggen. 3 jaar geleden had YT deze groep ook al bereikt en was toen gestrand op 2,5 uit 15… Destijds was de groep nog sterker met GMs Van Wely, Smeets, Bok en Balog ondermeer…. Daar stond dit keer tegenover dat wereldtopper Giri dus meedeed. Dat was er echter nog steeds maar 1 natuurlijk… Ik had al met al goede hoop om wat meer punten binnen te rijven. Dan moet je in deze groep WEL je kansen afmaken… Echt cadeautjes zijn er tegen spelers van dit niveau niet… Een kort overzichttje:

2 GMs, 8 IMs, 1 WGM, 4 FMs en de eerder genoemde titelloze Oekraïner (2364).

YT kwam in de eerste ronde uit in een verloren toreneindspel tegen IM Ondersteijn maar deze lette niet op en liet een dolle toren toe! Dat zag ik echter niet met luttele seconden. Anish, die naast ons zat, meldde dit wel onmiddellijk dat ik me mat had laten zetten overigens… In ronde 2 werd Dorokhin ditmaal wel overtuigend verslagen. 50%! Dat gaat niet onaardig… Maar ja je moet je kansen afmaken. In ronde 3 liet ik me matten tegen Anne Haast terwijl ze nog 5 seconden over had. DENK dat het allemaal geen gedwongen mat wat geweest en niet mat gaan was met 10-15 seconden meer op de klok eigenlijk het enige wat ik nog hoefde te doen… Tegen snelschaakbeest Hing Ting Lai (2572 blitz), de uiteindelijke winnaar een halfje voor Giri!, wist YT een venijnige 3-zets truc met damewinst in de stelling te knopen. U raadt het al…. Hij zag het en won uiteindelijk overtuigend.

 

Tegen voormalig ‘vaste klant’ en clubgenoot Thomas Beerdsen werd verloren in een scherpe Siciliaan waarbij wit een fraaie promotietruc kon toepassen. Met een toren voor viel het witte pionnetje niet meer te stoppen… Tegen huidig clubgenoot Miguoel Admiraal werd wel een score neergezet. Wit had een duidelijk beter toreneindspel maar de bijna GM hield remise. Overigens had hij, ondanks een paar seconden minder, nog een vlagpoging kunnen doen aangezien zijn zetten allemaal dichter bij de klok zouden gaan zijn. Tegen Liam Vrolijk speelde ik met afstand mijn slechtste partij… Een eerste combinatie kostte de kleine kwaliteit maar ik kreeg wat lucky counterplay. Een dame weggeven tegen een simpel aftrekschaak was te veel van het goede echter. Tegen Mark Timmermans had voor de 2e keer deze dag gewonnen moeten worden… Ook nu kwam ik een stuk voor, ook nu was het niet aan YT besteed… In plaats van de loper te houden werd het ding teruggeven voor de set-up Ld4-Tg7 met Kh8 van zwart… Na …h6 viel het echter toch allemaal heel erg tegen. Zwart had zowaar tegen dreigingen (zoals mat…) en ik moest berusten in eeuwig schaak. Tegen GM Twan Burg ging de partij dit keer wel verloren met zwart. Hierop volgde het treffen met nog zo een snelschaakbeest IM Manuel Bosboom (in 1999 met snelschaken van Kasparov gewonnen). Zoals wel vaker pakte de Amsterdammer de opening heel creatief aan. Zwart kreeg een gevaarlijke aanval en dat kostte me gewoon heel veel tijd om te verdedigen. Even later kon stukverlies niet voorkomen worden maar daar tegenover stond dat wit de damevleugel leeg vrat en doorliep met de b-pion. Dat kostte zwart dan weer een toren. Na nog wat gerommel de kwaliteit teruggeven en een eindspel van P+3p vs P+1p bereikt. Totaal gewonnen… maar ook totaal verloren op de klok helaas door voornoemd tijdverbruik. Een remiseaanbod bood geen soulaas.

 

Tegen IM Merijn van Delft werd met zwart eindelijk ook eens wat gescoord. In een lange theoretische variant van de Siciliaan wisten we allebei de theorie niet verder meer zo snel. Wit had een verbonden vrijpion op d5 maar nadat alles behalve gelijke lopers waren geruild was dat van weinig waarde en werd de vrede getekend. Tegen FM Fitzgerald Krudde pakte ik nog maar een halfje. Daar waren we allebei wel content mee gezien de stand. Ik rommelde hier maar wat aan en mijn stelling hing als los zand aan elkaar. Er waren nog wel genoeg dreigingen tegen de zwarte koning voor iets van een zetherhaling echter. Hiermee dus al op 3 uit 12! Score van 3 jaar eerder verbroken… Nu nog taak om de score op te voeren. DAT kwam er niet van. Clubgenoot FM Vincent Blom is een echte specialist en liet me, zoals in de meeste 2-minuten potjes, kansloos. Daarop mocht YT tegen ene Anish Giri. Hij kwam me ergens wel bekend voor maar zo heel vaak zie ik hem niet op de Nederlandse toernooien ;) Het ratingverschil bedroeg zo een 450 punten…. De superGM pakte het rustig aan en bereikte een wat prettigere stelling ondanks het ruilen van vele stukken. Vooral prettig was ook de klok voor de witspeler die zo een 40 seconden meer had… Doet mij denken aan mijn online potje tegen Nakamura van een paar weken terug toen ik ook een redelijke stelling had maar een minuut minder in een 3-minuten partij…. Uiteindelijk wist de GM ook op het bord de strijd te beslissen… Een zwarte pion op h7 viel (terwijl ik de pion op h6 niet kon slaan). Net toen YT dit dacht alsnog te kunnen doen (en gretig pion h6 was vastgepakt…) zag ik de paardvork pas en werd gelijk opgegeven…

 

In de slotronde had ik wit tegen de Franse FM Bressac. Het werd weer een gemiste kans… Wit won een pion en had bovendien een stuk op d6… Even later werd geblunderd en een kwaliteit weggegeven. Hierdoor stortte mijn hele stelling in…. Zodoende dus 3 uit 15. Nergens echt iets cadeau gekregen denk ik en zeker 3-3,5 punt meer kunnen halen wellicht. Op het hoogste niveau is het toch net wat lastiger dan tegen de meer modale schakers duidelijk. Wel weer een leuk en snel toernooi.

Zoals gezegd bleef Hing Ting Anish uiteindelijk een halfje voor! 13,5 tegen 13 uit 15…

 

Joey Grochal (links) in actie op het NK Lightning