JG wint het Zomeravondtoernooi in Oostkapelle

Hierbij dan toch nog een verslag van het jaarlijkse schaakfestijn in Oostkapelle. Enfin u bent inmiddels als trouwe bezoeker van deze site wachten vast wel gewend ;)

Jawel! JG heeft voor het vijfde jaar op rij (en de 8ste keer in totaal meen ik) het schaaktoernooi op de derde donderdag van juli gewonnen! Zeeuwse schakers weten dan natuurlijk onmiddellijk dat het gaat om het toernooi van Dam- en Schaakvereniging Oostkapelle (al heeft men geen dammers meer…).

Ieder jaar is het maar weer de vraag wat voor onbedoelde organisatorische grappen en grollen er uitgehaald worden! Zo had men vorig jaar een probleem met de indeling waardoor er maar 7 rondjes gespeeld waren. Misschien was DAT het want dit jaar had men er toch ook weer eentje… Jos, die vorig jaar er niet bij was, vroeg mij of ik er vorig jaar ook niet bij was… Immers daar stond JG bovenaan de lijst van 2018 op de roemruchte ‘spelfoutenlijst’ (alle goede bedoelingen van Albert ten spijt). Men had de spelfouten dit jaar wat uitgebreid want daar stond op 1 toch : Jari Groen. Huh? Niels de Feijter was vorig jaar 2e geworden terwijl Niels Verhaar 3e gefinisht was? Waaaat? Jari kon zich toch niet herinneren vorig jaar gewonnen te hebben maar was maar wat blij. IK kon me niet herinneren vorig jaar niet gewonnen te hebben maar he… David vond het een beetje jammer dat hij met zijn 3e plaats vorig jaar OOK niet op de spelfoutenlijst kwam. Na een check bleek de eindstand niet helemaal te kloppen… NU is dus de grote vraag… Staat DIT volgend jaar WEL goed?! Joey Grochal tot Jari Groen verbasteren is zelfs voor de Walchenaren wel een HELE grote spelfout… PLACE YOUR BETS! Verder mag overigens wel opgemerkt worden dat de archaïsche laptop geüpgrade was! Wel maakt me nog steeds gebruikt van het opmerkelijke damindelingsprogramma in plaats van een normaal programma. Het leidde alvast weer tot vreemde WP en SB waarden…

 

Het schaken dan. Goes was er bij met de nodige spelers: JG, JG, de Feijter, de Feijter, van Steijn, van Steijn, Jos, Ron en Joris. Dat was ongeveer een derde van het deelnemersveld. Het leidde er alvast toe dat Maarten Westerweele de eerste 6 ronden tegen Goesenaren mocht! Qua sterkte was Souburg andermaal afwezig. Misschien genoeg van de grappen en grollen? Daardoor stonden uw verslaggever en Jos mijlenver boven de rest. Toch kom je dan in het ‘gedrang’ terecht omdat er natuurlijk niet op rating ingedeeld wordt maar op volgorde van binnenkomst. Zo mocht uw verslaggever de eerste ronde tegen een jongetje terwijl Jos tegen Carl Schoor moest. Zodoende kon alvast geconcludeerd worden dat het hem op weerstandspunten niet ging worden voor uw verslaggever! Geen rare uitslagen natuurlijk hier. Norah wist voorzitter Joris te kloppen. De stelling was al helemaal gewonnen toen ik kwam kijken. Wit had simpel mat kunnen geven maar deed dat niet… In plaats daarvan werden de dames geruild met nog steeds een gewonnen eindspel. Daar gaf de witspeelster haar extra stuk voor een vrijpion. Nog steeds gewonnen waarschijnlijk maar ook hier deed wit het verkeerd en zo kwam JORIS zelfs nog bijna gewonnen te staan. Die maakte dan echter weer de laatste fout waardoor Norah een enkel pionnetje overhield en de partij won.

 

In ronde 2 mocht uw verslaggever het opnemen tegen niemand minder dan Alex Jonkheer. Hier vond YT zich terug op het laatste (!) bord immers bord 6 was Ron’s vaste bord. Deze partij werd vlotjes gewonnen. Jeugdspelers Jari en Jefta, die de eerste ronde verloren hadden, kwamen deze ronde ook op het scorebord.

 

Zo rond ronde 3 komen de betere spelers met het ‘indelen volgens aanmeldingsvolgorde systeem’ ook een beetje naar boven… Nu liet het logische indelingssysteem van Oostkapelle zich weer van zijn beste kant zien! Jos.. mocht tegen Jefta op bord 1! Die stond echter 18e?! Hoe dan? Mijn gok is dat het briljante systeem de eerst volgende uit een oneven groep kiest (7 man met 2 uit 2) en dan dus de mensen met 1,5 overslaat. En vervolgens de onderste met 1 uit 2 pakt?! Te gek voor woorden. Naar verluid gaf Jefta heel aardig partij maar Jos won gewoon. Zelf had ik het met Paul van den Berg niet bijster lastig. Overigens staat Oostkapelle er om bekend dat een ‘prominent’ het toernooi opent… Of beter dat een prominent het toernooi ZOU openen maar niet op komt dagen! Ditmaal bleek Paul echter de prominent aangezien hij blijkbaar alle edities heeft meegedaan! Dan kan hij ook vertellen of die Duitsers uit 2000 echt bestaan of verzonnen zijn! Immers de lijst van winnaars van 2018 klopt ook voor geen meter. Bestaat Ab Kok?! Dat is de vraag.

 

Ronde 4 nog maar een kleine kopgroep over. Inmiddels waren alle Goesenaren volgens mij wel van de 0 inclusief Ron. Jos had het deze ronde nog redelijk makkelijk. Zelf mocht ik aan bord 2 met zwart tegen Maarten. Probeerde mijn voorbereiding in een variant te herinneren van maanden terug maar dat lukte niet. Zo kwam ik simpelweg slecht te staan op zowel het bord als de klok. Geen paniek echter, gewoon zetjes blijven doen en het enorme ratingverschil moet gaan blijken. En dat bleek want Maarten kwam eerst achter op de klok en verloor vervolgens een kwaliteit waarna de rest simpel was.

 

Ronde 5 volgde dan de topper Jos – Joey toch wel op bord 1 (je weet het natuurlijk maar nooit) Volgens mij waren Jari en Norah inmiddels ook op de borden 2 en 3 terug te vinden. In het duel met Jos offerde YT tijdelijk een pion en kreeg daardoor een hele fijne stelling. Materiaal viel niet te winnen maar zwart had het loperpaar en wit stond erg onhandig opgesteld. Echt profiteren was nog niet zo makkelijke echter. Jos had inmiddels echter ook een minuut of 2 minder op de klok (in 10 min ko) en ging mede daardoor in de fout wat een pion en niet veel later de partij kostte.

 

Uw verslaggever was verrast dat in ronde 6 tegen Middelburger Joost Kerssemakers gespeeld werd. De tegenstander ging heel vlot in de fout in een Nimzo wat hem al groot materiaal en de partij kostte. Elders had Jos geen goede dag. Hij wist te melden dat hij eigenlijk nog geen goede partij had gespeeld en dat lukte tegen Maarten ook niet… In een slecht toreneindspel met ook nog eens minder tijd werd een remiseaanbod maar aangenomen. Zo kwam YT al 1,5 punt voor te staan. Helaas is het lastig om me te herinneren wat de andere Goesenaren precies deden. Zag zowel Jefta als Jari omstreeks hier nog een puntje binnen brengen zodat zij in de subtop bleven meedraaien. Ook de Feijters waren daar het hele toernooi ongeveer te vinden.

 

In ronde 7 mocht Jari dan door zijn goede resultaten tegen uw verslaggever. Jari beging daar een grote fout door het te optimistische g4. Zwart kon simpelweg de loper offeren op g4 wat 2 pionnen en, belangrijker, een mataanval opleverde. Zo weer snel klaar en zege al binnen.

 

In de slotronde mocht ik nog tegen Niels. Hier kwam een hele chaotische partij op het bord waarbij de witte stukken toch wat beter waren dan de zwarte. Zodoende eindigde YT op 100% en won het toernooi andermaal (of toch niet? Dat gaan we volgend jaar zien op de foutenlijst!)

Jos eindigde uiteindelijk nog wel op plaats 2 op WP. Maarten werd dus 3e. Jari ‘de titelverdediger’ deed het ook niet slecht met een 4e plaats en 5,5 uit 8. Volgens mij verloor Jari in de eerste ronde van Maarten en later van YT. Blijkbaar dus niet tegen Jos gemoeten. David zat in het groepje met 5 uit 8 terwijl Niels op 4,5 uit 8 eindigde na dus die nederlaag in de laatste ronde. Jeroen en Jefta eindigden op 4 uit 8. Joris kwam uiteindelijk nog uit op 3,5 punt. Norah viel na wat nederlagen nog wat terug en eindigde op 3 punten. Ron tot slot moest het doen met 2 uit 8 voor een 24e plaats. Ditmaal had men besloten om de jeugd in het zonnetje te zetten en zodoende werd na nummer 7 de jeugd beloond met ‘herdenkingsvijfjes’. Dat hierbij Norah en nog een ander jongetje werden overgeslagen deed menig wenkbrauw fronsen maar goed het gaat om de gedachte natuurlijk! Zelf mocht ik overigens een ‘vredespaleisvijfje’ toevoegen aan de verzameling! Het is weer eens wat anders dan het ‘standaard’ tulpenvijfje!

 De eindstand zodat volgend jaar in ieder geval duidelijk is wie er gewonnen heeft!