Joey Grochal 2e bij OZK Snelschaken

In het Paasweekend is uw verslaggever 2e geworden bij het Open Zeeuws Kampioenschap Sneslchaken in Souburg. De bezetting was, zowel qua aantal deelnermers als qua sterkte, net wat minder dan andere jaren. Helaas was yours truly de enige Goesenaar die acte de presence gaf. Normaal zijn we toch met tussen de 4 en 7 spelers present... Maar goed er waren precies 20 schakers die wel de weg naar het Souburgse clubgebouw vonden.

 

Uw verslaggever was als eerste geplaatst in het veld dat voor ongeveer de helft uit 2000+ spelers bestond. Grote concurrent op voorhand was Maarten die zich op het laatste moment had ingeschreven blijkbaar. Ook Hans Groffen mocht als gevaarlijk beschouwd worden. Opvallend was dat omdat er 20 deelnemers waren er een round-robin gespeeld werd. Helaas was er geen paringstabel voor 20 spelers voor handen... Roeland bleek vervolgens de beroerdste niet en maakte de hele tabel (foutloos zo bleek) uit zijn hoofd (!). Zo konden we iets na 11 uur dus beginnen. Uw verslaggever begon voor de pauze (na 7 ronden) heel simpel met 7 overwinningen tegen wat lager ingeschaalde opponenten. Alle concurrenten gaven al wat af. Maarten viel op door een volledig verloren stelling tegen Henrik Porte nog te winnen. Tegen Bram Beijer maakte de HWP-speler het wel heel bont door met K tegen D,P en p pat op het bord te krijgen. Met 9 tegen 6 seconden was Bram hier dan toch wel de helpende hand... Als je zulke stellingen nog remiseert dan moet het toch wel goed gaan komen zou je denken?

Na een pauze en nog een intermezzo in ronde 8 stond in ronde 9 de topper J. G - M. R op het programma. In een Hollandse partij ging het wederom tot de laatste 1,5 minuut. Maarten had 2 lichte stukken tegen Toren en vrijpion maar met dames op het bord bracht de onveilige positie van de witte koning de beslissing. Jammer dus... Niets aan de hand. Nog 10 rondjes te gaan en die Rademakers maakt vast nog wel een foutje?! Niet dus. Maarten kreeg het voor elkaar om alle resterende partijen te winnen, soms ook naar eigen zeggen uit beroerde stellingen, en won zo met de prachtige score van 18,5/19. Toegeven het veld was zwakker, maar volgens mij heeft zelfs Koen nooit zo dik gewonnen...

Uw verslaggever mocht dus de strijd aan gaan voor de 2e plaats. Concurrenten daarbij bleken te zijn Charles Kuijpers, Hans Groffen en Jeroen Hekhuis. Yours truly bewees zichzelf geen dienst door in een D+L+2p vs D+2p stelling tegen Roeland door de vlag te gaan. 'Als je remise aan had geboden nam ik het aan.' aldus Roeland. Gelukkig maakten de andere concurrenten ook fouten... Ook uw verslaggever werd nog op een nederlaag getrakteerd door Robin die ook aardig op gang kwam (en nog 4e werd). Een enorme strategische blunder was hier debet aan.. Ik zat toch in een zwakkere fase want in een gewonnen stelling tegen Willy Meulblok werd een toren weggbelunderd. Door een verre vrijpion op b7 werd deze partij toch nog gewonnen.

Zodoende stond alles aardig bij elkaar. Charles en ik hadden (meen ik) 3 verliespunten, Jeroen 3,5 en Hans 4. In de partij tegen Charles bereikte ik een gewonnen stelling maar gulzigheid (een tweede pion gaan winnen) brak me lelijk op. Een kwaliteit moest gegeven worden en het eindspel met kwaliteit minder, gezien de tijd voor beiden, remise gegeven.  Vervolgens werd in het onderlinge duel met Jeroen wel vrij simpel gewonnen waardoor er in ieder geval nog een concurrent op achterstand gezet werd. 

Met nog 2 ronden te gaan was de stand 1. M. Rademakers 16,5/17 2/3. J. Grochal, C. Kuijpers 13,5/17 4. H. Groffen 13/17 en 5. R. Bosters 12,5/17. Roeland had ervoor gekozen om topduels in de slotronden te laten plaatsvinden en zo resteerden Hans Groffen en nr 2 op rating Henrik Porte nog. Hans had met mijzelf en Maarten ook nog een zeer zwaar programma/. Charles had met Bert Hendrikse en Roeland Alders (meen ik) een iets lichter programma.

In ronde 18 speelde ik de Cambridge Springs variant tegen Hans in plaats van de Botvinnik. Dit liep eigenlijk niet helemaal goed maar, net zoals ik tegen Charles eerder, ging Hans voor de 2e pion voorsprong in plaats van een gezonde pluspion. Plots had zwart een koningsaanval die niet meer afgewenteld kon worden. Charles Kuijpers kon een eindspel met veel pionnen tegen een paard en veel minder pionnen niet winnen en zo verloor hij een belangrijk halfje. In de slotronde moest dus nog wel van Henrik Porte gewonnen worden, die ergens rond de 50% stond. Met wit ging dit heel simpel. Een grote openingsfout koste zwart een stuk. Wit moest nog even opletten maar kreeg het punt wel binnen. Hiermee werd yours truly dus 2e.

Eindstand: 1. M. Rademakers 18,5/19 2. J. Grochal 15,5/19 3. C. Kuijpers 15/19 4. R. Bosters 14,5/19 5. J. Kuijpers 13,5/19 (??) 6. H. Groffen 13/19 7. J. Hekhuis 12,5/19 8. M. Wise 11,5/19 (ratingprijs) ~. L. Schipper 2,5/19 (ratingprijs)

UPDATE: Was vergeten dat ik een kruistabel in mn tas had zitten... Correct eindstand: Maarten had 18/19. Blijkbaar in 1 van de slotronden nog een halfje gemorst tegen Jeroen... Hans was 5e met 13. Jos 6e met 12,5 en Jeroen 7e met 12. 

Hopelijk zijn er volgend jaar weer wat meer deelnemers, waaronder Goesenaren, present.