Goes A verspilt gebruikelijke bordpunt tegen Goes B

TABEL

Zoals te doen gebruikelijk heeft Goes A Goes B verslagen in de eerste ronde van de avondcompetitie. Ook zoals wel vaker gebeurde dat met de cijfers 3-1. Hierdoor heeft het A-team de eerste matchpunten binnen maar niet met de perfecte score en we weten allemaal dat dat zo maar de doorslag kan geven. Van de keer had er best een half bordpuntje meer gehaald kunnen worden, de matchpunten kwamen in ieder geval niet in gevaar:

Sven was afwezig waardoor Remco (!) werd doorgeschoven naar Team A en JoeyB in, jawel, Team B aantrad. Verder waren de teams compleet. Dankzij het doorschuiven van Remco naar Team A zagen we op bord 1 toch weer de vaste match-up tussen Rinus Burgerhoff (1929/1923N) en uw verslaggever (2309/2319N) terug. Uw verslaggever had zowaar vooraf besloten welke opening gespeeld ging worden. Rinus ging de verwachte verwikkelingen uit de weg en vervolgde verder ook nog eens met een sideline. Zwart reageerde echter goed en had nooit problemen. Stokvis geeft zwart redelijk vlot een plusje ook... Rinus beging bovendien de fout om zwart zomaar 3-2 op de damevleugel cadeau te doen terwijl wit met een achtergebleven pion op d4 zat. Verder had zwart nog niet gerokeerd waardoor er ook geen sprake kon zijn van een koningsaanval. Langzaam verbeterde zwart de stelling en wist zo een verbonden vrijpion op b3 te krijgen. Het ding werd naar voren gesmeten / geofferd als offer / afleiding waardoor de zwarte dame aan de andere kant van het bord mat kon zetten. Met weinig tijd vond Rinus geen verdediging tegen mat maar zelfs het beste tegenspel had tot een hopeloos eindspel geleid. 1-0 voor Goes A

Jos (2204/2180N) maakte er 2-0 van tegen de invaller van Goes B Joey van de Braak (1891/1849N). Ook nu kwam er weer een 'boerenkoolopening' op het bord. B ruilde vlot zijn zwartveldige loper en stuurde aan op d6-e5. Jos had lang een klein plusje in stelling met 2 lichte stukken en dames. Uiteindelijk kwam de loper van Joey uiterst beroerd op c6 te staan en kon Jos de winst grijpen.

Bij de wedstrijd tussen teamgenoten Erwin Kloosterman (-/1836N) en Remco van de Braak (1990/1952N) werd remise overeengekomen. Remco kwam voor de gelegenheid dus uit voor het A-team. Vanuit de opening had wit een duidelijke plus, zeker als hij kon voorkomen dat zwart c6-c5 door kon zetten. Weet niet of dat mogelijk was maar het gespeeld Pf3-d2-e4 was wellicht ietwat te traag. Nu wist Remco tot c5 te komen en de boel zo tactisch volkomen te equaliseren. Het eindspel leek mij net een tikje beter voor zwart en bovendien had zwart 20 minuten meer op de klok, niet onbelangrijk met dit tempo. Zo ging Remco aanvankelijk ook een remiseaanbod uit de weg maar even later was er van zijn tijdsvoordeel niets meer over en zwart had zijn optisch kleine plusje ook niet kunnen uitbouwen. Zodoende toch remise dus.

Tot slot aan 4 de partij tussen Louis (2011/1930N) en Hans Welten (1898/1810N). Hier leek Louis overduidelijk de beste kansen te hebben met meer ruimte en een potentieel in gevaar verkerende zwarte koning. Dit wist Louis om te zetten in een gewonnen eindspel met vrije a-pion. Toen Louis het ding met weinig tijd weggaf bood hij prompt remise aan wat Hans maar aan nam. Met een snelle blik was duidelijk dat wit met zijn dame binnen kon komen en nog steeds een gewonnen stelling behield. Maar ja er was al remise aangeboden.

Zodoende dus weer een 3-1 zege. Souburg liet tegen Landau ook al een bordpuntje liggen.