Goes A wint eens maximaal

In de avondcompetitie laat Goes A tegen de mindere teams veelal wel een (half) bordpuntje liggen waardoor het, mocht de strijd op bordpunten aankomen, wel eens mis gaat voor het kampioenschap. Op een maandagavond in Zierikzee echter werd weer eens een keertje 'gewoon' met 4-0 gewonnen. Van de keer mocht Sven als chauffeur opereren en dat deed hij probleemloos. Na een korte wandeling door een aantal nogal op elkaar lijkende straatjes kwamen we pardoes uit bij de speellocatie. Ons eigen D-team was ook al gedeeltelijk ter plaatse. Daarop kon de strijd iets na 8en beginnen.

Het niveauverschil tussen Goes A en de promovendus Zieirkzee A was enorm. Nergens kwam dat zo tot uitdrukking als op bord 1 bij de partij tussen uw verslaggever en Kees van den Nieuwendijk (1852/1760N). Met een verschil van zo een 450-550 ratingpunten is het doorgaans natuurlijk al eenrichtingsverkeer (zoals in de binnenstad van Zierikzee!) en ditmaal was het niet anders. Zwart speelde een slap systeem met een vroeg en onnodig dxc4 en Pd5. Hij stuurde niet aan op een break c5 of e5 maar huppelde wat rond met de paarden waarop wit een koningsaanval opstartte. Zwart verzwakte ook nog eens onnodig de koningsstelling met ...g6 waarna wit wel heel makkelijk met Dh6 en Pg5 mat kon gaan geven. Na 20 zetjes hield zwart het voor gezien.

De andere 3 partijen duurden veel langer. Sven was in de opening tegen Sjaak Spiegels (1792/1840N) niet even goed bezig. Uiteindelijk kreeg hij echter een stelling die hij veel beter snapte dan de Zierkzee-speler. De zwarte koning rokeerde lang maar toch moest zwart aan die kant van het bord spelen met zijn ruimtevoordeel daar. Wit negeerde zijn sterke kant op de koningsvleugel volledig. Sven wist een gewonnen eindspel te bereiken en een a-pion naar de overkant te loodsen. Alvorens Sven een nieuw poppetje mocht gaan kiezen gaf Sjaak er de brui aan.

Louis had het best lastig tegen Martin Krijger (1778/1660N). Martin speelde de Wolga in goede stijl met pionoffer en actief stukkenspel. Het was zeer de vraag voor wie de complicaties voordelig waren. Mij leek dat zwart na het op het bord houden van de dames in plaats van dameruil (waarmee Louis gelijk de belangrijke pion e5 dekte) goede kansen had gehouden. Martin zit echter al tijden met z'n ogen. Hij had geheel een pion op e5 overzien en speelde Lg7xTb2. Dat mocht dus niet... Een tijdje later was Martin het houtje weer vergeten / uit het oog verloren. Na het drama van Martin tegen Hans van zaterdag dus de tweede keer dat Martin door zijn ogen in de steek wordt gelaten met een 0 tot gevolg. Ditmaal was de stelling niet huizenhoog gewonnen voor de Schouwenaar maar er was in principe nog niets verloren (voor beiden). Voor Goes was het in ieder geval 3-0.

Tot slot invaller Rinus. Die won in het eindspel van Ben Snethorst (1431/1531N). Rinus bereikte niet zo veel met zwart en het loper/paard eindspel met 2 lichte stukken voor beiden leek zelfs een tikje beter voor wit. Ben gaf echter een pion weg toen Rinus met zijn koning tegelijk een paard en pion kon aanvallen. Bovendien ging de opponent nog voor het afruilen van loper tegen paard waardoor Rinus een dominant paard tegen witte loper kreeg met pluspion. Het was even zoeken hoe de boel uit te maken maar toen Rinus met een trucje een tweede pion won of een gewonnen pionneneindspel zou gaan bereiken was de maximale score een feit.

Zo konden we toch niet heel vroeg naar huis. Blijkbaar moesten zowel Louis als Sven vroeg uit de veren... Aan mij heeft het in ieder geval niet gelegen maar goed het is wel fijn om na een iets langere match gewoon met 4-0 de deur uit te lopen toch??