Weer perfect score voor Goes A

Waar het vorig jaar nog al eens moeizaam ging qua bordpunten daar loopt dit jaar alles op rolletjes voor het A-team. Tegen het op papier sterke HWP A werd andermaal met 4-0 gezegevierd. Gezegd dient te worden dat de Sassenaren bepaald niet in de sterkst mogelijke samenstelling opkwamen maar je moet het toch maar even doen! Voor de gelegenheid nam Hans plaats op het vierde bord aangezien Louis niet kon. Elders mocht een verzwakt Goes B het proberen tegen Souburg A. Ook in de Bowling… Het nog veel erger verzwakte Goese bekerteam tegen de Pion! Ja daar konden wij niet bij zijn. Het mag toch frappant zijn dat het simpelweg negeren van de teamleider van de tegenstander met het slappe excuus ‘de e-mails zaten in mijn spamfolder’ beloond wordt!? Maar goed insiders weten dat dit wellicht niet als heel verrassend beschouwd mag worden. De bedoeling was om de match simpelweg te laten lopen maar goed dan zouden WIJ nota bene nog een boete kunnen krijgen ook! Genoeg daarover… Het schaken in het grensdorp verging ons een heel stuk beter (hierbij weet YT overigens de resultaten van Goes B en het bekerteam niet maar daar gaan we redelijkerwijs van uit…). Na een eenzijdige wedstrijd stond de maximale score op het bord voor de koploper:

Sven was aan bord als eerste klaar op 3 met wit tegen Willem Baeten (-/1575N). Een nogal fors niveauverschil op papier. De tegenstander begon met 1… Pc6 en rokeerde uiteindelijk lang. Sven trok ten aanval op de damevleugel wat uiteindelijk forse materiaalwinst opleverde. ‘Nu is het mijn beurt’ aldus de opponent in de analyse maar met veel minder stukken was dat rijkelijk optimistisch. Een simpele overwinning.

Invaller Hans won op bord 4 met zwart tegen Gilbert Ongena (1439/1491N). Hier zagen we toch een partij die een tijdje redelijk gelijk op leek te gaan. Zwart was wat aan het pielen op de koningsvleugel met zijn dame maar heel gevaarlijk leek mij dat allemaal niet. Maar toen had Hans echter toch plots gewonnen. Het ging blijkbaar mis bij wit en Hans kon profiteren.

Jos had aan bord 2 met zwart in Gert van Rij (1964/1920N) een veel serieuzere tegenstander. Na een solide opening wist Jos een structurele zwakte bij Gert los te spelen in de vorm van een isolani op d4 en bovendien had Jos het loperpaar. Klaarblijkelijk had wit ergens naar een ongelijk lopereindspel kunnen gaan met een vrijwel zekere remise maar dat liet hij na. Nu wist Jos de kleine voordeeltjes in het eindspel om te zetten in een vol punt.

Ditmaal was het aan uw verslaggever om de medespelers even te laten wachten. De overwinning tegen Herman van de Wynkele (2114/2016N) was overtuigend maar duurde dus wat langer. Voor de eerste keer in een lange partij kreeg uw verslaggever de topical Perunovic Benko te bestrijden. Dat ging eigenlijk best goed. Er werd gekozen voor de variant met Pd2 in plaats van Ld2. Daar moet zwart natuurlijk wel op a6 slaan want nu had ik na e6 zo maar Pc4 met al vrijwel winnend voordeel . In het vervolg maakte ik het interessant door een stukoffer toe te laten van zwart. De teamgenoten waren het er in praktische zin niet mee eens, simpel ontwikkelen had immers ook groot voordeel gehouden. Maar goed als je al gezien hebt dat het niet goed is wat is er dan op tegen? Nu zwart ging inderdaad voor het offer waardoor de witte koning op e2 kwam buurten. Grappig want in de auto had YT iedereen alles verteld over de ‘bongcloud’ (https://www.chess.com/forum/view/chess-openings/bongcloud-opening-book ) waarmee (na het toernooi al vakkundig verkloot te hebben) 2x mee gewonnen werd bij de NK Internet voorrronde! Dan was het dus wel typisch dat wit de ‘delayed Benko Bong Cloud’mocht spelen in deze partij! Enfin Stokvis is het met YT eens… Het is helemaal fout voor zwart… Bovendien speelde zwart het niet helemaal goed en stond hij effectief gewoon een stuk achter met nota bene nog dameruil ook. De eerste witte a-pion op a7 werd nog onschadelijk gemaakt maar de tweede besliste de partij in inmiddels een eindspel met kwaliteit en die vrije a-pion meer. Een goede overwinning al kan over de praktische keuze om dat stukoffer toe te laten geredetwist worden.

Enfin een mooie 4-0 overwinning voor Goes! Op de terugreis werd het nog even spannend bij de tunnel toen de t-tag het niet deed maar dat leidde slechts tot vermaak voor de bediende die zich daar toch moet vervelen! Sven moest nog afgezet worden op station Vlissingen alwaar wij verbaasd waren om 2 konijnen te zien oversteken (achter elkaar aan rennend). De chauffeur van dienst wist de beestjes gelukkig te ontwijken! Of nou ja af te remmen… Hopelijk neemt Goes A geen gas terug! Weer 4-0!