Goes doet weer goede zaken in de avondcompetitie

Goes A is doorgegaan waarmee het vorig jaar bezig was: ruim winnen. Tegen Middelburg A moesten we weliswaar een half bordpunt prijs geven maar de voorsprong qua bordpunten op Souburg A blijft zo riant. Bovendien had er best wel eens wat meer ingeleverd kunnen worden door een licht verzwakte koploper tegen de hoofdstedelingen. Uiteindelijk was daar dus toch gewoon een dikke overwinning.

Het simpelst ging het bij Jos die aan bord 2 andermaal Maarten Westerweele (1845/1842N) een lesje gaf in de opening. Zwart dacht andermaal voor zijn standaard set-up te gaan maar de variant die Jos speelde bleek daartegen uitermate geschikt waardoor wit wel heel snel een overweldigende stelling had. Een lastige pion van wit verscheen op d6 en zwart kon zijn damevleugel amper ontwikkelen. Jos speelde het allemaal niet even handig. Ik hoorde iets van 'een +3 stelling werd een +1 stelling' maar het bleek allemaal toch meer dan genoeg om het punt binnen te halen.

De andere witspeler won ook overtuigend. Louis klopte Aart Kogeler (1690/1708N) met gemak. In een stelling met ongelijke lopers en zware stukken waren de stukken van wit simpelweg veel beter. De witte loper op a3 stopte Tf8 waardoor de zwarte koning in zwaar weer kwam. De witte toren stond immers wel op de open f-lijn. Toen Louis eenmaal de manoeuvre La3-d6-e5 kon spelen was het snel gedaan met de zwarte monarch.

De zwartpartijen duurden veel langer. Uw verslaggever won uiteindelijk van Marcel Nellen (1814/1851N) maar heel makkelijk ging dit bepaald niet. Wit ging voor een andere volgorde dan bij de beker waardoor er een hele andere opening op het bord kwam. Zwart wist vlot te equalizen maar de stelling werd wel heel erg gesloten. Het werd een heuse manoeuvreerpartij waardoor beiden ook veel tijd gebruikten en de tijdnood al vlot op kwam. Uiteindelijk kon zwart de break e5 spelen maar of dat nu goed was was maar de vraag. Stockfish blijft eigenlijk onophoudelijk tetteren dat beide spelers er geen klote van kunnen maar in dit soort ingewikkelde stellingen is dat niet zo heel verwonderlijk. Het ding vond in ieder geval een fraaie 'winst' voor wit maar goed ik kan me niet voorstellen dat modale menselijke schakers (<2650) het concept van de engine uberhaupt (g4!! fxg4 f4!!) ooit zouden overwegen zeker met weinig tijd... Zoals het ging liet Marcel een paard op c4 toe waardoor zwart voor het eerst echt in het voordeel kwam volgens de engine. De stelling ging nu echter open en het werd heel tactisch. Zoals gezegd deden beiden vele keren niet de optimale zet... Fijn was wel dat de lange variant met Dc3 correct was volgens de engine (waarbij zwart z'n eigen paard inzette). Na een lange slagenwisseling resteerde een eindspel LP4p vs LL3p. Dat had remise moeten zijn met correct spel maar met weinig tijd ging Marcel voor het sjabloon 'koning ontwikkelen' in plaats van de zwakke pion op b7 lastig vallen wat waarschijnlijk tot ongelijke lopers met pluspion en vrijwel zeker remise had geleid... Nu kon zwart met zijn vrije d-pion nog fraai de winst binnen halen toen Marcel achter pion h6 aanging. De stelling was inmiddels waarschijnlijk toch al verloren maar met weinig tijd kan er veel gebeuren.

Tot slot onze invaller Erwin. Hij was van de keer uitverkoren (of nou ja dat was Remco maar die kon niet) aangezien Rinus al 2x had meegedaan in Goes A. Tegen Paul Koster (1758/1848N) ging Erwin langs de afgrond maar wist uiteindelijk de remisehaven te bereiken met behulp van de verkeerde hoekloper. Hier leek lang weinig aan de hand voor Erwin die wel wat minder ruimte had maar een solide stelling zoals hij dat gewend is. Terwijl YT druk bezig was ging het blijkbaar totaal mis met Erwin die 2 pionnen achterkwam en verloren stond. Tegen de tijd dat uw verslaggever het punt had binnen gehengeld had Erwin hoogstwaarschijnlijk de remisehaven weer bereikt. Hij stond nog 1 pion achter. Die stond dan wel op d7 maar met een witveldige loper kon wit dit ding alleen verdedigen. Het zwarte paard kon de promotie stoppen terwijl de zwarte koning ook beter was dan de witte. Zo zat er uiteindelijk niet meer in voor Paul dan om verkeerde hoekloper te bereiken. Best wel oneerlijjk dat dan niet gewonnen is maar het is nu eenmaal zo.

Maar goed zo kreeg Middelburg toch nog een half bordpunt waar ze zeker ook wel recht op hadden. Goes houdt in ieder geval ruimschoots de leiding.