Goes pakt voordeel voor beslissend duel

Goes A heeft de 'draw odds' verworven voor de match tegen Souburg A door DZD A met 3,5-0,5 te kloppen. De opdracht was minimaal 3-1 dus dat was voldoende.

Door omstandigheden kwam DZD met maar 3 spelers waardoor we gelijk met 1-0 voor stonden... Louis kon zo intern spelen.

Aan 2 had Jos weinig moeite met Peter van de Borgt (1938/1894N) die een Lowenthal op het bord bracht volgens mij, een licht dubieuze openingsvariant. Als je dan ergens ook nog wat inaccurate zetten doet is het snel gebeurd.

Sven nam het aan 3 op tegen Rinus den Hollander (1827/1623N). Ook daar weinig problemen. Sven had een groot centrum opgebouwd en won ergens beslissend materiaal.

Uw verslaggever kende een hele goed dag. Maar toch niet zo een goede avond. Eric Clarisse (-/1821N) haalde zowaar een remise. YT had net een gedeeld 6e plaats gehaald op het grote Internationale Open van Capelle La Grande (vergelijkbaar met Vlissingen qua sterkte tegenwoordig) enigszins geholpen door een bizarre indeling in de laatste ronde tegen een 1978... Die partij was echter al om 10 uur 's ochtends en na uren wachten volgde om 5 uur de prijsuitreiking. Of nou ja... rond half 6 begon men prijzen uit te reiken want eerst moesten we luisteren naar een hele reeks Fransen die zichzelf graag hoorden praten (in het Frans). Zo vertrokken rond 6 uur met een enveloppe onder meer gevuld met een illuster briefje van 200 euro en net voor 8 uur aangekomen. Zo zat YT bij het begin van de partij een varkenshaas en friet te eten! Niet de bedoeling eigenlijk maar ja er moest toch wat gegeten worden... Misschien was de focus er niet helemaal? Eric maakte in ieder geval een elementaire openingsfout maar zijn snelle e5 had wel een strategisch riisico met de zwakke loper op c8 en de domme structure. De zwarte velden hadden echter zwaarder moeten wegen. Bovendien had ik gewoon talloze keren d7-d5 kunnen opspelen immers na exd6 volgt Td8 en Txd6... Dat idee had ik gezien maar in plaats daarvan ging ik voor het andere idee f6 en.... YT zat niet op te letten en liet zo maar ruil van de zwartveldige loper tegen een paard toe! De beoordeling gaat prompt van meer dan -1 naar =... Vervolgens niet de dames geruild met een speelbaar eindspel maar door gerommeld hopend op een fout ('je contempt factor was te hoog' aldus Jos. Stockfish is het overigens met mij eens maar goed....) Eric speelde echter voortreffelijk en kwam min of meer gewonnen te staan na het onhandige g6? g5 houdt de balans. Een remiseaanbod van zijn kant werd nog afgeslagen maar toen de situatie een paar zetten later nog erger was (ook op de klok) dan zelf maar remise aangeboden, hier was Eric dus tevreden mee. Zelf had ik in de bewuste stelling geen remise aangenomen tegen Carlsen denk ik... (een vergelijkbaar ratingverschil) Stockfish geeft +1,9. Zo hoog was de beoordeling de hele partij nog niet geweest...

Gelukkig telde deze partij natuurlijk niet mee voor de (FIDE)rating waardoor YT virtueel op 2329 blijft! En Goes heeft voldaan aan de opdracht... Nu wacht nog de match tegen Souburg.