Goes vergooit kampioenschap in extremis

Goes A leek het hele seizoen op weg naar het kampioenschap. Het gehele jaar lagen we voor op concurrent Souburg A qua bordpunten. En ook in de beslissende wedstrijd in Souburg leken de kansen voornamelijk voor Goes, temeer omdat we genoeg hadden aan een gelijkspel. Met een 1,5-1,5 stand was het aan Louis om het laatste halfje binnen te halen maar in het zicht van de finishlijn, met een gewonnen stelling, raakte hij volledig de draad kwijt in tijdnood en verloor nog. Een pijnlijk einde van het seizoen. Technisch gezien is er nog niets verloren.... Middelburg hoeft 'alleen maar' van Souburg te winnen de laatste ronde. Tja... Het had gewoon een titel moeten zijn maar nee dus:

Het eerste resultaat was een beetje zoals verwacht. Jos had al aangekondigd snel remise aan te gaan bieden om de tegenstander met een dilemma op te zadelen (en vervolgens naar huis te gaan met de trein...). Tegenstander Jeroen Hekhuis (2071/2089N) had gezien de stelling op het bord niet echt veel aanleiding om te weigeren. Na een soort boerenkool opening van de witte kant had Jos nooit problemen. Hij kwam met zwart eerder wat fijner te staan. Op dat moment bood hij dan ook remise aan met zwart. Eerste lichte plusremise binnen. Jos miste vervolgens net de trein en besloot gewoon te blijven. Tja... Heeft hij toch nog het nodige schaakspektakel meegekregen.

De tweede remise was wat minder verwacht... Sven gaf met wit plots remise tegen Henke Westerweele (1952/1952N)... Die begon zoals te doen gebruikelijk alweer aan een koningsaanval te bouwen maar Sven kon de dames ruilen en leek me toen met zijn loperpaar net wat beter te staan... Blijkbaar dacht hij dat YT wel zou winnen (en Louis niet zou verliezen) en dat remise dus wel ok was... Ook hier had de Souburger geen reden om te weigeren.

We hadden dus nog een puntje nodig... 1 overwinning of 2 remises... Vooral niet verliezen. Tegen FM Rene Tiggelman (2176/2172) was YT daar ook aardig mee bezig. Wit had vooral een prettig ruimtevoordeel en een veel betere loper. Zwart had wel de nodige potentie tot een koningsaanval. Vandaar ook dat wit voor dameruil ging en daarop wel dacht wat te kunnen bereiken met al die voordelen. Het viel tegen... Db8 ipv Db7 is in ieder geval +1 volgens Stockfish. De aanval van zwart is helemaal niet eng blijkbaar! In de praktijk was het nu net wat weinig om te winnen. Rene had blijkbaar al eens zo een eindspel met minder ruimte en slechtere loper gespeeld. De computer geeft +0,66 maar als dat is in alle varianten en na alle zetten dan weet je al hoe laat het is... Er was net te weinig ruimte om door te komen voor wit. Wit had nog 1 poging met een pionoffer. Alleen als er gewonnen moest worden zou ik dit spelen natuurlijk... (een snelle analyse geeft 0,00 hier volgens Stockfish maar ok) Maar ja Louis ging niet verliezen. Ik bleef wat shuffelen hopend dat de ontwikkelingen op bord 4 gunstig waren. Maar ja dan loop je of tegen geen tijd of tegen 3x dezelfde stelling aan. Maar goed... Het zag er goed uit bij Louis... En dus remise. Nog geen 2 minuten later was alles anders.

Louis bracht het halfje tegen Roeland Alders (1972/1943N) dus niet over de eindstreep. Als u even mee telt ziet u effectief 3 plusremises en ook op dit bord was de plus voor Goes... De opening liep nu eens lekker voor Louis en hij had nooit problemen. Het paard-eindspel dat ontstond was heel erg prettig voor zwart. Daarop sloeg de vermoeidheid misschien toe? Louis dacht een stuk te winnen met d4+ maar was vergeten dat wit simpel Ke4 kon doen en het paard zo kon blijven dekken... Nog niets aan de hand. Zwart had simpel de h-pion kunnen slaan en de ultieme vijand van het paard kunnen creeeren. Dat gebeurde uiteindelijk ook maar niet helemaal handig. Nu had wit ook tegenspel. Om onbegrijpelijke redenen liet Louis in het vervolg zo maar toe dat wit g6-Pxg7-Pf5-g7-g8D+ kon spelen... Hij had eerst zelf Pe7 kunnen doen, vervolgens na Pg7 nog Kg5 terug kunnen spelen... Maar in plaats daarvan ging hij zelf met zijn d-pion te lopen en die was 1 zet te traag (of eigenlijk zelfs 2...) Een totale black-out in een nog steeds hele goede stelling.

Een enorme sof en zo gaat Souburg er dus met de titel vandoor hetgeen er gedurende het seizoen en de wedstrijd totaal niet naar uit zag. Of nou ja... Souburg moet nog wel even niet van Middelburg verliezen maar dat lijkt ze toch wel toevertrouwd. Erg jammer van zo een mooi seizoen. Volgens Jos werd er van alle tientallen scenarios deze match net een van de paar gevonden die gunstig waren voor Souburg. Ja dat komt soms voor...