Nipt verlies Goes B tegen Landau A

Nadat de match gespeeld was vroeg Hans mij of ik het verslag voor deze wedstrijd wilde maken. Hij ging namelijk met vakantie. Nou vooruit dan maar, ik ga voorlopig toch niet met vakantie 😉. Helaas moet ik hierbij wel gelijk melden dat wij de match tegen Landau A hebben verloren. Zie voor de uitslagen onderstaande tabel.

Goes B 1827   Landau Axel A 1776 1.5-2.5
1 Rinus Burgerhoff 1923 - Nick Dubbelman 1997 0-1
2 Erwin Kloosterman 1836 - Ronald de Pooter 1800 0.5-0.5
3 Hans Welten 1810 - Theo de Putter 1720 1-0
4 Mark Paul 1739 - Ronald Janssens 1585 0-1

Gezien de gemiddelde rating van de teams waren we licht favoriet. Ook zien we bij ons geen standaardopstelling. Remco was verhinderd en broertje Joey had een verjaardag met bowlen. Hij was dus wel ‘in the house’ en kwam zelf nog langs om ons aan te moedigen. Helaas mocht dat ook niet helpen. Mark werd gelukkig bereid gevonden in te vallen. Hiermee werd in theorie Goes C wat verzwakt (in de praktijk wist Goes C gewoon met 4-0 te winnen van Vlissingen). Wat brachten de partijen ons.

Ik begin bij mezelf omdat ik als eerste klaar was. Met wit wist ik goed uit de opening (dame gambiet) te komen en had steeds een plusje.
Hier en daar wist ik echter niet de scherpste voortzetting te vinden. De pionnen van zwart stonden wat uiteengeslagen in drie groepjes (wit had 2 groepen).
Volgens de theorie is dit in de regel minder goed maar na het afruilen van meerdere stukken en materieel en voor mijn gevoel ook een gelijkwaardige stand bood Ronald op zet 21 remise aan.

Na een rondje langs de overige borden zag ik Hans zeer goed tot gewonnen staan en de overige 2 partijen waren lastiger te taxeren maar met goed spel zou remise hier mogelijk moeten zijn. Met deze taxatie, met achteraf nog steeds een iets betere stelling voor mij, remise aanvaard.

Hans wist vervolgens inderdaad zijn partij te winnen. Tegengesteld rokeren, wit lang en Hans kort, zorgde voor een interessante opstelling. Hans had op h5 een paard buitenspel staan maar de strijd barstte los op de damevleugel. Wit offerde (of onder druk van Hans een blunder?) zijn dame tegen toren en stuk maar Hans behield met dame en toren op de koning gericht druk en wist een matnet op poten te zetten. Toen ook nog de loper van zwart aan de strijd ging deelnemen was het mat niet meer te voorkomen en kon wit opgeven. Een prima partij van Hans!

Mark had in de strijd ergens een pion verloren. Dit kleinood op de d-lijn rukte steeds verder op naar de achterlijn om tot iets groots uit te groeien. Mark had wel een vrije pion op de a-lijn maar deze had nog een te grote weg af te leggen. Met toren en loper voor beiden wist Mark deze stukken niet op de juiste velden te krijgen om de d-pion onschadelijk te maken. Helaas een (voor mij in ieder geval) een onverwacht verlies.

Rinus tot slot had volgens mij al redelijk snel allerlei dreigingen tegen zich gericht. De koning stond op een gegeven moment wat minder veilig op de velden d7 op e7.
Tegen een uitval van de witte dame op de koningsstelling van Rinus werd vervolgens niet adequaat genoeg gereageerd en ook Rinus kon hier vervolgens zijn koning omleggen.

In tegenstelling tot mijn taxatie dus geen kleine overwinning maar was het kleinst mogelijke verlies een feit.