Drama in het Dorpshuis

Verslag: Hans Welten

Deze keer kon Remco door Zuid-Beveland toeren om iedereen op te halen. Nadat hij zijn parkeerkunsten had vertoond konden we in het Dorpshuis beginnen. Op de website van De Zwarte Dame staat al een prima verslag, zie: https://dezwartedame.nl/?page_id=832#Ronde-3 . Het werd een zwaar bevochten gelijk spel, waar beide teams de winst had kunnen pakken.

  De Zwarte Dame A 1768   Goes B 1880 2 2
1 Willy Meulblok 1894 - Remco van de Braak 1952 0.5 0.5
2 Peter van der Borgt 1860 - Rinus Burgerhoff 1923 1 0
3 Ton Hertogs 1698 - Erwin Kloosterman 1836 0 1
4 Rinus den Hollander 1620 - Hans Welten 1810 0.5 0.5

Aanvankelijk stond Remco goed, Rinus minder op tijd en op stelling, Erwin verdacht en ik was de boel bij elkaar aan het houden.

Rinus kwam in een mindere stelling in tijdnood. Op de website van de De Zwarte Dame is de stelling op het beslissende moment te zien waarbij Rinus zijn dame verliest. Je kunt dit daar zelf bekijken. Overigens vind ik de Ronde shortcuts op hun website een fantastisch idee. Niels, kan je plagiaat plegen?

Erwin had een Benkö-gambiet achtige structuur. Ik weet niet eens of die opening werd gespeeld, maar ik zag allemaal voordelige kenmerken voor de zwarte stelling. Meer dan afwachten op de genadeklap kon Erwin niet doen. Na afruil van alle stukken verkreeg Erwin echter een prachtig pionneneindspel dat hij zorgvuldig en meedogenloos naar winst voerde.

Nog voordat er ergens een beslissing was gevallen had ik al een eerste remise aanbod ontvangen. In een open stelling dreigde van alles, maar vooral van wit die op enkele momenten het beter had kunnen doen. Gelet op de stellingen van Rinus en Erwin was van aannemen van het aanbod desalniettemin geen sprake. Uiteindelijk resteerde een eindspel met allebei loper en paard en pionnen op beide vleugels. Na wat geschuif wist ik een pion te winnen, maar hiervoor moest ik mijn loper afruilen tegen zijn paard en verkreeg Rinus een gedekte vrijpion. Gelet op de theoretisch gewonnen stelling van Remco deinsde ik nu terug om al te grote risico’s te nemen en wilde eerst tegenspel voorkomen, maar het afwachtende spel leidde tot niets anders dan remise. Na afloop (en zeker ook in de analyses thuis) bleek ik wel degelijk goede kansen te hebben gehad, het paard was in deze stelling sterker dan de loper.

Remco speelde fantastisch tegen Willy. Hij bouwde zijn voordeel verder uit. En begon op te stomen met zijn a-pion om deze te laten promoveren. Willy pakte echter zijn meest praktische kans en offerde twee stukken voor alle pionnen van Remco. Hierna haalde Remco alle pionnen op en kon hij de kroon op zijn partij zetten door het theoretisch gewonnen eindspel met loper en paard binnen de tijdslimiet van 50 zetten te winnen. Ik neem aan dat iedereen weet dat dit moet worden voltooid in de hoek die de loper bestrijkt. De winstvoering vergt ongeveer 30 zetten. De winstvoering vinden als je niet weet hoe het moet is echter lastig. Zeker in de extra tijd waarin Remco was beland, regelmatig

had hij 3 seconden over toen hij een zet uitvoerde. Toen Remco de koning uit de verkeerde hoek aan het drijven was dacht ik dat hij wist hoe het moest, maar dat was verkeerd ingeschat. Remco kwam niet verder en berustte in remise.