Goes B - Middelburg A: opnieuw een spannend gevecht.

Verslag: Hans Welten

Wat een fantastische avondcompetitie ronde voor Goes. Eerst won Goes D op maandagavond tegen De Zwarte Dame C met 0 – 4. Op vrijdagavond won Goes C thuis met 4 – 0 van Terneuzen B en werd daarmee, zoals later bleek, een ronde voor het einde kampioen. En ook Goes A had op vrijdagavond In Axel tegen Landau A met 0 – 4 gewonnen in hun race voor het kampioenschap. Het zou pas echt sensationeel zijn als Goes B ook nog met 4 – 0 van Middelburg A zou hebben gewonnen. Zo ver kwam het echter niet. Het zijn altijd boeiende gevechten met ongewisse afloop. Ook nu weer.

  Goes B 1880 Middelburg A 1824 2.5 1.5
1 Remco van de Braak 1952 Marcel Nellen 1856 0 1
2 Rinus Burgerhoff 1923 Maarten Westerweele 1852 0.5 0.5
3 Erwin Kloosterman 1836 Paul Koster 1824 1 0
4 Hans Welten 1810 Aart Kögeler 1764 1 0

 Opmerking: de rating is van augustus 2018, zoals de ZSB deze presenteert.

Mijn rondje na de openingsstrijd leverde toch wat zorgen op voor de teamleider. Remco stond een pion voor op de damevleugel, maar Marcel had het initiatief dat hij zo graag wil hebben. Mijn inschatting was dat Remco kon winnen als hij de aanval van Marcel kon weerstaan. Rinus stond achter in ontwikkeling tegen Maarten. Ik zag nog geen directe dreiging, maar zelf prefereerde ik de stelling van zwart. Erwin was aan het verdedigen en had een mindere stelling vond ik. Zijn pionnenstructuur vond ik minder en er waren openingen in zijn stelling. Ik had weer wat subtiliteiten in de opening gemist en vond zwart veel beter staan met aanvalsmogelijkheden op de koningsstelling. De computer werd er echter niet koud of warm van (met uitzondering van de warmte van de accu).

Rinus was als eerste klaar. Hij kreeg een remisevoorstel van Maarten. De stelling was ook in evenwicht. Ook gelet op zijn resultaat in de avondcompetitie (0 uit 4 voor Goes B) was Rinus wel in voor de vrede. Hierbij vergat hij nog wel even te zeggen dat hij ook 2 uit 2 voor Goes A heeft behaald.

Remco was plotseling ook klaar. Hij stond volgens mij inmiddels twee pionnen op de damevleugel voor. Maar hij wist de aanval van Marcel niet te pareren. De slotstelling heb ik maar vluchtig gezien, maar hij ging of mat of hij verloor zwaar materiaal.

Hans ruilde in het middenspel de lichte stukken af om de gevreesde koningsaanval te verhinderen. Er resteerde een eindspel met alle zware stukken en een bijzondere pionnenstelling in het centrum (voor wit d5 en e4, voor zwart e5 en d4). Op het juiste moment ruilde Hans een stel torens waardoor een toren op de zevende rij kwam en vervolgens matdreiging met een dame op h6. Zwart wist dit te verhinderen met De3 +, maar na dameruil ging de pion op e3 verloren. De witte toren haalde de pion op e5 op en met behulp van de koning bleken de centrumpionnen winnend. Met dank aan David die dit twee maanden geleden mij al leerde.

Tenslotte had Erwin weer een gezonde stelling bereikt. Volop kans om te winnen, maar hij moest nog wel goed uitkijken. De winstvoering hoefde hij echter niet aan te tonen, want Paul ging door zijn vlag. Erwin heeft zijn partij ingestuurd, zodat iedereen dit kan naspelen. Klik hier voor de partij.