Zierikzee A - Goes B: strijd in de onderste regionen

Verslag: Hans Welten

Het vorig jaar gepromoveerde Zierikzee A stond na 6 ronden puntloos onderaan. De trotse bronzen medaille winnaar van vorig jaar stond nu derde van onderen en maar net boven de beslissingswedstrijdplek. Zierikzee had de punten hard nodig om weer aansluiting te krijgen en Goes om in de middenmoot te komen. Het glas bleek half vol of half leeg te zijn.

  Zierikzee A 1698   Goes B 1880 2-2
1 Sjaak Spiegels 1840 - Rinus Burgerhoff 1923 1-0
2 Kees van den Nieuwendijk 1760 - Remco van de Braak 1952 0.5-0.5
3 Martin Krijger 1660 - Hans Welten 1810 0-1
4 Ben Snethorst 1531 - Erwin Kloosterman 1836 0.5-0.5

Opmerking: de rating is van augustus 2018, zoals de ZSB deze presenteert.

Sommige clubs hebben zo hun eigen openingen, spelers beïnvloeden elkaar dat kan bijna geen toeval zijn. Zo werd er vroeger bij mijn oude club Vlissingen veel Franse openingen gespeeld. Bij HWP zie je veel Hollandse openingen en bij Zierikzee viel nu op dat in beide partijen waar zij met zwart speelden het Benkö-gambiet op het bord kwam. Rinus behandelde dat prima, een pion voor met beter spel waarbij ik geen compensatie zag voor de geofferde pion. Hans, nota bene een oud Benkö-gambiet speler, was nog niet alert en speelde een verkeerde vijfde zet. Wel een pion voor, maar verder alleen maar aan het verdedigen. Remco was al snel een koningsaanval aan het voorbereiden met prima mogelijkheden. Erwin had een gezonde stelling, waar Ben al wat zwaktes had.

Erwin kreeg een remise aanbod, hij keek eens naar het bord links van hem en besloot door te spelen. Na nog wat manoeuvreren moest hij alsnog in remise berusten. Later vertelde hij dat hij paarden nodig had gehad, maar hij had alleen nog maar lopers over.

Remco kreeg ook een remise aanbod, keek eens naar het bord rechts van hem en besloot ook maar door te spelen. En terecht, want hij was zelf bezig met een veelbelovende koningsaanval. De genadeklap bleef echter uit, hij verloor volgens mij nog een pion en kreeg opnieuw een remise aanbod. Hij keek opnieuw om zich heen en besloot het deze keer maar aan te nemen.

Hans had ondertussen kunstmatig gerokeerd zoals het in deze opening zo mooi heet. En na Tb4 stond zijn stelling op instorten. Het voor Martin verrassende, maar noodzakelijke antwoord Pa3 ontlokte een offerande. Martin gaf een te vroeg tussenschaak die hij voor later had moeten bewaren. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken was er een eindspel met voor Hans twee torens en zeven pionnen (waaronder een dubbelpion op de vrije a-lijn) en Martin een loper, twee paarden en zes pionnen (waaronder een gedekte vrijpion op de c-lijn). Even later offerde ik een kwaliteit om de ondersteunende e-pion te winnen. Ik had vertrouwen in mijn a-pionnen. En dat bleek correct. Met de eerste a-pion die promoveerde werd een paard gewonnen. En de tweede a-pion zou ongetwijfeld de loper hebben gewonnen, maar Martin gaf het al eerder op.

Het was aan Rinus om de teamwinst binnen te halen. Hij kwam echter niet verder. Ook hier speelde zwart Tb4 waarna de stelling van wit op instorten stond. Nadat ik klaar was zag ik dat wit een pion minder had en nog belangrijker dat zwart verbonden vrijpionnen had op de c- en d-lijn. Dit was niet te redden. Hiermee won Sjaak voor Zierikzee de eerste partij in deze competitie en tevens het eerste matchpunt. Na afloop van de competitie zal blijken voor wie het glas half vol was en voor wie half leeg.