HWP A - Goes B: wie speelt de beslissingswedstrijd?

Verslag: Hans Welten

Het verslag van de vorige ronde sloot ik af met de opmerking dat de plaatsen 4 tot en met 8 zo dicht bij elkaar staan dat ze allemaal nog op de achtste plaats kunnen komen, de beslissingswedstrijd-plaats (tegen Denk en Zet A, de nummer twee in de tweede klasse).

De Zwarte Dame A had op maandag al verloren van degradant Zierikzee A. Daarmee waren we al veilig. Souburg B had zich op donderdag veilig gespeeld door te winnen van Landau A. De Zwarte Dame A moest dus afwachten wat Middelburg A en HWP A op vrijdag zouden spelen. Middelburg A had genoeg aan een gelijk spel tegen Souburg A, dat met dat resultaat ook kampioen zou worden. HWP A had voldoende aan winst tegen ons of aan een gelijk spel als Middelburg A met ½ - 3½ of minder zou verliezen.

Evenals in de vorige ronde speelde David in plaats van Remco. Bij HWP speelde Johan de Zwart in plaats van Herman van de Wynkele.

HWP Sas van Gent A 1758   Goes B 1825 1.5-2.5
1 Johan de Zwart 1953 - Rinus Burgerhoff 1923 0.5-0.5
2 Gert van Rij 1929 - Erwin Kloosterman 1836 1-0
3 Manuel Colsen 1570 - David de Feijter 1732 0-1
4 William Baeten 1582 - Hans Welten 1810 0-1

Opmerking: de rating is van augustus 2018, zoals de ZSB deze presenteert.

Na de openingsfase stond Rinus een fractie beter. Erwin probeerde iets nieuws, maar Gert had zijn strijdplan al klaar liggen waarna Erwin gelijk onder vuur lag op de koningsvleugel. David stond een fractie actiever, maar verder was er nog niets bijzonders aan de hand. Hans had licht voordeel in een gesloten stelling waarin nog niets was geslagen. M.a.w. drie partijen met miniem voordeel en één partij met behoorlijk nadeel.

Davids partij had inmiddels een wat opener karakter gekregen. Hij weigerde een remise aanbod, omdat hij nog steeds beter stond en mogelijkheden zag. Niet lang daarna verblunderde Manuel een toren. David sloeg toe op b7 nadat hij de diagonaal had geopend. Manuel dacht dat het paard nog op f3 stond, maar deze was inmiddels al op g5 beland. Weer een overwinning van onze super-sub. Eerst met Goes C kampioen worden en vervolgens Goes B uit de degradatiezorgen helpen.

Rinus kreeg het steeds moeilijker. De fractie betere stelling was langzamerhand verandert in een mindere stelling. Voornaamste oorzaak was volgens Rinus dat hij de mogelijkheid had gehad om de zwarte witveldige loper af te ruilen, maar dit had verzuimd. De pionnenstelling van Johan verbeterde aanzienlijk. Ik zag dat Rinus lastig stond. Hij moest een koningsaanval overleven. Toen dat slaagde resteerde een gelijke stelling waar weinig muziek meer in zat. Het remise aanbod van Rinus werd geaccepteerd.

Hans had meer vertrouwen in de stelling dan William. William wilde niet gewurgd worden en opende op het verkeerde moment via e4 de stelling. Dit kostte een pion en snel daarna nog één. Vanuit een gesloten stelling was in no-time een hectische stelling ontstaan met volop dreigingen van beide kanten. De onverbiddelijke computer vond voor beide spelers verbeteringen. De c-pion van Hans kwam niet verder dan d2 via d4 en c3. Toen deze werd veroverd resteerde een dame + toren eindspel met twee pionnen extra voor Hans. De dames werden snel geruild en het toreneindspel werd eenvoudig gewonnen.

Erwin had de eerste storm overleefd. Ik vond het er al beter uitzien. Gert had echter inmiddels lang gerokeerd en bouwde aan een nieuwe aanval terwijl Erwin geen tegenaanval had. Gert won een kwaliteit en offerde die later terug waarna hij twee pionnen extra overhield. Ook in dit geval was dat voldoende voor de winst.

Met deze overwinning blijven wij vierde staan en HWP A achtste. Zij mogen de beslissingswedstrijd spelen. Ongetwijfeld tot opluchting van Middelburg A want zij verloren van Souburg A met ½ - 3½, waarmee Souburg A dus kampioen werd. Een gelijk spel had voor HWP A volstaan om de zenuwslopende beslissingswedstrijd te ontlopen.