Souburg A - Goes B: een pak slaag

Verslag: Hans Welten

Goes B heeft altijd een lekker begin van de competitie. Eerst, logischerwijs, Goes A en dit seizoen gelijk huidig kampioen Souburg A erachteraan. Nadat in de eerste ronde al drie invallers van Goes C nodig waren speelde Jo, de vierde basisspeler van Goes C , mee voor Mark die vanwege zijn werk niet tijdig paraat kon zijn.

T Souburg A 2064 Goes B 1813 4 0
1. René Tiggelman 2189 Rinus Burgerhoff 1877 1 0
2. Jeroen Hekhuis 2081 Erwin Kloosterman 1874 1 0
3. Roeland Alders 2000 Hans Welten 1852 1 0
4. Henrik Westerweele 1988 Jo Tholenaar 1648 1 0

Jo kwam in de opening al in de problemen. De koning was nog niet gerokeerd toen Henrik het centrum al ging openbreken met e5. Dat leverde twee pionnen op en nog steeds een zwarte koning in het centrum. Een dergelijke tactische stelling wil mijn oud-clubgenoot graag hebben. Toen er nog een stuk verloren ging gaf Jo op.

Erwin stond wat gedrongen, maar het leek allemaal nog wel speelbaar. Jeroen had echter wel aanvalskansen en bij Erwin kon ik die niet ontdekken. Plotseling hoorde ik een diepe zucht en wat gemompel naast me en gaf Erwin gelijk op. Hij had met de dame teruggeslagen waar dat met een loper nodig was. Dat kostte materiaal.

De stelling van Rinus heb ik wat minder gezien, maar vond ik al flink verdacht. Zeker tegen René, mijn andere oud-clubgenoot. Volgens Rinus had hij nog wat trucjes in petto, maar René zag alles. Het verlies kwam dan ook niet onverwacht.

De eer moest dus gered worden door Hans die tegen zijn collega een prima stelling had verkregen. Maar Hans koos het verkeerde plan. In plaats van op jacht naar pionwinst op de damevleugel had er een actie door het centrum moeten plaatsvinden. Het plan van Hans was te langzaam, de pion werd nooit gewonnen en Roeland kreeg tegenspel en won zelfs een pion. Het toreneindspel werd ook niet handig gespeeld. De pion achterstand dacht Hans terug te kunnen winnen, maar het werden twee pionnen achterstand. Na lang tegenstribbelen werd alsnog verloren. De eer was dus niet gered.

De kampioenskandidaten hebben we nu in ieder geval gehad. De beloning is een laatste plaats achter Goes C. Beide plaatsen zijn directe degradatieplaatsen dit seizoen. De avond eindigde nog bijzonder. Bij de doodlopende weg bij Erwin stonden diverse auto’s in de weg, ik kreeg voor het eerst zowaar toestemming van Erwin om te mogen keren op zijn voetbalveld.