Middelburg A - Goes B: een uitwedstrijd in de Bowling

Verslag: Hans Welten

Hoe kan dat, denkt u. Nu al een verslag van een wedstrijd die pas in de toekomst wordt gespeeld. Nee, eigenlijk is het pas een verslag een week na het spelen van de wedstrijd. De verslaggever had even een week recuperatietijd nodig. Op verzoek van Middelburg werd de wedstrijd twee weken vervroegd. Met het aanbod dat de uitwedstrijd in de Goese thuishaven kon worden gespeeld. Ja, wie wil daar niet spelen.

Middelburg A 1805   Goes B 1833 2.5-1.5
1 Marcel Nellen 1922 - Rinus Burgerhoff 1877 1-0
2 Maarten Westerweele 1815 - Erwin Kloosterman 1874 0.5-0.5
3 Paul Koster 1818 - Hans Welten 1852 1-0
4 Aart Kögeler 1664 - Mark Paul 1729 0-1

Na de openingsfase stonden de Goese spelers wel prettig. Rinus zijn stelling schatte ik wat beter in. Erwin kon drukken op een achtergebleven pion. Hans had al zijn stukken op de gewenste velden gereed voor een aanval. Mark had ook spel op een achtergebleven pion. Allemaal geen beslissend voordeel, maar wel allemaal een klein plusje ten opzichte van de tegenstander.

Erwin was als eerste klaar. Maarten vertrouwde het niet helemaal en stelde remise voor. Erwin zag blijkbaar geen kansen en nam het aanbod aan. In de post mortem bleek zijn stelling toch beter dan gedacht. Telkens had hij beter spel met als eindoordeel dat Erwin een winnende stelling in handen had.

Mark had een prima stelling gekregen. Het zag er goed uit. Of het allemaal gedwongen was weet ik niet, maar met een kleine combinatie won hij een stuk. Aart gaf het gelijk op. Ik vermoed dat de stelling zonder de stukwinst ook gewonnen was, maar helemaal zeker weet ik het niet.

Mijn aanval kwam er niet van. Ik ruilde een pion in het centrum omdat ik voordeel zag, maar dat was een misvatting. Ik mistte totaal de juiste voortzetting, ik heb niet eens overwogen waar de computer mee kwam. Ik verkreeg een passieve stelling, mijn remise aanbod werd wel verworpen. Paul profiteerde van de ruimte en won door een slordigheid van mij een pion die ik nooit mocht verliezen. Daarna speelde Paul het prima uit. Een dramatisch slechte partij van mij, geen plan dus terecht verloren.

Rinus had een kwaliteit gewonnen. De stelling was heel complex, precies waar Marcel zich in thuis voelt. Bij de post mortem duurde het wel even, maar uiteindelijk werd toch een winnende voortzetting voor Rinus gevonden. In de hectische partij verliep het compleet anders. Omdat ik zelf bezig was heb ik dat allemaal gemist. Toen ik klaar was had Marcel met dame en paard een mataanval. Rinus had nog slechts een dame. Beiden hadden een zooi pionnen. Rinus probeerde eeuwig schaak, maar dat strandde en hij kon opgeven.

Met drie verliespartijen zijn we het seizoen dus weer lekker begonnen.