Souburg B - Goes B

Al op de heenweg had Hans goed nieuws voor: Goes B kan niet meer degraderen! Er zijn nog wel een paar rondes te gaan, maar onze concurrenten spelen ofwel niet genoeg rondes meer in verband met het oneven aantal teams ofwel moeten ze tegen elkaar spelen waardoor één van de teams achter ons blijft. Na een aantal jaar heen en weer pendelen tussen de eerste en tweede klasse was het dan eindelijk een keer gelukt om te handhaven in de eerste klasse. Nieuwe doelstelling is een zo hoog mogelijke plaats behalen, theoretisch kunnen we nog vierde worden.

 

 Souburg B
1699
 Goes B
1739
 2-2
1
Carl Schoor
1765
-
Hans Welten
1812
0.5-0.5
2
Albert Vermue
1736
-
Niels de Feijter
1712
1-0
3
Willem Coppoolse
1690
-
Mark Paul
1760
0-1
4
Laurens van Dijk
1605
-
David de Feijter
1673
0.5-0.5

 
De partij op het tweede bord was als eerste klaar. Niels, die dit seizoen nog weinig punten wist te scoren, ging ook deze avond de boot in. In een toch al mindere stelling beging de Goesenaar een blunder waarna het gelijk uit was.

Invaller Mark wist de stand weer gelijk te trekken. De aanval die hij op de koningsstelling had kreeg net genoeg momentum toen zijn tegenstander een te passieve zet deed. Uiteindelijk won Mark twee pionnen terug voor de pion die hij geofferd had, daarnaast stonden Marks stukken ook veel beter. Het ging nog bijna mis in het eindspel, een pionoffer en paardvork had onze speler een stuk (en de partij) kunnen kosten. Gelukkig werd dit in de partij niet gezien en haalde Mark het volle punt binnen.

David had het centrum dichtgemetseld en begon over de damevleugel een aanval. De computer zag hierbij nog een combinatie die minstens een pion won, maar helaas werd dit niet gespeeld. Uiteindelijk werden de dames en de lichte stukken afgeruild en bleef een toreneindspel over dat niet meer te winnen viel voor beide spelers: 1.5-1.5

Net als Mark was Hans ook ternauwernood aan een nederlaag ontsnapt. Bij beter spel van de thuisspeler had Hans een toren moeten geven voor een vergevorderde pion. Als compensatie had onze eerstebordspeler dan wel twee verbonden vrijpionnen, maar dit bleek in de analyse niet genoeg te zijn. Nu ontsnapte onze teamcaptain naar een toreneindspel met een pion minder waar uiteindelijk remise overeengekomen werd.