Goes C degradeert

Het was Goes C eerder al gelukt om directe degradatie te voorkomen door op de een-na-laatste plek te eindigen. Nu moesten we die plek nog eens verdedigen tegen de nummer twee uit de tweede klasse. Die plek was veroverd door Zierikzee A, een team waar we vaak spannende wedstrijden tegen spelen. 

  Goes C 1704   Zierikzee A 1645 Uitslag lange partij Uitslag snelschaken
1 Niels de Feijter 1706 - Sjaak Spiegels 1838 0.5-0.5 0.5-0.5
2 David de Feijter 1718 - Martin Krijger 1710 0.5-0.5 1-0
3 Mark Paul 1728 - Ben Snethorst 1534 0.5-0.5 0-1
4 Eliza de Jong 1664 - Kim Fierens 1496 0.5-0.5 0-1

Niels mocht het opnemen tegen zijn collega Sjaak. Eerder deze week had Niels zijn collega nog wat vermoeid met een lastig probleem dus het was de vraag of Sjaak wel helemaal scherp achter het bord zou verschijnen. Het zou een partij met wisselende kansen worden. Niels speelde enkele mindere zetten en verloor als resultaat hiervan een pion. De koningsstelling van de Goesenaar werd onder druk gezet, maar Niels wist het te keepen. Even kwam het qua materiaal weer in evenwicht toen Niels een pion wist te winnen. In tijdnood ging nogmaals een pion verloren voor de thuisspeler en er restte een verloren eindspel. Maar er werd alsnog gemazzeld: een ongelukkige loperzet van Sjaak gaf Niels de kans om weer een pion terug te winnen. Uiteindelijk werden de punten gedeeld en konden beide spelers zich met opgeheven hoofd weer op kantoor laten zien. 

David kwam in eerste instantie beter te staan. Onze tweede bord speler wist leuk te combineren met een dreiging op h7 en won uiteindeljk de c-pion. Hij ruilde hierbij wel al zijn actieve stukken af. Geen probleem volgens de computer, als je daarna maar de juiste zetten doen. David won nog een pion, maar toen begon de activiteit van Martins stukken een probleem te vormen. Martin begon een (winnende) koningsaanval, maar vond ergens niet de juiste voortzetting. David verloor een stuk, maar dat was niet erg omdat onze speler eeuwig schaak kon zetten. Hierna werd remise overeengekomen. De computer zag echter nog een andere optie: David kon drie pionnen winnen tegen het stuk waarna een D+7p vs D+L+2p overbleef: 5 pionnen voor een stuk. Dit werd door beide spelers in tijdnood over het hoofd gezien. 

Op het derde bord kwamen beide spelers er lange tijd niet doorheen. In de tijdnoodfase werden volgens mij 2 pionnen van Mark geruild tegen een kwaliteit. Mark probeerde nog op de winst te spelen omdat de situatie op het eerste bord op dat moment niet rooskleurig was. Toen dat bord remise werd bood ook Mark remise aan, geen van beide spelers kon oprukken met zijn pionnen omdat ze te druk waren om de pionnen van de tegenstander tegen te houden.

Op bord 4 speelde Eliza. In de opening en het middenspel bleef de stand gelijk. Ze wist een eindspel te bereiken dat er kansrijk uitzag, maar kwam helaas niet verder dan remise. 

2-2, dit is een vertrouwde stand tegen Zierikzee. We hebben dit al twee keer eerder gehad in de bekerfinales van afgelopen jaren. Die twee keer won Goes het op snelschaken, we hadden dus vertrouwen in dit onderdeel van de wedstrijd. Martin speelde een onregelmatige zet op het tweede bord, dit bracht ons al snel op voorsprong. Ook op het eerste bord zag het er goed uit, Niels stond een pion voor en had ook actievere stukken. Helaas ging het op het vierde bord mis, Eliza's stukken werden van het bord getikt en het punt ging naar de gasten. Mark kwam aanvallend uit de opening, maar even later ging het blijkbaar mis en werd onze speler zo'n beetje midden op het bord mat gezet. Niels had inmiddels zijn voorsprong een beetje verspeeld en kwam in een gelijk toren eindspel terecht: remise. 2.5-1.5 voor de gasten, dit betekent helaas degradatie.