Goes C - DEZ A

Vrijdag speelde Goes C de laatste wedstrijd van het seizoen. Het kampioenschap was al binnen, het ging nog om twee dingen. Ten eerste of we als team ongeslagen door de competitie konden komen, ten tweede werd tussen de gebroeders de Feijter uitgevochten wie van hen met de topscoorder titel aan de haal ging. Voor DEZ A was deze wedstrijd ook nog van belang, als ze minstens gelijk wisten te spelen dan bleven ze voor Terneuzen A. En dan kan DEZ A nog een plekje veroveren in de eerste klasse middels een promotie-degradatie duel. Misschien lag die gedachte ook ten grondslag aan de sterke opstelling van onze gasten, geen enkel ander team in geen enkele andere wedstrijd had in de tweede klasse een team met een hoger ratinggemiddelde.

Goes C 1660   Denk en Zet A 1815 2-2
1 Mark Paul 1738 - Rick van der Pluijm 2020 0-1
2 David de Feijter 1788 - Olaf van der Sloot 1865 0.5-0.5
3 Niels de Feijter 1713 - Rick van de Breevaart 1666 1-0
4 Jari Groen 1500 - Sebastiaan Koedoot 1709 0.5-0.5

David was als eerste klaar. De partij raakte nooit echt uit balans. Op een gegeven moment bood de uitspeler remise aan wat David na enige tijd nadenken aannam.

Ook bij jongeheer Groen was de partij redelijk in balans. Zelfs op de klok, Jari stond op een zeker moment zelfs voor in tijd. Met de tijdnoodfase in aantocht en weinig aanvalsmogelijkheden in het vooruitzicht besloten zij tot puntendeling.

Niels maakte een foutje waarna wit het initiatief kreeg. Zwart verloor een pion, maar het witte paard kreeg wel een vreemde plek op h5. Volgens de computer was dit allemaal nog goed voor wit, dat veranderde toen de witte pionnen op de koningsvleugel naar voren gezet werden. Opeens was het zwart die aanvalskansen kreeg. Extra vervelend omdat wit ook nog eens weinig secondes op de klok had. De zwarte torens kwamen binnen en er was geen houden meer aan. Een combinatie besliste uiteindelijk de partij: 2-1

Mark mocht aantreden tegen de nieuwe aanwinst van DEZ: Rick van der Pluijm (2020). In het begin van de partij kwam onze speler best lekker te staan, de witte stukken hadden wat moeite met ontwikkelen. En ook op tijd stond Mark ruim voor. Mark speelde op een gegeven moment het strategisch onhandige a5, dit bleek uiteindelijk problematisch. Toen beide spelers nog maar een stuk en een toren overhadden werden de zwarte pionnen zwak en kon Mark de boel niet meer bij elkaar houden. Uiteindelijk verloor hij met een combinatie een stuk, hierop gaf hij zich gewonnen.

Met dit resultaat is Goes C ongeslagen het seizoen doorgekomen, op naar de eerste klasse :) We wisten ook de topscoorder titel te veroveren, door de winstpartij van Niels in deze ronde wist hij net de titel bij David weg te snaaien (gelukkig blijft het wel in de familie).