Jari 6e op NK

Afgelopen mei werd het NK voor de B-Jeugd (jeugd geboren t/m 2006) gespeeld. Ik deed mee aan het toernooi en zal in dit verslag vertellen over het verloop van mijn toernooi.

Net als vorig jaar zat ik bij de groep van twee coaches: IM Merijn van Delft en IM Nico Zwirs. Verder waren ook zes andere jeugdspelers mee en het was in “De Graspieper 70” altijd weer heel gezellig.

De eerste ronde stond Jelle Smid met alleen een jeugdrating van 1450 op het programma. Jelle speelt echter veel online (op Lichess een rating van 2300+) dus het was zaak om hem zeker niet te onderschatten. Jelle toverde na 1.e4 e6 2.d4 d5 3.Pc3 de zet 3…Pc6!? op het bord waarna ik direct uit boek was. Een rommelige fase volgde waarin ik veel tijd gebruikte. Ook ging na zo’n twee uur spelen het brandalarm af. Nadat we allemaal naar buiten waren gegaan kwam de brandweer met sirenes en al op de sporthal – gelegen naast het stadion van Heracles – af. Gelukkig bleek het loos alarm te zijn en konden we allemaal na een paar minuten weer naar binnen. Verder met de partij. Na de tijdnoodfase overleefd te hebben kwam er gelukkig weer een half uur bij na 40 zetten. Ik wist af te wikkelen naar een eindspel van goed paard tegen slechte loper, dat Jelle nog had kunnen verdedigen door met 45…a5! (zie eerste diagram) de damevleugel op slot te zetten. Zoals het nu ging kwam mijn koning binnen en werd het allemaal te veel voor de zwarte stukken.

Add a comment

De reis naar Amsterdam heeft voor Goes C het maximale aantal punten opgeleverd. De 3 wedstrijden tegen Magnus Leidse Rijn uit Utrecht (3-1), LSG uit Leiden (2½-1½) en SMB uit Nijmegen (2½-1½) werden alle gewonnen.

Vooral de prestatie van Jefta van Steijn aan bord 1, met 2½ uit 3 tegen sterke tegenstanders, was indrukwekkend. Souburgspeler Brandon Haasbroek scoorde 2 remises aan bord 2, Kenny Nguyen scoorde aan bord 3 ook 2½ uit 3 en Hugo Franco uit Terneuzen haalde 2 punten.

In december moeten in Leiden nog 3 ronden gespeeld worden. Gezien de sterkte van de tegenstanders dan, lijkt een 6e plaats in de eindstand het meest waarschijnlijk.

Goes D speelde in Leiden de halve finale van het NK voor D-teams. Met slechts 1 gelijkspel 2-2 uit 5 wedstrijden plaatste Goes zich niet voor de finale in december.

Add a comment

Tijdens het Zeeuws Kampioenschap schaken voor teams van basisscholen speelde ’t Noorderlicht niet sterk. Met wat geluk werd het team kampioen. Van de andere Bevelandse teams verraste de Koelmanschool.

Add a comment

De wedstrijd Goes D - Landau D zou oorspronkelijk 6 maart gespeeld worden, maar kon op dat moment niet doorgaan vanwege de pandemie die we kennen onder de naam COVID-19. Nu de clubs weer langzaam een beetje opstarten werd de wedstrijd alsnog gespeeld. 

Add a comment