Uw verslaggever mocht heel lang wachten tijdens de 4e ronde van het Open Brasschaat:

Zelf was ik immers al binnen het uur klaar tegen Maurice Engelaer. Die speelde al weet ik niet hoe lang Benko. In 2019 won ik nog een lange partij tegen hem op dit toernooi. Dat wist hij ook nog en dus speelde hij voor het eerst Konings-Indisch. Hij had de Petrosian variant wel bekeken maar was nogal verrast door mijn Le3 ipv Lg5. Daar had ie ook wel 1 partij (die van vorige week dus) van zien staan maar hij had geen tijd meer gehad om dat te bekijken. In tegenstelling tot mijn tegenstander in Vlissingen vond deze opponent wel het correcte Pg4. De fout kwam een aantal zetten later in de scherpe theorie. fxg3? ipv het gebruikelijke e4 is eigenlijk al een verliezende fout. Een paar zetten later was het klaar en mocht YT heel lang gaan wachten. YT had zich bedacht om andermaal het park in te trekken op jacht naar een IJsje. Voordat Yours Truly kon vertrekken echter vielen er spikkels. Toen motregen. Toen regen. Toen zware regen. Ik ben dan toch maar binnen gebleven om te wachten op Jari en Luuk. Gelukkig kwam Joop Maas ook nog even langs en konden we nog wat potjes spelen. Het is natuurlijk leuk om samen te reizen maar als je zo lang moet wachten is het ook wel weer jammer. Immers... YT had als een aapman door de Chinese bossen kunnen rennen zoals 2.2 miljoen mensen op dat moment ook aan het doen waren als we de steamdb mogen geloven... Tja.

En dat wachten werd niet beloond. Het leek er zelfs even op dat Jari en Luuk beiden zouden verliezen... Jari kwam echter wel weg met een remise tegen zijn 13-jarige Maleisische opponent Lee Zhia Wei Isaac. Niet direct een fijne paring. In het Frans had Jari lang een klein plusje met wit met zijn 3vs2 vs 4v3 en ook nog een loperpaar. De stelling van de Aziaat was echter solid en ja hij deed ook niet zo veel. Jari wel. Die stelde al zijn stukken op in de aanvalspositie en ging voor een torenoffer. Helaas zat er een lekje in wat Jari berekend had... Ergens in een variant stond ie zelf opeens mat blijkbaar. Ja YT had de nul al geteld voor JG maar Jari wist er met een paar pionnen voor de toren en een open zwarte koning blijkbaar toch nog remise uit  te halen. Sterker nog ergens had hij nog kunnen winnen maar hij had nog 2 seconden op de klok toen hij die beslissing moest nemen en dus durfde Jari 'het' niet aan wat het ook was en het werd dus remise. Niet best maar het had nog erger kunnen zijn.

Luuk speelde met zwart ook remise tegen Henk Alberts een speler die hij gewoon moet verslaan duidelijk. Dat had Luuk overduidelijk zelf door en dat gold al evenzeer voor zijn tegenstander die tijdens de partij opstond van zijn stoel en de kibitzende YT vroeg 'is ie goed' over Luuk. Tja. Luuk overspeelde de man en liet zien over een goede schaakfeeling te beschikken. Toen YT zich afvroeg wat nu te doen was het idee Pf6 naar c4. Even later kwam YT terug en dat paard stond inderdaad op c4... In de complicaties ging wit snel de fout in en bracht dat paard zwart een kwaliteit op. De rest... had makkelijk moeten zijn. Luuk raakte de concentratie volledig kwijt en gaf wit volkomen nodig allerlei tegenspel. Zodoende moest zwart zelfs de kwaliteit teruggeven. Het eindspel DTL4 DTL4 leek mij nog kansrijk voor zwart. Luuk had adeh Henk ab gh. Twee verbonden vrijpionnen dus voor zwart... Luuk speelde het in het vervolg nog niet optimaal. De dames gingen eraf en de witte koning kon de vrijpionnen vast leggen. De Pionees was tevreden met een zetherhaling maar met torenruil op e8 had hij mijns inziens een kansrijk eindspel overgehouden. (a3b5g3h2 a7d3e4 h7 Lg2 La8 Ke3 Ke8) Met ondermeer het plan Lh3-f5-d7-c6 loperruil en vrijpionnen aan 2 kanten. Zeer lastig. Maar goed ook Luuk kwam dus weg met een halfje al had het eerder al een punt moeten zijn.

Zo staat YT er dus op 3,5 uit 4 wel goed bij terwijl Jari en Luuk nog op 50% staan.

https://chess-results.com/tnr982176.aspx?lan=17&art=9&fed=NED&turdet=YES&snr=3

https://chess-results.com/tnr982176.aspx?lan=17&art=9&fed=NED&turdet=YES&snr=20

https://chess-results.com/tnr982176.aspx?lan=17&art=9&fed=NED&turdet=YES&snr=102

https://view.livechesscloud.com/#ada928d9-9e61-480a-8b38-fed692f2b450