Verslag: Hans Welten 

Op vrijdag 27 september begonnen we de competitie tegen Zierikzee A, de kampioen van de tweede klasse van het vorige seizoen. De transferperikelen hebben deze zomer flink huisgehouden bij Goes B. Alleen de teamleider is overgebleven. De ervaren rotten Rinus en Erwin komen uit Goes A en jeugdig talent Ruben is basisspeler geworden in plaats van invaller bij Goes C. Maar gelijk in de eerste ronde moest de teamleider alweer bij de oud Goes B spelers David en Niels smeken om in te vallen. Ik las onlangs een artikel dat in de tweede helft van september er veel verjaardagen zijn, ongeveer negen maanden na de kerstvakantie. Uit een statistisch niet verantwoorde steekproef blijkt dit wel te kloppen, zowel Erwin als Ruben moesten hierdoor verstek laten gaan.  

Goes B 

Rating 

Zierikzee A 

Rating 

Ronde 1 

Rinus Burgerhoff 

1944 

Martin Krijger 

1884 

1 - 0 

Hans Welten 

1848 

Sjaak Spiegels 

1835 

½ - ½  

David de Feijter 

1821 

Michel Melkert 

1706 

1 - 0 

Niels de Feijter 

1806 

Floris van der Voorn 

 

1 - 0 

Gemiddelde rating: 

1855 

Gemiddelde rating: 

1808 

3½ - ½ 

Iemand heeft verzonnen om bij de uitslagen op de ZSB-website (in navolging van de KNSB-website) de FIDE-rating te vermelden. Dat zal JoeyG vast geweldig vinden. De logica om de FIDE-rating te vermelden bij wedstrijden die niet meetellen voor de FIDE-rating kan ik echter niet volgen. Ik heb in de tabel met de uitslagen dus gewoon de KNSB-rating weergegeven. 

Na een eerste ronde langs de borden stond het nog niet florissant voor Goes. Rinus en Martin zaten wat afgezonderd. Martin had een prima stelling met optisch veel voordeel. Sjaak had een pion geofferd in de opening, waarna Hans goed moest oppassen in het Benkö-gambiet. Bij David stond het nog redelijk gelijk. Bij Niels had ik geen goed gevoel bij de stelling. 

Dat geen goede gevoel bleek wel te kloppen, al lag dat meer bij het gevoel dan bij de stelling. Al snel stond Niels straal gewonnen en het werd steeds meer gewonnen totdat Floris er de brui aan gaf. 

Hans had alle dreigingen onder controle, maar inmiddels ook nog maar weinig tijd over. Sjaak zag geen winstmogelijkheden meer en bood remise aan. Ik had de pion extra nog, maar de weg naar winst was, gelet op de klok en bij gebrek aan een duidelijke voortzetting, onzeker. Met een blik op de positie bij David en onduidelijkheid over de partij van Rinus besloot ik het aanbod aan te nemen.  

Niet veel later bleek dat Rinus zich toch had weten te bevrijden uit de houdgreep van Martin. Nadat hij meer speelruimte had, verkreeg Rinus langzaam de overhand en toen Martin fouten begon te maken wist Rinus snel te winnen. 

Zoals ik al had ingeschat won David tenslotte ook zijn partij. 

Al met al een goed begin van de competitie.