Rating
 
Rating
  Landman, R.P.M. (Renzo) 1973   Gotes Perez, J. (Jaume) 1992 ½ - ½
  Burgerhoff, M.J. (Rinus) 1951   Mast van der, D. (David) 1948 ½ - ½
  Kloosterman, E.G.J. (Erwin) 1866   Steijn, A.J. (Bram) 1990 ½ - ½
  Meulmeester, L. (Luuk) 1906   Gordt Dillie la, J.R. (John) 1893 1 - 0
  Grochal, J. (Joey) 2251   Oldekamp, Q. (Quinten) 1861 1 - 0
  Welten, J.S.P. (Hans) 1848   Vlokhoven van, F.J.M. (Franka) 1821 ½ - ½
  Feijter de, D.C. (David) 1821   Sluis van der, T.H. (Theo) 1891 0 - 1
  Feijter de, C.E. (Niels) 1806   Pluijm van der, D.G.B. (Dik) 1853 ½ - ½
  Gemiddelde Rating: 1928   Gemiddelde Rating: 1906 4½-3½

 

Goes heeft ook de tweede wedstrijd in de 4e klasse gewonnen. In de Tweemaster werd met het kleinst mogelijke verschil gewonnen van Shah Mata uit Rotterdam. Die zege was klein maar al met al zag YT het wel aankomen en was de zege ook terecht te noemen. Voor de tweede keer waren we alles behalve compleet. Ook nu misten we 3 van onze 9 basisspelers... Op papier was dat nu nog even wat erger want Sven en Jari zaten bij de afwezigen (net zoals JoeyB voor de tweede keer). Gelukkig betrof het nu een thuiswedstrijd en zo konden de gebroeders de Feijter (op 100 meter van hun huis) nu wel gewoon invallen. Zodoende bleef ons de schande van nog maar een NOG bespaard. Met dank aan de afwezigheid van voornoemde spelers was er op papier nu wel sprake van een wat meer gelijkwaardige wedstrijd... Met Goes toch nog wel steeds als de favoriet natuurlijk, ook volgens de KNSB-ratings die nu weer 'als vertrouwd' in de tabellen staan. De verbetering van de KNSB  bleek slechts een fout te zijn haha! Voor wat betreft Shah Mata ziij bleken ook compleet te zijn, de vorige ronde hadden ze met dank aan een communicatiefout nog met 5 moeten spelen (en toch met '3-2' gewonnen tegen het sterke Stukkenjagers).

Bij het begin van de wedstrijd stonden we nu dus op 0-0. Een hele verbetering. Dat bleef het echter maar heel kort want YT won nog vlotter dan de vorige ronde. De opponent bracht mijn 'geliefde' Alapin op het bord. Gelukkig kon YT de voorbereiding van de week ervoor gebruiken nu. Een sideline werd gespeeld en wit reageerde niet best. Argeloos deed hij Lf4?! om na Pd5 Lg3?? te doen waarna Da5+ de loper op b5 oppikte immers Pc3 wordt met Pxc3 beantwoord nu... Een kijkje in de megadatabase leert ons dat er al 9 spelers eerder ingetrapt waren met als hoogste bijna 2100.. Tja. Onder meer Harika ging toch voor het wat betere Ld2 na Pd5 al staat zwart dan ook al beter... In een teamwedstrijd opgeven na 12 zetten is ook zo wat en dus rommelde Quinten nog wat door maar zonder resultaat natuurlijk. Na 28 zetten was de Koning Dood op g1 (Shah Mata) en was het 1-0 voor Goes.

Die voorsprong bleek echter van korte duur want David verloor vlot van Theo van der Sluis. In een hele scherpe Fransoos ging het vlot mis met zwart. Wit had op g7 ingeslagen maar zwart had met f7-e6-e4 wel een pionnetje voor. De dames gingen eraf dan lijkt de ergste druk er af maar goed de zwarte toren stond op h4 (!) pion e4 te dekken (met nog een pion op h7 let wel). Dat werd David ook fataal want hij miste een truc op d5 met zijn koning op e7. Op het eind was er dan Pf5+ pakt de toren op en dat was dat. 1-1. David kon beginnen aan de 'lange' thuisreis.

Terwijl YT de dinosaurus lectuur van de Tweemaster eens ging beoordelen (een modern boek stond vol onzin in ieder geval... Ik had het nog moeten zien zonder die komeet / asteroid maar dat werd alweer als 'twijfelachtig' neergezet in plaats daarvan moest men natuurlijk weer over klimaatverandering beginnen alsof dat in de spanne van een paar jaar een diersoort die 160 miljoen jaar de aarde heeft gedomineerd wegvaagt) Enfin terwijl YT zich daarover kon verwonderen mocht de rest nog wel even de hersenen aanspannen aan het bord. Na her en der wat afgeslagen remise aanboden was Erwin de eerste die een remise neerzette. Dat was fijn want Erwin was eigenlijk de enige die ergens echt minder stond van de resterende 6 spelers. Tegen de hoger gerate Steijn gingen er echter de nodige stukken af en het PL PL eindspel was erg in balans. Zodoende dus een goed halfje tegen toch bijna 2000.

Teamcaptain Hans begon zijn seizoen tegen Franka van Vlokhoven met een halfje. Met wit kwam de Benko op het bord, geen verrassing waarschijnlijk want vele spelers van de opponent speelden de Morra zo had YT online kunnen vinden. Dan past een opening met zwart met pionoffer natuurlijk ook wel. Hans kreeg dus die pion maar zwart kreeg toch prima spel met pion op c4 onder meer. Denk dat Hans echter de hele tijd beter gestaan moet hebben. Hoe te verbeteren is hier echter altijd erg lastig en Hans had ook veel tijd gebruikt onder meer voor de beslissing Te2 of Td1? Zodoende dus een remise wat gezien de stellingen elders niet echt een probleem was.

Renzo zat voor de gelegenheid op bord 1, men zal toch weer wat NOGs hebben en dan heeft YT straks geen potje..., en vond daar in de Spanjaard Jaume Gotes Perez toch wel de sterkste tegenstander van de opponent. In overbekende theorie investeerden beiden al een half uurtje ofzo: een Italiaans gambiet waarin zwart op het eind Dxe1 heeft en dan 2 torens voor een dame speelt. Dat soort stellingen zijn doorgaans allemaal zeros zo weet schrijver dezes. Blijkbaar had ik dit ook nog eens gespeeld als 'noteable game' in een titled tuesday potje ik was het natuurlijk vergeten... Zoals het in de partij ging resteerde het typerende eindspel TT v D. Wit had een vrije a-pion maar nog helemaal op a2. De engine geeft Renzo een plus na iets als Tf5 gevolgd door c5 om d4 te dekken en dan pion f2 eten. Dat durfde Renzo heel terecht natuurlijk niet aan, dat kan je als mens moeilijk beoordelen. Zodoende eindigde de partij daarop in een zetherhaling Ke1 Te8+ Kf1 Tf8

Nog altijd die gelijke stand. Het zag er hoopvol uit met nog 3 witpartijen gaande die allemaal wel gelijk tot veel beter stonden. Niels deed het beter dan zijn broer hij noteerde een solide halfje tegen Dik van der Pluijm. Mij leek Niels de hele partij iets beter te staan zeker toen hij e4! kon spelen ten einde het zwarte e4 te stoppen. Na een tijdje kon Niels zijn geofferde pion op e4 terugwinnen en hield zo een wat beter DLL DLL eindspel over. Iets beter voor wit lijkt me. Dat dacht Niels ook maar die had de partij van Luuk ook gezien en bood dus remise aan (?) of ging akkoord met remise. In ieder geval een goed resultaat.

Rinus noteerde eveneens een halfje tegen de aanwezige David van der Mast. In een scherp Damegambiet met 4.e4 kreeg Rinus zoals dat gaat snel zijn Dame op d6. Een bekende scherpe lijn zoals ook gezien in een partij Tommy - Dennis op het WWRR onder meer. Beiden gebruikten toch veel tijd voor deze bekende theorie. Rinus leek mij de hele partij een duidelijke plus te hebben. Ergens deed hij het toch wat minder blijkbaar en raakte de controle wat kwijt. Heel verstandig om dan maar gewoon een halfje binnen te brengen natuurlijk. De 5e remise op rij en 3,5-3,5.

Zo kon debutant Luuk de winst binnen brengen bij zijn debuut. Tegen John La Gordt Dillie was hij uiteindelijk sneller en beter. Wit stond vanuit de opening al wat prettiger met een mooi centrum e3-d4-e5 tegen het zwarte fianchetto. Zwart kreeg zijn loper buiten de keten alvorens een keer e6 te doen. Op g4 stond ie heel mooi maar meespelen op de damevleugel was er niet bij. Zwart deed ergens f5? en was zelf niet te spreken over dez zet. f6 was handiger. Nu was het dicht en kon Luuk toeslaan op de damevleugel. Wit veroverde de c-lijn en kwam met eerst een toren en later een dame op c7 buurten. Met weinig tijd ging het mis in het zwakke zwarte kamp en kon wit toeslaan op e6. Hiermee behaalde Luuk dus zijn eerste overwinning en boekten we dus ook onze tweede overwinning van het seizoen!

4,5-3,5 is benauwd maar het was wel terecht en YT had de hele middag toch wel het gevoel dat het goed zou gaan komen. De derde ronde is het cruciale duel tegen Stukkenjagers 3 op papier de sterkste opponent. Hopelijk zijn we dan wel een keer op volle oorlogssterkte!

-

Ah bijna vergeten. De oplossing van de quiz van vorige keer: A5 B6 C3 D1 E4 F2!