Zaterdag 16 oktober werd er weer eens een schaaktoernooi gespeeld. Het is even geleden... Dankzij de late aankomst van Alex Jonkheer, die met zijn baard inmiddels wel wat weg heeft van de kerstman overigens!, begonnen we met het niet onaardige aantal van 20 deelnemers aan dit toernooi. Favorieten waren YT, Stefan Colijn en Simon Provoost. Voor Goes deden ook Jari en Jefta mee.

De eerste ronde werd een herhaling van de avond tevoren.. Ook nu JG-JG. Dit maal had Jari wit. Andermaal werd JG overspeeld door YT maar ditmaal gaf uw verslaggever geen toren weg... Toen er een toren werd 'weggegeven' was dat om een gewonnen pionneneindspel te bereiken. Opgave volgde een paar zetten later voor wit. Gezegd moet dat Jari zich nog hardnekkig verweerde in een Loper v Toren eindspel maar het was allemaal net te veel van het goede... Het bleek voor YT in ieder geval de beste partij van de dag te worden...

De rest kon het daglicht niet verdragen... Na een moeizame zege tegen Jan Damen (zag er goed uit maar totaal de controle kwijt geraakt in wederzijdse tijdnood en net wat handiger daarin en dus toch nog gewonnen) verloor YT al van Simon Provoost. Mat in 1 werd over het hoofd gezien... Even de stelling wat verbeteren alvorens de torens zomaar te ruilen had ongetwijfeld tot een zetherhaling geleid in een dame-eindspel waarin alleen zwart mogelijk een plusje had kunnen hebben... Tja. In ronde 4 ging het niet veel beter tegen Bosters. YT vergat even op e6 te slaan met een duidelijke plus en kwam zo terug in een slechte benoni achtige positie... Het werd een DT eindspel met minuspion. YT tructe Robin nog door een toreneindspel te bereiken maar stond zo slecht dat het toch nog verloren was. F en H werd bereikt maar dat was gewoon verloren... Een rijtje terug die pionnen en het was remise volgens de tablebase... Verder deed Robin het goed tot aan het moment supreme toen hij in Tf3 h3 f2 vs Kh2 pardoes f1T?? speelde wit een dolle toren gunnend... Zowel f1D f1L als f1P had gewonnen... Toen Robin zich realiseerde wat hij had gedaan ging hij ook nog eens door de tijd! Illustratief voor het niveau dit toernooi wat gekenmerkt werd door blunders alom, niet alleen bij YT. In ronde 5 werd het nog bonter tegen Rogier van Gemert die binnen no time strategisch volkomen overspeeld werd. Wit zette een nogal simplistische aanval op maar ja ik zat natuurlijk niet op te letten en plots viel die niet meer af te weren... Kostte zwart een hoop materiaal... Het werd een stuk en 2  pionnen met een zwarte koning op e5 met een bord vol stukken. Daarop.. 'Vergat' Rogier zijn loper op d8 die een stuk had gewonnen terug te zetten en won ik dus een stuk terug... Daarop was het zowaar al niet meer zo eenvoudig meer want zwart was veel actiever... Rogier vond het nodig om nog een tweede stuk in de aanbieding te doen waarop YT dan maar besloot niet nog meer blunders te maken en de partij te winnen. Een partij die tussen 2 1200ers gespeeld had kunnen zijn!  In ronde 6 won YT dan zowaar betrekkelijk soepel van Roel Schroevers al was de opening hier ook niet groots te noemen. Daarop kwam YT op 5 uit 6 met Stefan Colijn redelijk simpel op 6 uit 6... Als YT won zou ik nog winnen op OR ook... Tja... Wit ging ervoor maar had waarschijnlijk beter een plan met Pe5-f4 kunnen spelen... Het witte paard op h4 raakte buitenspel en het openen van het centrum met f3-e4 pakte eigenlijk alleen maar goed uit voor zwart. Er had gekozen moeten worden voor een eindspel met minuspion maar de dames bleven op het bord waarop het even later mat liep. Tekenend voor het spelpeil... Maar goed YT werd nog wel gedeeld 2e!

Jari lukte dat net niet want hij ging de laatste ronde onderuit tegen Robin Bosters. Het ging hier mis over de open e-lijn... Eerder in het toernooi had Jari wel heel aansprekende resultaten laten zien. Hij wist te winnen van Roeland Alders en wist vervolgens ook Simon Provoost te verslaan. Heel regulier ging dit niet... De speler van meesterklasser HWP had een gezonde pion meer in een ongelijke loper stelling met alle zware stukken. Jari had ook nog eens weinig tijd... Maar goed Simon ook... Hij had voor een Dc1-h6 plan kunnen gaan en volgens mij was de stelling van Jari dan ingestort. In plaats daarvan deed hij Te3? waarna Jari zijn pion terug won en zijn stelling wist te stabliseren. Al nadenkend hoe nu verder te gaan, zijn voordeel verspeeld, ging Simon door de tijd... Kenmerkend voor het toernooi. YT is niet de enige speler zonder ritme! Jari deed het ieder geval heel goed... Hij gaf ook Stefan aardig partij geloof ik... Zijn 4 uit 7 was genoeg om het 1800- toernooi te winnen en zodoende ook de foeilelijke wisselbeker, al niet meer bijgewerkt sinds 2015! Bij Goes zijn we dus niet de enige die hier laks in zijn! Zo verkeerd Jari nu in goed gezelschap van ondermeer Michael Wise... en Michael Wise. Plus nog wat andere namen. Hopelijk is dit wel een eenmalige winst voor Jari haha!

Jefta deed het ook niet onaardig al moet ik zeggen dat ik zijn resultaten wat meer uit het oog ben verloren. Wel heel netjes was in ieder geval zijn overwinning op Bert Henderikse. Hij eindigde in een groepje op 3 uit 7.

Zodoende eindelijk weer een schaaktoernooi dus! Hopelijk gaat het niveau van sommigen in de toekomst weer wat omhoog...