Goes heeft ook zijn derde wedstrijd in de 3e klas gewonnen. Deze keer werd HWP III in eigen huis verslagen.

 
Rating
 
Rating
  Grochal, J. (Joey) 2259   Wynkele van de, E. (Erik) 2061 1 - 0
  Stange, S. (Sven) 2141   Zalm van der, M. (Marnix) 2054 ½ - ½
  Groen, J. (Jari) 1900   Vreede van de, J.J. (Jim) 1952 1 - 0
  Nieuwenhuijse, L.C.J. (Louis) 1983   Zwart de, J. (Johan) 1910 ½ - ½
  Burgerhoff, M.J. (Rinus) 1922   Dhooge, S. (Servaas) 1607 ½ - ½
  Braak van de, J. (Joey) 1854   Baeten, W. (William) 1465 1 - 0
  Welten, J.S.P. (Hans) 1789   Wynkele van de, R. (Rudy) 1903 0 - 1
  Feijter de, D.C. (David) 1742   Snijders, F. (Frans) 1866 0 - 1
  Gemiddelde Rating: 1949   Gemiddelde Rating: 1852 4½-3½

Joey van de Braak was weer eens van de partij en dat heeft zijn tegenstander geweten. Op papier had B dan ook veel meer rating dan zijn tegenstander Baeten. Nu is dan het moment gekomen om een woordgrap met 'mocht niet baten'  te maken maar ik kan eigenlijk niets verzinnen... Het was een totale slachtpartij waarbij de witspeler binnen no time winnend voordeel had en kon kiezen uit allerlei prachtige voortzettingen. B was uit op mat en ging (verdere) materiaalwinst uit de weg. Dat lukte uiteindelijk met f7xe8D#. Leuk maar Jari had nog een veel fraaiere winnende combinatie gezien met dubbel torenoffer, dameoffer, minorpromotie tot paard en dan dat extra paard overhouden. Het spoorde hem aan om een mooie studie te maken. B ondertussen pakte gewoon het punt en zo stonden we dus voor.

Sven speelde een solide partij tegen Marnix van der Zalm maar wist ook weinig te bereiken. Zwart kon met ...b5 de stelling equaliseren en gezien zijn centrumpionnen mocht hij wellicht zelfs hopen op een voordeeltje. Sven kwam nooit echt in de problemen echter en wist af te wikkelen naar een ongelijk lopereindspel waarin uiteindelijk dan maar de vrede getekend werd.

Ook de partij van Louis duurde niet heel lang. Tegen Johan de Zwart kwam er een Spaanse Ruilvariant op het bord met een eindspel met open g-lijn voor wit. Louis was net wat te traag om met zijn torens zaken te doen op de g-lijn waarop ook hier remise overeengekomen werd. 

Veel minder verging het invaller David die tegen Frans Snijders keihard van het bord geveegd werd. David had volgens mij van de zomer ergens (?) een leuke opening gehoord en is die dan ook maar gelijk gaan spelen. Frans speelde daarin dan een zeer scherpe variant die je simpelweg moet kennen als je deze (niet nader te noemen) opening gaat spelen... Frans wist duidelijk wel waar hij mee bezig was en wist met typisch spel binnen no time de witte koning open te spelen op e2. Het was nog knap hoe lang David het vol hield tegen de naderende zwarte armada maar het resultaat was nooit in twijfel.

Gezien de resterende stellingen leek het voordeel toch echt wel aan Goese zijde. Uw verslaggever won in ieder geval soepel van Erik van de Wynkele. Een paar dagen tevoren had YT een aardig snelschaakpotje online gespeeld in deze variant en die opzet werd dus herhaald. Erik zat een beetje lastig te doen met zijn stukken op de koningsvleugel en kon bovendien zijn damevleugel niet lekker ontwikkelen. Toch deed ik het ,volgens mij dan toch, niet helemaal handig en had Erik zich met Pg3-e2 vrij kunnen spelen. In plaats daarvan deed hij Pg3-f1 om na Dxf2 de dame terug te pakken op f2 met zijn paard. Zo had het paard echter geen druk op punt d4 en was zwart op tijd om de druk op te voeren met Pc5. Met een Pe2 had dat niet gekund. Wit offerde dan maar een pion maar het eindspel was zeer lastig. Met een penning op de e-lijn in de witte tijdnood werd vervolgens ook nog een stuk gewonnen waarop de witspeler het maar opgaf.

Jari voegde nog een overwinning toe en bracht ons dus op 4. Hij won zeer overtuigend van Jim van de Vreede. Er kwam een 'dubbel Triangel' op het bord vanuit het Siciliaans waarin Jari duidelijk beter wist wat te doen dan wit. Zwart had g6-Lg7-Pe7 terwijl wit Pf3-Le2 had. Zo kon Jari dus binnen no time f5-f4 doen. Wit had totaal geen tegenspel in het centrum / damevleugel. 'Dat is mat' aldus Jari. Niet geheel toevallig wat uw verslaggever ook altijd denkt op zo een moment. En sure enough... Het duurde nog een zetje of 25-30 maar uiteindelijk stond de witte koning uiteraard mat. Jim had inmiddels een prachtige a-lijn verkregen voor een toren maar daar gebeurde werkelijk niets... Jari gooide langzaam maar zeker al zijn pionnen naar voren wist dan ook f4-g4-h4 te krijgen op een gegeven moment. Jim moest de half open h-lijn uiteindelijk wel toe staan en dan dienen zich natuurlijk al winnende torenoffers met mat aan zoals in deze partij. Een uitstekende overwinning. Jari mocht twee keer juichen deze middag want het duurde even voordat hij de Fide-rating van de opponent vernam. Die was hoog genoeg om virtueel de 2000 gepasseerd te zijn!

Nog een halfje nodig dus. Dat kwam er dankzij Rinus die een benauwd halfje haalde tegen zijn twaalfjarige tegenstander. In een ingewikkelde partij leek Rinus mij toch wel even goed te staan maar de jongeling bleek handiger in de complicaties. Op een gegeven moment was een 'zenuwblok' ontstaan in het centrum met een 3 bij 3 gebied waarop 9 witte en zwarte stukken stonden. Wat een zootje. Zoals gezegd was de jeugdspeler handiger en wist een eindspel met goede kansen te bereiken. Zijn klok had echter wel te lijden onder de ingewikkelde stelling en zo bood hij uiteindelijk remise aan (of was het Rinus?) Rinus vond remise natuurlijk wel best hiermee kwamen de matchpunten binnen. Een goede les voor de jongeling in een teamwedstrijd want ja nu was het tweede matchpunt ook gevlogen voor de bezoekers die nog op 0MP staan.

En ja het werd toch echt nog 3,5-4,5 want Hans liet zich totaal onnodig de kaas van het brood eten tegen Rudy van de Wynkele. Hans had een totale dominante stelling bereikt in een stelling met alle zware stukken en een paard elk. In tijdnood ging Hans voor het bekende idee 'dames ruilen om het simpeler te maken'. Dat transformeerde de stelling totaal en plots had wit b4! en kwam hij volledig los met een vrije a-pion als bonus. Hans had 5 tegen 4 aan de andere kant van het bord maar die a-pion was een last. Uiteindelijk resteerde een slecht toreneindspel wat niet meer te houden bleek. Jammer want elke andere zet dan dameruil en Hans had totaal gewonnen gestaan met een dominant paard en zijn eigen vrijpion van d5 die had kunnen gaan lopen....

Gelukkig maakte het niet meer uit voor de matchpunten en blijven we foutloos met 6 uit 6. Eind november wacht Souburg in de Zeeuwse topper in deze klasse.