Het zit dit jaar al met al nog niet tegen voor het eerste. Weliswaar werd verloren van Stukkenjagers 2 maar verder zijn de resultaten alleraardigst. Ondermeer tegen Souburg werd met wat geluk gelijkgespeeld en ook tegen HWP 3 was het niet heel ruim. Dat zou helemaal gelden voor de wedstrijd tegen Charlois 3:

Rating
 
Rating
  Braak van de, J. (Joey) 1862   Holwijn, M.R. (Melvin) 1922 ½ - ½
  Nieuwenhuijse, L.C.J. (Louis) 1980   Osinga, A. (Angelique) 1970 1 - 0
  Groen, J. (Jari) 1924   Smits, E.D. (Eduard) 1872 1 - 0
  Grochal, J. (Joey) 2266   Uyttenhove, P.C. (Pearl) 1527 1 - 0
  Burgerhoff, M.J. (Rinus) 1895   Kamman, A. (Albert) 1878 1 - 0
  Welten, J.S.P. (Hans) 1804   Canedo jr., J.M. (Jesus) 1928 0 - 1
  Kloosterman, E.G.J. (Erwin) 1877   Graaf van der, V.A. (André) 1879 0 - 1
  Steijn van, J.B.L. (Jefta) 1600   Tinga, T.I. (Tjerk) 1946 0 - 1
  Gemiddelde Rating: 1901   Gemiddelde Rating: 1865 4½-3½

Op papier een subtopper waarbij Goes dus moest winnen om de aansluiting te houden bij Stukkenjagers 2 en te hopen op een wondertje.

De wedstrijd begon met een halfje van JoeyB op bord 1. Uw verslaggever had het aantal torens op het bord verkeerd geteld en dacht dus dat B een stuk achterstond in plaats van een kwaliteit voor plus een vrijpion extra op b2. De Goese speler was na afloop duidelijk niet content met het resultaat tegen de oud Goesenaar. Daarop dacht YT natuurlijk dat er verloren was maar niets van dat al: Melvin had ergens eeuwig schaak gevonden ondanks de materiele achterstand.

Dat viel dus 'mee' of 'tegen' afhankelijk van je POV. Het duurde in het vervolg een hele tijd voor er meer resultaten kwamen. Uw verslaggever won als eerste en ja dat mag dan ook wel als je 700+ ratingpunten meer heeft. Behoudens 2 wedstrijden treft YT dit seizoen nou niet bepaald de sterkste tegenstanders. Het kan natuurlijk toeval zijn of de tegenstander had de 'reeks' in de opstelling ook ontdekt en ,net zoals YT, correct voorspeld op welk bord ik zou zitten. Het werd een manoeuvreerpartij waardoor het allemaal best een poosje duurde. Zwart stelde zich passief op en daarop kon wit met h3-h4-h5 het zwarte paard in de problemen brengen na het onhandige Kh8. De knol moest naar e7 waarop Lf7 de toren op e8 insloot. De rest was makkelijk. Wit mocht zelfs Pg6 spelen met pionnen op f5 en h5 omdat pakken op g6 tot mat zou leiden. Dat deed Pearl dan ook in plaats van een tweede kwaliteit te verliezen...

Elders ging het niet heel makkelijk. Invaller Jefta bijvoorbeeld raakte ergens een pion kwijt en zat een kansloos toren paard eindspel te spelen. Dat bleek ook in het resultaat. Later meer Toren Paard eindspelen...

Rinus won gelukkig wel. Ik hoorde hem iets zeggen van 'Kortchnoi speelde het ook zo' in de analyse dus dan zit het wel goed. Er stonden een dame op g5 en een loper op ik meen b7 gericht op de koning op g1 / veld g2. Leek me allemaal nog niet direct ernstig maar een punt werd het dus.

Louis won eveneens. In een Spaanse ruilvariant leek Angelique nog een gevaarlijke aanval te hebben met wat stukken rond de witte koning maar het viel mee. Louis kon simpelweg ergens terugslaan en de f-lijn pakken. Niet veel later was ook hier het punt binnen.

Minder ging het voor Hans. Zag ergens een zwarte dame binnen komen vallen en dat is alles wat ik echt heb gezien. 3,5-2,5. Helaas wel met 2 hele lastige stellingen.

Bij Erwin was dat toch wel verrassend voor mij althans. Erwin had een fraai paard op d4 en leek mij de hele partij beter te staan. Plots zat hij echter in een eindspel PL v PL eindspel met 3 tegen 1 pionnen. Ja... Dan wordt het lastig. Geen meevallers hier en daardoor dus 3,5-3,5

Kwam het dus (net als vorig seizoen) aan op Jari. Hij had tegen Smits niet direct een fijne middag in een schuifpartij. Die vervlakte tot een gelijk eindspel waarbij wit een makkelijker te mobilseren meerderheid 3-2 had op de damevleugel terwijl Jari op de koningsvleugel 4-3 had met een dubbele f-pion. Daar tegenover stond een sterk zwart paard op c5 waardoor ik de stelling als zeker niet minder voor zwart beoordeelde. Na de analyse was dat oordeel veranderd... Het paard was weg gehobbeld op dwaalsporen terwijl wit de d-lijn had en een beter paard. Wit deed c4 en dat paard van zwart stond op b4. YT had de b7 pion gegeven om het edele dier snel naar c5 te dirigeren maar Jari bleef met b7-b6 aan de pion hangen. Wit ruilde daarop niet de torens waarbij het witte paard op c7 Pa6 had verhinderd en dus het paard had gedomineerd. Plots kwam Jari volledig terug in de partij. Torens gingen eraf en nu was het aan wit om op dwaalsporen te gaan met het paard. Alleen wel iets erger want het stond allemaal zo ongelukkig dat Jari met Kd8! het paard kon gaan insluiten. Nog net niet gewapend met een lasso werd het beestje gevangen en daarmee kwam ook een niet meer verwacht tweede matchpunt binnen!

Stukkenjagers en Souburg maakten geen fouten. Op BP zijn we normaliter gezien. We zijn afhankelijk van fouten bij de concurrentie dus! Zelf zaak om wedstrijden te blijven winnen op wat voor manier dan ook....