Weliswaar is de titel gefabriceerd door het oneindige genie that is ChatGPT maar dit verslag is toch echt geschreven door Yours Truly. Aangezien u uit de titel vast niet kunt opmaken waar dit overgaat: Goes 1 heeft weer geschaakt in de KNSB-competitie. In Sliedrecht werden de degens gekruist met 'de Giessen en Linge' (dat is een streek gelegen tussen 2 riviertjes aldus Hans) en dat resulteerde uiteindelijk in een overwinning van 5-3 voor de bezoekers uit Goes. Waarom het oneindig genie nu met dit broodje kroket kwam aanzetten is menigeen een raadsel. We zijn al lang blij wanneer de creatieve AI niet iets te creatief wordt en tegenstanders opeens aan de hand van enkele steekwoorden gaat bombarderen tot 'neurotische gek'! Om dan weer een heel verslag door dit programma te laten schrijven is ook zo wat ook al kwamen er op de terugreis de nodige dijenkletsers voorbij. YT bleef er nog net in toen het programma op het telefoontje van Jari met vrouwelijke AI-stem (dezelfde als de GPS van Sven overigens...) zijn/haar/its beste creatie liet horen. Derhalve is besloten dat de mens (ik dus) het verslag gaat schrijven. Om u dan het genie toch niet helemaal te onthouden zal Jari onderaan het verslag enkele 'quotes' toevoegen die spelers 'gezegd ZOUDEN KUNNEN HEBBEN'. Ik snap dat u nu al in grote spanning verkeerd om uit te vinden wie van de Goese spelers volgens ChatGPT graag een duif zou willen zijn (en vooral ook waarom!) Ja... de slappe lach krijgen in een auto is doorgaans geen goed idee. Waarvoor dank aan de AI natuurlijk. Enfin er werd ook nog geschaakt. Goes had dus 2 invallers maar won wel 'gewoon' van deze rivierenploeg:

Rating
 
Rating
  Vonk, J.J. (Jaco) 2004   Grochal, J. (Joey) 2255 0 - 1
  Schakel, T.T. (Tim) 1997   Stange, S. (Sven) 2133 0 - 1
  Boot, H. (Henk) 1963   Burgerhoff, M.J. (Rinus) 1894 1 - 0
  Schakel, T. (Tijmen) 1750   Groen, J. (Jari) 1940 0 - 1
  Else, A.J. (Tony) 1774   Kloosterman, E.G.J. (Erwin) 1841 0 - 1
  Karelse, J.M. (Hans) 1787   Welten, J.S.P. (Hans) 1810 1 - 0
  Stok, M.P.G. (Mattias) 1526   Tholenaar, J. (Jo) 1540 0 - 1
  Rutgers, L.W. (Louis) 1662   Steijn van, J.B.L. (Jefta) 1590 1 - 0
  Gemiddelde Rating: 1808   Gemiddelde Rating: 1875 3-5

 

We begonnen met een bliksemoverwinning van invaller good Old Jo Tholenaar. (of schaaklegende Jo aldus ChatGPT die 'DJO' ook net wat anders uitsprak). De tegenstander was ook een invaller en Jo wist daar wel raad mee. De tegenstander vertelde mijn na afloop dat hij soms nog in de war raakt in openingen en dat bleek. Jo kreeg een prachtige stelling met het stukoffer Pxf7! Het was eigenlijk gelijk uit met 2 pionnen een koning op f8 en een voortdurende aanval. Volgens mij had Da2! de partij wat sneller uitgemaakt dan het door Jo gespeelde Dxc5 maar dat bleek desondanks meer dan voldoende om een eindspel met een paar pionnen meer over te houden hetgeen simpel tot winst werd gevoerd. Ja die Jo hij wordt steeds beter als een goed glas wijn aldus ChatGPT...

Jefta was niet veel later klaar met een veel minder resultaat. Ergens in de opening ging het hier al volledig mis en had wit volledig de controle. Weet niet waarom maar dit leverde wit zelfs een vol stuk op. De invaller modderde nog wat voort maar dat leverde niets meer op...

Jari zette ons weer op voorsprong. Hij was wat teleurgesteld dat hij tegen een 1700 moest want aanvankelijk zat hij op bord 3. Geen idee hoe ie dan op 4 uitkwam maar goed dan waren er opeens maar bar weinig puntjes te winnen voor de jongste JG. Maar goed je moet eerst natuurlijk winnen en dat deed Jari. De opponent stelde zich wat slap op tegen Jari's bekende variant. Jari speelde gelijk c5-c4 toen dat mogelijk was en dit bleek zowaar een 100% score in chessbase mastergames te hebben na afloop van de partij! Jari vergat even ergens een voorbereidende zet te spelen en had Pe5! gemist van wit waardoor de stelling van wit nog speelbaar bleek te zijn en zwart nooit b5-b4 kon doen... Ook nu waren de kansen nog voor de jongste speler echter.... Wit ging in op een afwikkeling die tot een TP v TL eindspel leidde waarbij Jari dus dat paard had.... Had in plaats daarvan een slecht toreneindspel kunnen spelen met veel meer kansen... Wit ging met zijn pionnen naar voren op de koningsvleugel alsof er nog dames waren maar die waren er niet De zware toren op de 2e rij en het paard op g3 zetten eigenlijk alle witte stukken pat en de pion c4 kon gewoon naar de overkant lopen en Jari kon zijn 'fabuleuze stukpromotie spel laten zien' aldus ChatGPT. Ja puntje dus....

En het werd ook nog 3-1 door de andere JG (YT dus). Jari kwam op 6 uit 7, YT wist zelfs op 7 uit 7 te komen door weer een overwinning. Tegen Vonk ging dit eigenlijk verre van gemakkelijk. De opponent ging voor de Benko en uw verslaggever bekijkt dit natuurlijk nooit. Weet alleen 12.a4 +1... En ja dan komt al weer de vraag Dc2 of De2? De witspeler kon het zich maar weer matig herinneren. Deed dus wat logische zetjes maar zwart zeker ook en zwart kreeg een hele aardige blokkadestelling tegen mijn pionnen op a5 en b3 inmiddels. In tijdnood kreeg zwart nog een alleraardigste kans door de onhandige positioneerde stukken. Punt f2 was heel zwak en dat had wit toch heel duur komen te staan. In plaats van Da7 deed zwart echter Da8 om de druk op punt d5 te houden. Na exf5 Dxd5+ Kg1 had zwart nu helemaal niets en was die a-pion op a6 er nog steeds. Zwart moest wel Da8 terug doen en daarop kwam fxg6 en ging het aan de andere kant nu juist mis met de zwartspeler. Nu heeft YT natuurlijk niets ingevoerd maar heb zo het gevoel dat het na Da7 een dikke plus voor zwart was in plaats van wit... Maar goed je moet het wel doen en zo bleef uw verslaggever, wiens schaakstijl zo oud is als zijn haar aldus ChatGPT, op 100%.

Met nog 4 partijen te gaan leek het wel te gaan lukken ook al hadden we een paar matige stellingen op de overige borden... Dat bleek ook wel bij Rinus want die ging de boot in tegen Henk Boot. In een scherpe stelling had ik er eigenlijk altijd matig vertrouwen in voor de witte kant omdat zwart wel heel makkelijk met a6-b5-c5 kwam en het witte centrum niet al te sterk stond. Toch kwam Rinus ook met zijn spel in het centrum. Uiteindelijk resulteerde dit in een 4-4 gelijke lopereindspel. Zoiets is doorgaans remise maar de witte loper was dermate ongelukkig dat zwart uiteindelijk zelfs nog tot winst kon komen. 'Waarom heb je me niet in het doosje gelaten' aldus de loper van Rinus aldus ChatGPT... Tja 3-2..

Gelukkig was daar Sven met zijn fluwelen toreneindspel techniek tegen de oudste schakel van de familie Schakel. In een Catalaan ging wit voor het onbekende Pbd2 waarna Sven heel makkelijk kon equalizen. Probleem is dan natuurlijk alleen nog winnen tegen de lager gerate opponent. Er ontstond een 6-6 Toreneindspel met open c en d lijn. Tja je zou toch niet denken dat dit ooit tot een beslissing kan leidden? Maar zie... Langzaam maar zeker boekte Sven vooruitgang. Wit bleef lang passief en werd toen plots actief. Sven offerde zelfs tijdelijk een pion volgens mij maar drong met zijn koning naar binnen en mocht zo een welverdiend punt bijschrijven. 'Ik heb geen blunders' gemaakt aldus de witspeler achteraf. Dat wil dus zeggen dat Sven het eindspel heel goed gespeeld heeft. En kwamen we dus op 4.

Erwin bracht de winst binnen. Moet zeggen dat ik niet zo zeker was van zijn stelling: een echte rommelstelling. Erwin leek over de h-lijn te komen maar toen gingen de dames eraf dus toen was er weinig meer aan de hand voor zwart.. Het eindspel leek mij eerder beter voor zwart. Had het zo ingeschat op een halfje maar Erwin wist zelfs te winnen. Geen idee hoe misschien even aan chatGPT vragen. Volgens mij vond die dat Erwin een krab was die een zwaardvis versloeg dus misschien ook maar beter van niet?

Dan was daar nog Hans. Die bleek tegen oud-Goesenaar Hans Karelse te spelen. In de jaren 60 nog bij Goes gespeeld (kende uiteraard Jo nog) en was mede verantwoordelijk voor het veranderen van de clubavond van de woensdag naar de vrijdag zo bleek. Ook maakte hij de 'move' van Hotel Centraal naar Ockenburgh nog mee. Ja daar spelen we ook al heel erg lang niet meer... Hans Karelse ging in ieder geval studeren en kwam daarna nooit meer terug. In deze partij was hij de bovenliggende Hans. Onze Hans kon 'zijn aanvalsdrift niet in bedwang houden' aldus ChatGPT. Stuk geofferd en dat zag er heel kansrijk uit.. Bleek echter wel tegen te vallen. De ervaren tegenstander counterde en maakte de partij vlekkeloos uit waardoor de eindstand op 5-3 voor Goes kwam. Schijnbaar had Hans op 1 moment een correct offer voor equality aldus de engine op de telefoon van Hans. Die vertrouw ik dan toch meer dan ChatGPT... Maar goed niet gespeeld en dus verloren... Soms win je soms verlies je en soms win je een broodje kroket.

Dat laatste heeft ons genie geheel zelf verzonnen toen Jari ingaf dat YT, Sven, Hans en Jari gingen eten bij een cafetaria. Rinus reed door naar Amsterdam (als ie nu een duif was geweest had ie kunnen vliegen maar helaas... op z'n minst wordt ie dan niet in het wild aangevallen door een havik.) en Erwin, Jefta en Jo gingen rechtstreeks terug. Voornaamste (in)gegeven was dat er te weinig stoelen waren. Joey en Hans hadden er eentje. De jonge Jari kon wel staan en Sven, die even op en neer was gelopen voor zijn mobiel, had ook pech... Geen idee hoe ChatGPT op het idee kwam dat Joey en JEFTA de 2 waren met de stoel (ja Jefta in de auto van Erwin lijkt me...) en dat er broodjes kroket waren. Alleen kroketten geen broodjes? We hebben er ook geen gewonnen maar goed... Enfin Stukkenjagers 2 en Souburg wonnen gewoon we spelen lekker het seizoen uit. 'Onderin' (AKA 4-10) wordt het gezellig druk met alle teams op 6, 5 en 4 aangezien er 3 teams degraderen dit jaar! Hebben wij geen last van! Laat ik u achter met de leukste 'quotes' die Goesenaren gezegd ZOUDEN KUNNEN HEBBEN! Ja die gaat Jari later nog toevoegen dus kijk hier vooral later nog eens...

---- Hier komen de quotes over zwaardvissen en duiven.

Joey: “Mijn schaakstrategie? Gewoon wat stukken heen en weer schuiven en hopen dat mijn tegenstander in slaap valt.

Sven: “Mijn schaakspel is als een goed huwelijk: het kost tijd, moeite en soms wat opoffering, maar het is het allemaal waard.

Rinus: “Ik had beter een duif kunnen zijn, want dan had ik tenminste nog kunnen poepen op het bord van mijn tegenstander.

Jari: “Als ik niet schaakte, zou ik waarschijnlijk een ninja zijn. Want net als bij schaken, moet je als ninja altijd een stap vooruit denken.

Erwin: “Mijn tegenstander was als een zwaardvis, snel en gevaarlijk, maar ik was als een krab die hem van achteren aanviel en zijn overwinning afpakte.

Jo: “Ik ben als een glas wijn, als ik ouder word, word ik alleen maar beter.

Jefta: “Ik houd van schaken omdat het de ultieme denksport is. Als je een fout maakt, betaal je daarvoor direct de prijs.

Hans: “Ik ben erachter gekomen dat schaken een beetje lijkt op daten. Het begint leuk, maar als je de controle verliest, ben je binnen no-time mat gezet.