Op donderdag 20 juli was het weer zover: het jaarlijks schaakfestijn in Oostkapelle. Aangezien de vertrouwde speellocatie de Zionskerk tegen de grond was gegaan mochten we voor de gelegenheid spelen in sporthal de Halve Maan. Misschien niet zo sfeervol als dat kerkje maar toch een uitstekende locatie. Ze hadden ook nog friet en kroketten zoals dat een goede sportkantine betaamd! Zoals te doen gebruikelijk waren er van Goes weer de nodige spelers present op dit fantastische evenement. Het ging dit jaar om Joey uuuh Joeri, Jari, Niels, David, Dennis en Tygo. Enkele andere potentiele deelnemers moesten dit evenement dit jaar voorbij laten gaan. Noel zat in Griekenland en vond terugkomen voor dit toernooi toch wat te gek, Norah gaf de voorkeur aan een scoutingkamp en Jefta.... die was het VERGETEN. Tja.... Dat kan gebeuren. Zoals voorgaande jaren waren de wat sterkere schakers met uitzondering van YT er weer niet bij. Je vraagt je toch af waarom! Kwantitatief was het toernooi andermaal een doorslaand succes. We konden al de nodige paniek bespeuren bij de organisatie: er waren te veel schakers en te weinig tafels / borden. Zo vonden we bord 21 terug naast de dammers in de coulissen. Tja gelukkig hoefden daar maar 2 mensen te zitten... Hopelijk niet de Zeeuws kampioen! Daar was dan de indeling... en na een paar keer kijken kwam YT tot de conclusie dat ik er niet tussen stond... Kan gebeuren. Ik had toch echt ZELF mijn naam opgeschreven bij de aanmelding dus hoe kan dat? Enfin de man van de organisatie vond dat ik dan maar als NOG moest spelen immers die deed wel mee! Zo vond uw verslaggever zich dus terug op... bord 21 tegen Karel Hoogerland. Er was amper licht aan deze tafel om het bord te zien. Gelukkig mocht ik even later op bord 1 plaatsnemen alwaar de burgemeester de eerste zet mocht uitvoeren. Of nou ja... ik mocht het voor haar doen. Bij de dammers wilde ze ook de eerste zet voor zwart uitvoeren maar ja wit begint. Leuk natuurlijk dat de burgemeester er nu wel een keer bij was want het is bijna een running joke dat er een burgemeester of wethouder aanwezig zou moeten zijn maar die komen dan nooit... Nu dus wel. We werden zelfs getrakteerd op een prachtige toespraak. De meningen waren verdeeld over wie die geschreven had. Jari merkte op dat ook hij bij 'onverwachte wendingen op het schaakbord' moest denken aan een zekere AI. Goed we zullen het nooit weten... Nadat dat alles achter de rug was konden we beginnen met de eerste ronde!

Uw verslaggever won verrassend eenvoudig van Karel die een pionnetje op d5 kwijt raakte na een tijdelijk stukoffer wat meer dan voldoende was. Een ondeugende pion op de c-lijn liep helemaal door naar c7 alwaar de torens op b8 en d8 gevorkt werden. Ja dat was wel genoeg. Elders zagen we Jari tegen David terug. Jari wist deze partij te winnen waardoor David veroordeeld was tot een partij tegen een andere verliezer. Tygo was maar wat blij ondertussen dat hij zijn eerste echte toernooipartij winnend wist af te sluiten. Niels won wel gewoon. Dennis speelde duidelijk voor zijn lol en wilde het vooral niet over de resultaten hebben. Volgens mij verloor hij de eerste ronde van Sjaak Steijn. Dat kan gebeuren.

Daarop mochten we naar de ranglijst kijken. Het was gefixt blijkbaar. En zo bleek Grochal stond ook weer op de ranglijst. Het ging dan wel om Joeri maar goed dat is bijna goed... De meneer bleef mij ook hardnekkig de hele avond Joeri noemen dus neem dan aan dat ie dacht dat ik zo heette? Ook een leuk feit: na een paar jaar afwezigheid was de spelfoutenlijst terug. Het was weer genieten van Kolsen, Vermeu, Chrochal en Tichelman. En natuurlijk de nummer 1 van 2018: Jari Groen. Nog altijd de meest significante verbastering van Joey Grochal die ik ben tegengekomen al hadden ze de J en de Gro goed... Over 10 jaar staat dat er nog en dan denkt iedereen dus dat Jari in 2018 het toernooi gewonnen heeft... Tja... Albert had er ook al eens met de organisator over gepraat en ja... YT zei tegen de man: stuur mij (of albert) die lijst maar door dan corrigeren wij het wel. Ik wacht in spanning af. Jari was ontstemd hierover... Hij vond het zo een mooie lijst. Ik merkte daarop op dat de pret volgend jaar dubbel zo groot is wanneer ik dus de verbeteringen doorstuur maar er niets veranderd is... We wachten af! 

Geschaakt werd er ook nog in de 2e ronde. Uw verslaggever mocht tegen lokale speler Christiaanse: een zogeheten WP-killer. Andermaal had Joeri wit (of nou ja in ronde 1 was het nog NOG). Niet geheel verrassend won de witspeler zeer eenvoudig. Uiteraard heeft uw verslaggever het verslag van vorig jaar voor het toernooi nog eens gelezen (voorpret) en jawel: vorig jaar speelde Jeoy in ronde 2 tegen dezelfde man. Blijkbaar gaf hij toen in 4 zetten al een stuk weg en een paar zetten later nog een tweede. Het moet gezegd: hij speelde veel beter. Ditmaal was het na een zet of 10 een pion op h7 toen hij rokeerde terwijl ik Dc2-Ld3 had staan. Open koning dus een tijdje later mat.. Maar goed het ging dus wel al beter met de opponent dan vorig jaar! En ja dan moet ik weer weten wat er verder allemaal gebeurde... Wat in ieder geval opviel dit toernooi was dat Jari niet zo op dreef was. Niet al te overtuigende stellingen... Volgens mij speelde hij deze ronde tegen Erik Wolf (de Ecuadoriaan van Souburg). Hij had een minuut minder maar een pion meer. De partij eindigde op vlag in een totaal gewonnen stelling voor Jari. Let wel het was de vlag van Erik die viel op het eind... Ook tegen Dick Wolters een ronde later (meen ik?) was het verre van overtuigend maar ging de Domburger door de vlag uit eindelijk nadat Jari de 'turbo' erop had gezet met beiden seconden over. Tygo ondertussen was in de wolken want hij kwam op 2 uit 2. Dit was tegen Ingel Baaijens. YT deed er alles aan om de nieuwe schaker met de beide benen op de grond te houden / de grond in te praten wan tja: 'die heeft 1200' of zo. Door Vincent werd deze speler op de terugweg (waarover later meer... Vincent reed met mij mee) gebombardeerd tot 'een beetje de Ron Blok van Souburg'.  Kijken of het tegen betere schakers ook lukt dus! Dit toernooi is natuurlijk ook interessant door de wijd uiteenlopende niveauverschillen van de spelers. Met de indeling 'at random' krijg je dan vaak gekke paringen...

Ronde 3 dan. YT zat al tegen het podium aan ditmaal, na 2x wit, met zwart tegen Albert. Naast mij won Jari dus met moeite van Dick Wolters. Uw verslaggever won redelijk comfortabel van de Morra van Albert. Constant een pionnetje voor. Het werden er vervolgens 2, 3 en 4 en dat ook nog gepaard gaand met een afwikkeling naar een eindspel. Dat geloofde Albert verder wel. Tygo met 2 uit 2 speelde nu meen ik tegen Niels. Dat ging alleraardigst en in de analyse liet Niels zien hoe Tygo een stuk had kunnen winnen. Maar ja dat deed hij dus niet en Niels won de partij. Dennis ondertussen mocht deze ronde volgens mij kennis maken met ons oud lid Ron Blok (Ronald voor de gelegenheid dit toernooi). Van deze tegenstander kon Dennis dan gelukkig nog wel winnen. Ron merkte op dat hij helaas ook gaat stoppen bij DZD. Hij kan niet goed meer opstaan uit zijn rolstoel waardoor er een speciale taxi moet komen. De kosten zijn helaas te groot. Nu weet ik natuurlijk niet hoe hoog maar vind het redelijk schandalig dat hiervoor geen voorzieningen zijn bij bijvoorbeeld een gemeente zodat mensen toch kunnen blijven sporten... Enfin gelukkig was Ron er deze keer wel bij.

Daarop kwam dus ronde 4. Uw verslaggever zat nog altijd op bord 2 met Jari op het eerste bord. Jari kwam ditmaal slechts tot remise tegen Johan de Wolf. Uw verslaggever mocht ook tegen een Middelburger Marcel Nellen. YT speelde weer een sjabloon set-up wat wonderwel werkte dit toernooi op z'n minst... Marcel vond het nodig al zijn pionnen voor zijn koning naar voren te gooien daarmee een zelden eerder geziene gatenkaas creërend. Niet geheel verrassend gleden de witte stukken naar binnen. Een paard nam ook nog eens pion h6 mee. Heel lang hield zwart het dan ook niet meer vol. Tygo ondertussen herstelde zich van zijn nederlaag en wist nu van Paul van den Berg te winnen. Natuurlijk nog steeds geen Kasparov maar al wel een 1400-speler. Dat is dus al een heel aardig resultaat voor iemand die nog geen jaar schaakt. David ondertussen was aan een onthutsend toernooi bezig en had nu volgens mij al 3x verloren... U mag nu natuurlijk raden op hoeveel punten (met 1 uit 4 of 2 uit 4 volgens de damlogica) hij gaat uitkomen...

En daarmee waren we halverwege. Eindelijk tijd voor de kraker aan bord 1 Jari tegen Joeri! We zagen de gebruikelijke stelling. Jari had blijkbaar iets bekeken naar aanleiding van het Open Gent (daar ging het aanvankelijk goed met Jari maar toen begonnen de Gentse feesten en ging het opeens minder...) Ook YT had stomtoevallig deze opening een paar dagen eerder bekeken maar was alweer vergeten hoe het precies ging. Enfin u snapt dat het Joeri was die al redelijk vlot een hele fijne stelling kreeg met zwart. Zwart bracht een tijdelijk stukoffer voor een beter eindspel (zo dacht ik) Jari had even gemist dat na Ld4+ c3 Tb8 met het idee cxd4 Lxb3 met vork op Td1 en Pa4 met een koning op b2 de zet b4?? natuurlijk niet zo goed is immers er volgt Txb4+ met de koning op b2. Met de afwikkeling had zwart in het vervolg niet zo heel veel moeite meer al gaf Jari aan dat het nog iets makkelijker had gekund ook... De andere Goesenaren deden niet direct mee voor de prijzen. David begon dus aan zijn comeback maar Niels zagen we toch niet in de absolute top. Dennis gaf aan dat het met hem iedere zet mis kon gaan... en vaak ook ging. Veel betere stellingen werden onnodig verloren. Tygo kwam op 3,5 uit 5 door ditmaal tegen een 1600-speler remise te spelen. Alleraardigst. Ben nu alleen vergeten wie... Weet alleen nog dat het een 1600-speler was.

En nu weet ik dus niet zeker meer of de volgorde klopt... Speelde Jari niet eerst tegen ene Ronald van de Weteringh? (Een vakantieganger?) Of was dat in dit rondje. Of speelden Jari en Joeri pas in ronde 6 tegen elkaar? Dat zou ook nog kunnen. Volgens mij wel! Want na de partij tegen Marcel vroeg YT aan de kantine of er friet besteld kon worden (het plan was na afloop naar de McDonalds te gaan) en of deze 5 minuten na het begin van de volgende ronde er in konden... En YT won dus heel snel van de jonge Kiarash Saeed... Dus dat kan ook de 5e ronde geweest zijn... Ik weet het niet meer.. Enfin YT won dit keer snel van de jonge Middelburger in tegenstelling tot vorig jaar. Zwart kreeg al heel snel een loperpaar en dus de zwarte velden. De witte dame dacht pionnetjes te kunnen gaan eten op mijn zwakke damevleugel maar was dus afwezig op de koningsvleugel. Daar kwam al snel Lxh3 stukoffer en die zwarte loper was er dus ook nog waardoor zwart een bekend matbeeld Lh2 Kh1 Lg3 Kg1 Dh2 Kf1 Df2 kon geven. Hierop kon Joeri frietjes gaan eten... Wat de anderen deden ben ik al helemaal kwijt... Tygo begon in ronde 6 in ieder geval aan een vrije val of lange rokade: hij verloor. David was bezig met zijn opmars en won weer. Niels en Dennis deden ook mee.

De eindfase van het schaakfestijn in Oostkapelle. De Ecuadoriaan Wolf was inmiddels naar boven gekomen. YT vroeg zich toch af tegen wie hij moest. Vincent, op bord 2: ik weet het. Iedereen ging zitten maar mijn tegenstander bleef staan. Ja was dus toch de Wolf. Of nou ja niet de Wolf want Johan zat wat lager.... Enfin ook nu weer mijn systeempje en binnen no time blunderde zwart een vol stuk. Ja dan is de rest ook wel aan Joeri besteed... Elders natuurlijk de strijd om plaats 4/5/6 of who knows... In ieder geval niet plaats 2! Jari deed in dat opzicht slechte zaken want hij won toch ook weer een potje. Volgens mij was dat een toreneindspel met pluspion tegen de andere jonge Middelburger Elano de Jonge. De andere wat oudere Middelburger Marcel wist met een toren minder nog eeuwig schaak te maken ook tegen Vincent... Elders ook nog wat Goesenaren actief de resultaten moet ik u schuldig blijven...

Dan de slotronde. Vincent bood remise aan daarbij meldend dat ik anders niet mee mocht terug rijden. YT wees hem erop dat hij met mij mee reed! Goed we kunnen dus gewoon spelen en zoals eigenlijk de hele avond ging het heel simpel met YT. Vincent haalde wat dingen door elkaar en bleef met zijn koning in het midden zitten. Joeri kon het zich zelf nog verloven om 2 zetten lang op slag winst te missen. Pas nadat ik voor de tweede keer m'n aangevallen loper had weggezet zag ik het als een idioot. Vincent had het inmiddels ook gezien dus deed wat aan mijn insta-kill. Ook zonder deze onmiddellijke winst stond zwart totaal gewonnen en dus kwam het punt gewoon ietsje later binnen. De witte koning kwam nooit van e1... Jari deed wat hij (niet) moest doen en won zijn partij waardoor hij tweede werd. Niels eindigde zijn toernooi wat in mineur en bleef steken op 'slechts' 9 uit 8. Damscore... David voltooide zijn comeback en kwam tot 10 uit 8. Niet geheel verrassend had David slechts 60 WP.... De broers de Feijter deden het maar matig want elders werd het duo Theo en Thea Christmann 24e en 25e met 8 uit 8 met enkel een paar WP als verschil... Dat waren moeder en zoon blijkbaar. Vakantiegangers (?) Schaken leeft. Zij bleven , zowaar, Tygo voor. Denk toch dat Tygo niet heel veel moeite met deze mensen gehad zou hebben maar ja het is maar tegen wie je speelt. Tygo voltooide zijn toernooi met de lange rokade. Blijkbaar stond hij deze laatste ronde totaal gewonnen maar ging het mis op de klok. Ja dat kan ook gebeuren met 10 + 0! Vooral die +0 natuurlijk... Zo eindigde hij als 26e met 7 uit 8. Veel meer WP dan bijvoorbeeld David met zijn 10 uit 8. Dennis tot slot had een leuke avond al verloor hij dus vaak onnodig. Hij werd 31e van de 42 met 6 uit 8.

Al met al weer een hartstikke leuk toernooi vol met rare gebeurtenissen en memorabele feiten welk een ieder zich over vele jaren nog zal kunnen herinneren. Enfin dat had ChatGPT kunnen typen... Volgend jaar is het toernooi weer op de derde donderdag van juli. Dat weet iedereen natuurlijk... Voor Jefta kan het verstandig zijn dit nu al in zijn agenda te zetten... We gaan zien wie er volgend jaar als winnaar op de lijst staat! Overigens was de prijsuitreiking veranderd... Geen 1-7-13 etc meer maar een loterij! Ja zo had zelfs de nr 2 nog kans... Er waren dit keer slechts 2 extra prijzen op 41 resterende schakers echter dus ging de rest van Goes zonder herdenkingsmunt naar huis. De nummer laatst met 0 uit 8 viel nog in de prijzen zowaar! Zo zie je maar weer... Daarop restte nog de terugweg. Jeroen Frijhoff kwam ons melden dat er wegwerken waren 's nachts en dat we via St Laurens moesten rijden. Ik kan u verzekeren dat Vincent en YT dat niet gedaan hebben... Zo in het pikkedonker ging het over de nodige landweggetjes en door dorpjes als Serooskerke en Gapinge. Vincent probeerde als een ware copiloot mij de goede kant op de sturen met google maps maar ja door al die afzettingen was het niet makkelijk... Daarop maar de grote letter M gaan volgen. Niet van McDonalds maar van Middelburg... Die was alleen heel vaak opeens verdwenen. Via dit Gapinge kwamen wij uiteindelijk met zo een 20-25 minuten vertraging terug op de normale weg zodat we huiswaarts konden over de snelweg! Als ik nu zo het kaartje terug zie dan had het HEEL eenvoudig moeten zijn: via Serooskerke naar Sint Laurens en dan door Middelburg terug. Helaas... er stonden dus geen grote borden M IN SEROOSKERKE. Hoe verzin je het? En volgens mij was er bij die Texaco Serooskerke waar wij dus wel degelijk waren ook een afzetting RICHTING Middelburg... WIJ gingen dus via Gapinge, Veere en de N663 terug zo zie ik nu! Ja toch veilig thuisgekomen gelukkig.