Maandag was al weer de 4e ronde van het HZ Toernooi. 

Tygo kwam voor de 3e partij helaas niet tot een score zo staat hij nog altijd op slechts een bye. Tegen zijn Belgische opponent ging het lang gelijk op totdat het mis ging in het dame eindspel en de Belg een paar pionnen kon meenemen.

Noel blijft goed gaan en scoorde zijn 3e halfje op rij tegen een speler rond de 1700. In een Spaanse partij kwam zwart - Noel - in het eindspel een pion voor maar die zou wel wel weer verloren waarop de witspeler remise aanbood. Dit werd aangenomen.

David verloor van een 77 jarige 1588. Geen beste beurt dus.

Van de partij van Niels tegen een Indier heb ik wel wat gezien. Hier zagen we zo een moderne Caro-Kann waarbij zwart h5 speelt. Een riskant concept. Niels had het maar even bekeken zei ie. Geen verrassing dus dat uiteindelijk de stukken van de  hoger gerate Indier naar binnen zwermden op de koningsvleugel.

Hans kon na zijn slechte start nu eindelijk wel een overwinning behalen. De partij was het aanzien amper waard aldus Hans. Grappig was wel dat hij hetzelfde eindspel wist te krijgen als YT gisteren. Significant verschil was dat Hans een extra vrijpion op a3 had staan... Ja dan won het wel...

JoeyB ging ten onder tegen de vrouw van Krasenkow: Krasenkowa...

Jari is nog niet echt op dreef dit toernooi en bleef op remise steken tegen een 1660. Deze rating bevalt hem duidelijk niet. Hij leek zaken te kunnen gaan doen in een eindspel met zware stukken op de d-lijn maar zijn koning was toch ook wat te onveilig uiteindelijk.

Uw verslaggever tot slot zat eindelijk op een livebord (ruimte!) en speelde tegen dezelfde tegenstander als vorig jaar Oostvogels. Nu met zwart... Mijn voorbereiding (voornamelijk door het checken van zijn chess.com profiel overigens!) kwam op het bord. Toen wit een zet deed die ik niet bekeken had ging ik gelijk meer dan 20 minuten in de tank nog in de opening. Tja... Zwart kreeg in ieder geval een fijne stelling na wat gemanoeuvreer en had meerdere keren kunnen 'breken' met een klein plusje volgens mij. Zwart wilde meer en ging dus door met shuffelen. Uiteindelijk was het dan toch wit die d4 opspeelde ipv zwart d5... Dit liet YT natuurlijk niet zomaar gebeuren en na cxd4 cxd4 speelde zwart ook d5 een zenuwblokje creeerend. Ja na nog even denken realiseerde ik me dat ik geblunderd had. Na het logische dxe5 Pxe5 had ik vooral naar exd5 gekeken maar er was ook Ld4 met een aanval op het paard... Na iets als Pg6 is er dan e5! en strategisch krak met een blokkade op d4 en de vrije hand voor wit op de koningsvleugel. Maar ho ho zegt Stockfish... ipv het paard weg te spelen moet zwart gewoon een stuk offeren met dxe4!! en na Lxe5 Lc5+ kan Kh1 nu niet vanwege een nog een kwaliteitsoffer Txd2! en exf3 met executie. Het beste is blijkbaar Pe3 waarna zwart door de penning uiteindelijk het stuk terug wint met 0.00 tot gevolg. Ja ja... Dat had ik even gemist... Was heel blij dat Niek 'gewoon' exd5 deed met een totaal gewonnen stelling tot gevolg voor zwart. Nu ging de stelling helemaal open en waren mijn stukken veel actiever. Dit resulteerde dan ook redelijk vlot in het volle punt.

Dat waren de partijen... Opmerkelijk feit deze ronde was nog dat het toernooi wreed verstoord werd door de invasie van een wild beest.

Wat voor beest is dit?

Ondanks verwoede pogingen van Jari was het beest (sprinkhaan?) niet uit het haar van Cato te slaan... Uiteindelijk liep het beest zelf het jasje van Cato op die dat doen uitdeed. Gelukkig is ze niet bang uitgevallen ofzo... Hopelijk gaan we de komende dagen nog meer toeschouwers zien! Zo zijn ook Maxim en Louis al langs geweest dit toernooi!

Hier nog de spelerskaarten met indeling voor ronde 5. YT mag eindelijk tegen een GM. Hij is gewaarschuwd want in 2020 tijdens een Titled Tuesday werd het toch maar mooi remise....

https://www.hztoernooi.nl/deelnemers/SMWSite/players/p020.html

https://www.hztoernooi.nl/deelnemers/SMWSite/players/p083.html

https://www.hztoernooi.nl/deelnemers/SMWSite/players/p100.html

https://www.hztoernooi.nl/deelnemers/SMWSite/players/p121.html

https://www.hztoernooi.nl/deelnemers/SMWSite/players/p134.html

https://www.hztoernooi.nl/deelnemers/SMWSite/players/p148.html

https://www.hztoernooi.nl/deelnemers/SMWSite/players/p226.html

https://www.hztoernooi.nl/deelnemers/SMWSite/players/p230.html