Het HZ Toernooi zit er weer op. De resultaten van de Goesenaren uit de laatste 2 ronden:

Uw verslaggever werd toch weer de beste Goesenaar maar was al met al bepaald niet tevreden. In de 8e ronde werd dan in ieder geval nog een keer gewonnen. Andermaal trof ik het bepaald niet met de indeling en moest tegen Goudriaan, een jeugdspeler die aan het toernooi van zijn leven bezig was. Andermaal kon ik me niet fatsoenlijk voorbereiden omdat er gewoon weinig informatie is over zulke jonge spelers... Maar goed kreeg toch voorbereiding van 2 dagen eerder op het bord... Gelukkig had hij die partij tegen Arnold niet gezien? Waarom hoor ik u vragen? Tja... Nu mijn opponent kreeg het voor elkaar om achter het bord in slaap te vallen! Was mijn spel zo slaapverwekkend? Aanvankelijk had YT het niet door en dacht ik dat hij aan het nadenken was terwijl hij naar zijn schoenen aan het kijken was... Het gegiechel rond mij heen kon ik ook maar moeilijk plaatsen. Toen uw verslaggever even op stond werd mij door een arbiter gevraagd of we hem wakker moesten maken... Ja hij sliep dus echt! Ik zei zo iets van 'dat is zijn probleem'. Voordat ons gesprek echter voorbij was zag de EBHOer van dienst zijn kans schoon om ook wat te doen en vroeg hij al of het ok ging met mijn tegenstander. Ja dus... Hij was gewoon heel moe. Had tot 8 uur 's ochtends gepokerd, ze moesten om 9.30 het huisje uit en hij had niet meer geslapen blijkbaar. Tja... En die tegenstander kon met een overwinning dus nog op jacht naar een meesternorm (bijna een onmogelijkheid tegenwoordig in Vlissingen zeker voor mensen rond mijn rating). Tja... Enfin de partij ging wel nice. Zwart wist wit langzaam maar zeker te outplayen onder meer met het plan h5-g6-Ph7-Pg5. De computer ziet een sterk stukoffer op h3. Dat had ik ook gezien maar even gemist dat Dh5 een matdreiging is waardoor wit nog een 4e pion voor het stuk verliest met een -4 stelling. Dus niet gedaan... Zwart bleef normaal doorspelen en kwam in tijdnood binnen over de a-lijn. Dat leverde nogal problemen op voor wit. Dat trachtte wit op te lossen met een kwaliteitsoffer maar na een paar handige zetten was het gewoon voorbij.

Helaas eindigde mijn toernooi in mineur met een halfje tegen een 2040 met wit. Ook op deze tegenstander - Manshanden - viel niet fatsoenlijk voor te bereiden... De 3 chess.com accounts die ik kon vinden waren allemaal dood en veranderden ook van naam / feeling van jongen die niet wil dat er gecheat wordt tegen hem tot 'drinklikeabeast'. Daar had ik iets gezien van Slavisch dus dat had ik vluchtig nog even bekeken. Helaas had geen der witspelers - bedankt David! - 1.d4 gespeeld dit toernooi. Zag nog iets van Pf6/g6 set-up dus K-I had ik ook wel kunnen verwachten. Maar ja zo een ochtendronde is zo vroeg en er is bijna geen tijd om te pluggen... Keuzes maken. Zwart had duidelijk WEL goed kunnen pluggen op mijn 1000+ beschikbare partijmateriaal. Zucht. Hij had sure enough een zwakke variant van mijn gevonden en ging voor Pbd7 in het K-I. Ja dan is Lg5 niet zo goed en kan wit niet zo goed naar mijn Petrosian systeem toe... Probeerde dan maar Le3 om de zwarte voorbereiding te omzeilen... Wist al snel niets meer en binnen no time kwamen we na het verrassende fxe4 uit in een lange variant die mij de kleine kwaliteit ging kosten maar wel een prachtige loper op b2 opleverde met de lange diagonaal. Overigens hadden 2 Russische GMs het ook nog precies zo gespeeld al had de GM Dxd3 gedaan ipv mijn 'slimme' Lb2 om h5-Kh7 te omzeilen. In de uitgebreide analyse in de database geeft hij echter mij gelijk! Natuurlijk! Met correct spel had dit ongetwijfeld remise moeten zijn maar met enkele mooie zetjes hield wit wel de druk erop (zoals het verrassende f4!)  De fout kwam in tijdnood Te2? leverde wit een totaal gewonnen stelling op. Het is mij volstrekt onduidelijk waarom ik niet 37.Dd4! speelde met nog 4 minuten op de klok... Dan was het afgelopen geweest. De dame dreigt zowel Dh8+ als Dxa7... Het gespeelde Te5 kon natuurlijk ook. Mijn intentie was e6 en alles staat gedekt dan maar eens verder kijken... Toen zag ik echter het leuke zetje Df4 maar daar zat een lek in... Dame-eindspelen zijn verdraaid lastig en YT zag geen manier om aan pionverlies / eeuwig schaak te ontkomen. Helaas zodoende slechts 6 punten en een fors ratingverlies met een -0,67 onderscore. Voor m'n gevoel lang niet slecht gespeeld met een nederlaag tegen de toernooiwinnaar en 4 plusremises met in meer of mindere mate gewonnen stellingen tegen jonge spelers waarbij net de scherpte weer ontbrak om daadwerkelijk te winnen. Terwijl JoeyG B Noel en Tygo lekker aan het eten waren bij Koko bleek dat YT toch nog prijs had! Niels berichtte ons dat er een ZSB-prijs was... Dat was dan nog een gedeelde 3e plaats met Simon, Jos en Marc Lacrosse voor 25 euro. Beter dan niets natuurlijk. 

https://www.hztoernooi.nl/deelnemers/SMWSite/players/p020.html

En nu gaan we zien of het verslag over de partijen van de andere 7 spelers korter of langer is dan het verhaal over mijn eigen partijen.. Tja... Daar weet je simpelweg nu eenmaal meer van. Voor Jari bleef het bij 1 partij. De 9e ronde liet hij door familieomstandigheden schieten. In de 8e ronde wist hij nog bijna tot winst te komen tegen 2100-speler van Wagenvoorde. Het eindspel was T+L+a vs T+g+h. Toen ik keek dacht ik dat het zou moeten winnen. Probleem is evenwel dat wit nooit goed torens kan ruilen vanwege de verkeerde hoekloper uiteraard. Wellicht dat het daarom ook wel nog net remise was. Dat werd het in ieder geval wel. Jari eindigde zo op 5 uit 8 (9) met een mooie overscore van +0,96. Naar eigen zeggen komt hij zo op 1999. De beste rating als je voor ratingprijzen -2000 wilt spelen natuurlijk! Geluk voor Jari was dat zijn nederlaag in ronde 3 natuurlijk niet mee telde... Maar goed na de matige start heeft hij zich goed weten te herstellen:

https://www.hztoernooi.nl/deelnemers/SMWSite/players/p083.html

JoeyB had een prijs moeten krijgen: de zwarte jojo. YT gaat het voor volgend jaar voorstellen! Joey wist dus het ultieme jojotoernooi te voltooien: met zwart winnen van een lagere, met wit verliezen van een hogere. Tegen Rene Duchene waren er toch kansen om de reeks te doorbreken in ronde 8. In de analyse zag ik een mooie stelling voor wit. B vond de aanblik van zijn paard op c3 zo verschrikkelijk dat hij het beest liet staan ipv Pb1 terug te spelen. Nu werd het dier geslagen door een pion... B stond materiaal voor en had nu een T v LL eindspel. Dat bleek op lange termijn niet houdbaar... In de slotronde voltooide B zijn queeste en won dus met zwart. Ditmaal tegen iemand met 1806. Geen reuzenverschil meer dus... De aanblik van de witte stelling was verschrikkelijk. Zwart trok met al zijn stukken (en ook wat pionnen) ten aanval op de koningsvleugel en voltooide de reeks! Zoals je mag verwachten leverde dat gejojo vrijwel niets op qua rating: +0,04. Zie hier:

https://www.hztoernooi.nl/deelnemers/SMWSite/players/p100.html

Hans kende zeker geen supertoernooi. In ronde 8 wist hij nog vlot te winnen van een ratingloze op de terugweg in de auto reciteerde Hans de hele partij voor YT en de van verblijf in een BB terugkerende Jos. Het waren 15 zetten waarbij zwart de grote fout maakte om Pxd5? te doen ipv exd5 in een bekende structuur. Nu kwam er dus e4-e5 met tempo gevolgd door het thematische loperoffer op h7... Tegen een ratingloze mocht dit dus wel. In de slotronde werd Hans evenwel de loef afgestoken door de Duitser Loef. Zo eindigde hij op 50% met een onderscore van -1,32:

https://www.hztoernooi.nl/deelnemers/SMWSite/players/p121.html

Niels wist ook 50% te scoren. Van zijn partij in ronde 8 heb ik niets gezien... Maar Hans wist te melden dat Niels nog sneller gewonnen had dan hem! Niels noteerde in de slotronde nog een halfje tegen de Duitser Fischer. Ook weinig meer van gezien. Waar Jari het geluk had dat zijn slechte resultaat niet mee telde daar is het Niels die de pech heeft dat 2 van zijn overwinningen niet meetellen... Helaas telt de ene prutsnederlaag tegen een 1396 wel mee waardoor Niels rating verliest ondanks zijn halfje tegen Rene in de eerste ronde en dus deze partij uit de slotronde: -0,82

https://www.hztoernooi.nl/deelnemers/SMWSite/players/p148.html

David speelde het slechtste toernooi van zijn leven. In de 8e ronde wilde het alweer niet vlotten met een halfje tegen de oudere meneer Ko Kooman. In de slotronde werd de Middelburgse wannabe dichter Raymond van de Ven dan wel weer fraai over de kling gejaagd door 2 fraaie zwarte lopers. De opponent bleek beter te zijn in (ietwat schunnige / aangeschoten) gedichten overigens. Helaas kan ik me de tekst niet meer herinneren... Wat is er overigens toch gebeurd met Pjotr Houtman vraag ik me dan op dit moment natuurlijk toch af wanneer we het hebben over Middelburgse dichter / schakers... Maar goed. Aan het eind van de rit had David een W-we van -1,79. Het valt eigenlijk nog mee:

https://www.hztoernooi.nl/deelnemers/SMWSite/players/p134.html

Noel wist zijn eerste toernooi af te sluiten met 3 punten. Weliswaar kwam hij er in de 8e ronde niet aan te pas maar in de slotronde noteerde hij nog een halfje tegen Ko Kooman, dezelfde tegenstander als David. Het leek erop dat Noel ook in de slotronde ten onder zou gaan maar de oude man bleek het pionneneindspel ook al niet te beheersen. In tegenstelling tot de opponent van Tygo eerder had hij juist eerder met zijn koning naar voren moeten komen en dan heen en weer gaan  tot de tempos van zwart op waren.. Hij speelde echter g4-h4 waarna hij Kd3 moest doen en Noel met Ke5-f4 ook een vrijpion kon gaan maken... Een benauwde remise nogal maar in ieder geval beter dan het toernooi af sluiten met een nederlaag. Noel haalde een TPR van 1571. Geen slecht resultaat voor een eerste toernooi.

https://www.hztoernooi.nl/deelnemers/SMWSite/players/p230.html

Tygo moest dus even op gang komen maar kwam in ronde 8 andermaal tot winst! Tegen Andre van der Laar won hij een pion meen ik en wist de partij netjes uit te schuiven dit keer. In de slotronde had het nog leuker kunnen worden maar van Henk Alberts werd toch net verloren...  De witte stelling leek mij alleraardigst zo zagen we in de analyse. In de complicaties raakte Tygo echter toch de kluts kwijt... Dacht dat hij nog aardig stond maar toen zag ik dat zwart aan zet was.... Zo zagen we uiteindelijk een eindspel met een Toren + 4 extra pionnen voor Tygo tegen 3 lichte stukken voor de Roosendaler. De lichte stukken bleken toch sterker te zijn... Toch geen slecht einde van het toernooi voor Tygo die 1351 noteerde:

https://www.hztoernooi.nl/deelnemers/SMWSite/players/p226.html

En zo kwam er weer een eind aan het jaarlijkse HZ Toernooi. Hopelijk volgend jaar weer.