De 6e ronde werd weer een goede Goese ronde. Voorlopig winnen we volgens mij in de even ronden nog altijd alle partijen.

Uw verslaggever was als eerste klaar. IM Migchiel de Jong werd voor de tweede maal verslagen. Eerder was dit in Vlissingen ook al eens gelukt. Toen stond YT met zwart objectief verloren en dat was nu totaal niet anders! In een Siciliaan met g3 leken de complicaties lang niet gek uit te pakken voor zwart. Wel investeerde uw verslaggever veel tijd. Na een wit Pe4 durfde ik het geplande Pe6 niet aan vanwege Pxd4. Zoals wel vaker schreeuwt Stockfish dat dit helemaal niet werkt. Zwart offert de kwaliteit en pion en heeft dan een lelijk tussenzetje Lf3! gevolgd door nog een verder stukoffer Pe5!! en geeft vervolgens met De6 met een toren en pion achter vrolijk mat... Ja dat had ik dus gemist en dus speelde zwart f5? Dat was gewoon een blunder. Gebaseerd op het begraven van de loper van d2 maar het werkte tactisch simpelweg niet. Migchiel speelde nog het 'simpele' Dxd6 in plaats van de gallerymove hxg5 die ik verwacht had (en inderdaad +4 is in plaats van +2,5 ofzo) Dat had een gewonnen eindspel moeten zijn.... Met nog meer dan een half uur op de klok speelde de witspeler echter argeloos Te2?? in plaats van Txd7 of Te5, allebei totaal gewonnen. Plots had zwart een werkende tegentruc en kwam terecht in een eindspel P v L met een irritante vrijpion op h3. Met correct spel was dat net remise voor wit... Dat deed hij echter ook niet en na Kf7 is het uit. Een echte zetdwang positie... De positie had ook op het bord kunnen komen met zwart aan zet en dan was het remise aldus de engine... Met een leuk paardvork / promotie motiefje maakte zwart het af. Een meevaller na het geklooi eerder in de partij natuurlijk!

JoeyB was ongeveer tegelijk klaar. Tegen een jeugdspeler van 1741 ging het betrekkelijk soepel. B vroeg zich na afloop af hoe de opponent aan die rating kwam... Eerder in het toernooi had de opponent ook al een keer stuk weggegeven na 8 zetjes... Nu duurder het veel langer. B had een veel fijnere stelling met loperpaar en een sterk pionnencentrum met onder meer een dubbele e-pion. Zwart speelde zetjes als La8 K ergens en weer terug naar g8 en wist niet goed waar hij mee bezig was... De partij was opeens afgelopen: de Belg was door zijn tijd gegaan. Ja die punten tellen ook!

Noel kwam ook weer eens tot winst. De 1646 zijn eerdere resultaten in dit toernooi leidden er al toe dat YT in de auto meldde dat Noel hiervan 'gewoon' moest winnen. Dat gebeurde dan inderdaad ook gewoon heel regelmatig. Zwart ging voor een Spanjaar met Pge7 g6 Lg7 setup. Belangrijk is dat zwart daar een keer d5 doet. Hij speelde het slappe d6 en zo stond wit al heel snel overweldigend. +1,4 aldus stockfish op de mobiel van Noel in de auto... Het werd nog even spannend toen een zwarte pion op c3 kwam buurten en zwart er ook nog een stukoffer achteraan gooide. Totaal incorrect aldus de engine... Maar ja die heb je tijdens de partij natuurlijk niet bij de hand... Noel bleef kalm en hield de controle. Zwart leek niet goed te weten waar hij mee bezig was en speelde een paar slappe zetjes als vervolg. Ja daarmee kon wit heel makkelijk consolideren en de partij met zijn stuk voor uit spelen. Andermaal een goede prestatie dus!

https://open.brasschaak.be/OB2023/SMWSite/players/p003.html

https://open.brasschaak.be/OB2023/SMWSite/players/p021.html

https://open.brasschaak.be/OB2023/SMWSite/players/p083.html