Uw verslaggever heeft andermaal een Zeeuws Kampioenschap Rapid gewonnen. In Souburg gebeurde dit echter zonder ook maar een moment te overtuigen. Aan het eind van het toernooi bleek het verschil met nummer 2 Jos slechts een half weerstandspuntje. Compleet toeval natuurlijk. Noel en Renzo waren de andere Goesenaren:

Met 16 man kunnen we tegenwoordig spreken van een aardige bezetting... Voornamelijk Souburgers en dus 3 Goesenaren. Met YT, Jos, Jeroen, Hans, Roeland en Henrik was er verder nog wel een aardige bezetting. In de eerste ronde versloeg uw verslaggever Vincent zonder echt groots te spelen. In de tweede ronde ging het al volledig mis tegen Roeland. Die vergiste zich in de zetvolgorde waardoor wit kon rokeren. Dat deed YT echter niet. In plaats daarvan kwam een (te) snel f4. Het viel allemaal vies tegen en had uiteindelijk moeten leiden tot een wholesale exchange en remise. In plaats daarvan deed de witspeler de zwartspeler een vol stuk cadeau. Roeland had nog een klein beetje moeite met de afronding maar het punt kwam natuurlijk wel binnen voor zwart hier... Zo kon YT een zwitsers gambiet spelen. Doorgaans fantastisch voor de WP! In ronde 3 mocht ik dan ook tegen een beginner die gedeeld laatste zou worden... In de vierde ronde wachtte dan Carl Schoor. Die speelde een matige openingsvariant waardoor wit altijd een dominante positie en betere structuur had. Dat vertaalde zich dan uiteindelijk ook in materiaalwinst en een gewonnen toreneindspel en later pionneneindspel.

Ondertussen had Henrik de leiding gegrepen met 3,5 terwijl een half pelotonnetje 3 punten had vergaard. In de 5e ronde versloeg uw verslaggever daarop Henrik. Met wit was dit wel een aardige partij. De enige van de dag durf ik toch te stellen op z'n minst tegen. Ergens won wit de pion. Zwart won die wel terug maar daardoor verkreeg wit wel een pracht loperpaar in een open stelling. Wit won wat later weer een pionnetje dat Henrik niet kon terug slaan met zijn paard want dan kwam hij in de penning met stukverlies. In plaats daarvan sloeg zwart de pion met de toren maar daarop kon ik simpelweg het paard slaan... De stelling was toch al gewonnen maar goed. Daarop kwamen YT en Jos samen aan kop. Met zwart speelde uw verslaggever eigenlijk de tweede goede partij van de dag. In een totaal gewonnen stelling echter blunderde de Zeeuws Kampioen echter enorm waardoor Jos prompt eeuwig schaak kon geven. Daarop werd het dus razend spannend aan kop want in plaats van dat uw verslaggever alleen aan kop kwam, kwamen Jeroen en Roeland de koplopers gezelschap houden op 4,5 uit 6. In de slotronde speelde uw verslaggever met zwart tegen Jeroen. Die blijkt ook al iets van een Tromp / London mix te spelen tegenwoordig. Zwart deed het wat onhandig en moest daarop een lelijke structuur toe staan. Hierna was het de beurt aan de witspeler om het wat minder te doen en zwart kwam vol in de partij met controle over de d-lijn met de verdubbelde torens. Jeroen fixte uiteindelijk mijn strucuur ('ten koste' van die d-lijn) en we zagen een eindspel DTL v DTP. Jeroen liet lichte stukkenruil toe waarna mijn vrijpionnen toch heel wat sneller bleken dan die van hem. Zodoende dus een overwinning tot besluit. Zo kwam YT op 5,5 uit 7. Jos deed er wat langer over tegen Roeland maar won uiteindelijk ook waardoor er dus een gelijke eindstand kwam. Gezien mijn nederlaag in ronde 2 had ik weinig fiducie in de titel maar uiteindelijk bleek ik toch een 0,5 weerstandspuntje meer te hebben verzameld! Het prijzengeld werd natuurlijk gedeeld maar zo mag uw verslaggever toch weer een titel bijschrijven. Geen idee hoe vaak ik dit toernooitje gewonnen heb. Volgens Roeland was het in ieder geval de 14e editie...

De andere Goesenaren hadden een verschillend toernooi. Renzo speelde een heel aardig allereerste toernooi bij de senioren (vorige week was natuurlijk al het zwemtoernooi). Hij begon netjes met een mooie overwinning met zwart op Albert Vermue. Renzo schaakt nog niet zo lang en kent nog niet zo veel openingen maar de opening die op het bord kwam hier kende hij gelukkig wel goed. Het was ook een heel strategische partij wat wel goed is tegen een tactische speler als Albert. Lang bleef het spannend in een stelling met wederzijdse vrijpionnen en een kwaliteit meer voor zwart. Renzo gaf netjes de kwaliteit terug en kon zo tactisch mooi winnen met zijn ver opgerukte pionnen die toch sneller waren dan die van Albert. In de tweede ronde kwam onze nieuwe speler totaal verloren te staan tegen een andere beginner. Er werd nog even doorgespeeld... en zie de opponent liet zich mat zetten. Een meevaller. Zo zat er in ronde 3 wel degelijk een Goesenaar aan bord 1 maar het was Renzo! Roeland bleek toch duidelijk nog een maatje te groot en schoof een eindspel met een paar pionnen meer beheerst uit. Renzo kon vollop ervaring op doen want hij mocht het vervolgens ook nog opnemen tegen Jos en Jeroen. Die bleken allebei eveneens wat te sterk. Renzo speelde een scherpe opening die ik gisteren stomtoevallig had laten zien maar Jos kende het niet geheel verrassend veel verder dan ik het had laten zien... Ook tegen Jeroen was het te lastig. Daarop wachtte echter weer een jeugdspeler. In het eindspel TPp v T2p bleek de ene witte overgebleven pion te sterk. Zwart speelde Kb5?? en kon daarop de witte b-pion niet meer stoppen na het simpele b7... In de slotronde speelde Renzo in een rechtstreeks duel tegen Vincent Sleuyter om de roemruchte 1800- bokaal. Na een spannende partij resteerde een TP4p v TL4p eindspel. Renzo ruilde onnodig de loper tegen het paard waarna de witte toren kon binnenvallen. Dat leidde tot een gewonnen pionneneindspel voor de Souburger die zo met de bokaal naar huis kon. Renzo ondertussen speelde een mooi eerste toernooi met 3 uit 7 en de jeugdprijs.

Noel had gewoon totaal zijn dag niet. In de eerste ronde was Jos te sterk in e4 e5 d4 gebeuren dat Jos natuurlijk wel kent. Alles leek mij nog ok maar opeens kon Noel al opgeven.. In de tweede ronde werd dan wel gewonnen van een zwakkere speler... In ronde 3 mocht Noel het dan tegen Jeroen proberen. Ook dit was toch wat te veel gevraagd. Het ging van kwaad tot erger voor Noel die 3 partijen op rij verloor onder meer tegen schakers als den Nederlanden en Aaron Zootjes... Gelukkig eindigde Noel nog wel met een positieve noot door vader Mark Zootjes te kloppen. Desondanks een toernooi om snel te vergeten voor Noel, die zijn frustraties moeilijk kon onderdrukken. Morgen beter hopelijk... Overigens is Noel geen fan van de stukken die men bij Souburg gebruikt (te licht). Renzo daarentegen vond het altijd sfeervolle klublokaal alleraardigst maar dat ter zijde