Rating
 
Rating
  Nieuwenhuijse, L.C.J. (Louis) 1987   Verbruggen, S. (Samuel) 1934 ½ - ½
  Grochal, J. (Joey) 2213   Wynkele van de, E. (Erik) 2010 ½ - ½
  Groen, J. (Jari) 1949   Coppenolle van, K. (Kurt) 2068 0 - 1
  Burgerhoff, M.J. (Rinus) 1868   Zalm van der, M. (Marnix) 2080 ½ - ½
  Braak van de, J. (Joey) 1895   Wynkele van de, R. (Rudy) 1944 0 - 1
  Kloosterman, E.G.J. (Erwin) 1830   Vreede van de, J.J. (Jim) 1961 0 - 1
  Feijter de, D.C. (David) 1736   Coppenolle Van, L. (Lander) 1821 0 - 1
  Welten, J.S.P. (Hans) 1774   Dutré, W. (Wonder) 1901 0 - 1
  Gemiddelde Rating: 1907   Gemiddelde Rating: 1965 1½-6½

Het gaat dit seizoen van kwaad tot erger met Goes. We begonnen dan nog wel goed met een overwinning tegen Landau maar nu werd er al voor de derde keer op rij verloren. Tegen HWP 3 was dat voor de tweede keer op rij tegen een directe concurrent. Een team waarvan door de jaren heen toch meer gewonnen is dan verloren. Dat zat er nu geen moment in. Het werd zelfs een monsterscore voor de bezoekers. Niet direct handig natuurlijk wanneer zelfs enkele nummers 7 eruit gaan dit jaar... Andermaal was Sven niet van de partij en dat is toch een slok op een borrel. Dat de JGs dan ook niet alles winnen zoals vorig seizoen helpt ook niet. Vorig jaar 'begonnen' we vaak met 2-0 of 3-0 voor... nu dus niet. Tegen HWP 3 was het een totaal kansloze aangelegenheid in de Tweemaster

Uw verslaggever was als eerste klaar met een halfje met wit tegen E. van de Wynkele. Daar was vorig seizoen nog comfortabel van gewonnen met zwart. Nu kon de opponent de Stonewall spelen. Ja... dat heb ik al een jaar of 5 niet meer bekeken en toch ook in vluggertjes bijster weinig gezien... Maar goed wit deed 'gewoon' normale zetten en het gespeelde Tab1 blijkt zelfs nog de main move te zijn in mijn nieuw aangeschafte megadatabase. Toen was daar dus het moment met tal van mogelijkheden... Zwart had al flink tijd gebruikt (men kwam met 4 man een stief kwartier te laat maar kreeg een dikke 10 minuten cadeau we zijn duidelijk iets te lief..) en nu was het aan wit... En ja... YT wist hoe de situatie op de andere borden was (dramatisch) en ging dus voor een ambitieuze / onduidelijke zet in plaats van de logische geplande zet... Ja die geplande zet had ik gewaardeerd als een veilige plus voor wit maar goed ik had tegen Tiggelman ook al eens een dergelijke 'loopgravenoorlog' niet gewonnen en winnen dat moest. Zodoende dus een kulzet (AKA -0.2) gespeeld in plaats van de 'veilige plus' (AKA +2 aldus Stockfish). Het ging van kwaad tot erger. Zo zag wit zich gedwongen met een pion op d4 terug te slaan ten einde een zwart paard van c5 te houden. De Stonewall-loper werd een echt monster vanaf b7 met dank aan de dubieuze keuze van wit... Een remise aanbod van zwart werd nog geweigerd door uw verslaggever ook al had ik ook al door dat zwart gewoon beter stond... Kon mijn idee ook nog eens niet tactisch... In de analyse had de zwartspeler dit duidelijk niet gezien en ging gelijk voor het alternatief waarna ik zondermeer weer beter had gestaan. Maar ja dat risico kun je natuurlijk niet nemen. Het eindspel was bar en boos... YT ging voor het slimmigheidje om dan maar remise aan te bieden met Txc7 waarbij zwart maar 1 antwoord had. Na enig denken nam zwart het aanbod aan. Wit zag geen reeele winstkansen... De engine geeft -1.6 en de geplande zet van YT was simpelweg -5 na een weerlegging. Gelukkig nam zwart het aanbod aan...  In de categorie quizvragen: 'waarom nam zwart het aanbod aan' A situatie op overige borden B het ratingverschil C de klok (3 minuten voor 15 zetten ofzo) of D hij was bang dat ie zou winnen en dat zijn rating dan boven de 2000 zou komen en hij in Griekenland niet meer zou mee mogen doen in de U2000 groep... Cast your votes. Enfin totaal onnodig dus. In een toernooipartij had ik zonder twijfel de correcte zet gespeeld met een enorme plus maar ja... Elders was het veelal nog erger.

Toen YT terugkwam van de analyse stonden er 3 koningen in het midden... HWP zat in het midden en alle koningen stonden voor hun de goede kant op... Een nederlaag was er bijvoorbeeld voor invaller David. Die speelde tegen jeugdspeler Lander van Coppenolle. Dat leek lang op een ietwat saaie partij, iets van een Franse ruilvariant. Groot verschil kwam er door de tegengesteld gerokeerde koningen. David ging lang, Lander kort. En ja wit wist lijnen te openen en de koningsstelling van de Feijter als een blikje op te rijten. Heel lang ging het niet goed voor zwart hier dus.

Vader Kurt kwam ook tot winst voor de bezoekers. Hij verblijdde Jari met de Alapin. Komt die jongen helemaal over uit Leiden krijg je DAT. Toegeven het ging een heel stuk beter dan tegen 'Wonder' in de 2e ronde, die was er nu ook weer bij overigens. Had hier de indruk dat wit wat prettiger stond maar dat het opeens voorbij was... Ja geen idee hoe. Tekenend voor de dag.

De partij van Erwin ging ook al verloren en dat was totaal onnodig. Na het nodige ruilen kwam er een eindspel met 3 lichte stukken elk op het bord. Dat leek mij wellicht marginaal prettiger voor tegenstander Jim maar heel veel kon het niet zijn... Ook gemist hoe het hier mis ging maar Erwin wist te melden dat hij simpelweg de zetten had kunnen herhalen maar dit uit de weg ging. Ook dit paste dus aardig in de dag.

En ja dan is het gewoon klaar eigenlijk... Louis wist in ieder geval nog een halfje te noteren tegen Verbruggen. Die speelde een ietwat dubieuze volgorde tegen het Sicliaans als ik het goed zag en ja op dat moment had YT maar wat graag op bord 1 gezeten en die Stonewall lekker aan Louis gelaten! Enfin Louis reageerde compleet verkeerd en wit kreeg totaal de controle over sleutelvelden in het zwarte kamp als c5 en d6... Wonder boven wonder bleef zwart met La5 en d6 nog net overeind ook. Andermaal ook hier gemist hoe het remise werd. Het was in ieder geval duidelijk niet genoeg voor de dag...

Rinus scoorde in ieder geval ook nog een halfje tegen Marnix van der Zalm. Mij leek Rinus, als een van de weinigen, eigenlijk wel goed te staan in een Hollandse partij waarbij zwart een dubbele e-pion kreeg. Het witte spel met bijvoorbeeld iets b4-c5 was echter toch wat te traag want zwart gooide al zijn pionnen naar voren richting de witte koning en daarvan had hij er dus een hele hoop. Een halfje kreeg Rinus in ieder geval nog wel van zijn met hoedje uitgeruste opponent.

Daarmee was het dus al gebeurd... De stellingen die resteerden konden alle kanten op. En u kunt dus al lezen / bedenken hoe die stellingen afliepen. En ja... Hans die verloor gewoon verdiend van Wonder Dutre. Tegen HWP 2 won hij al van Jari en nu ging Hans er dus ook af. Ja Hans.... die gaf zomaar een volle pion cadeau in een overbekende stelling! Tc1?? werd simpelweg beantwoord met Dxa2. Geloof dat ik ooit zo ook nog wel eens een pionnetje gesnaaid heb van Rinus. Enfin Pd2 is in die stelling natuurlijk al 100.000 keer (of meer) gespeeld. Maar goed... Hans die ging dus vechten... Er kwam een middenspel met ongelijke lopers op het bord en nog steeds een minuspion. Dat werd een TP TP eindspel... Opeens was Hans z'n paard kwijt. Weet niet hoe / waarom... Maar goed Hans dacht het laatste pionnetje van zwart wel onschadelijk te maken met Txc6. De snelheid waarmee zwart vervolgens Kc3 op het bord bracht mag een wonder heten. De geluidsbarriere werd net niet doorbroken. Ja Kc3 Pf3 Tex en Kd1 is Te1 ondekbaar mat... Jammer voor Hans die dus nog in de buurt kwam van een resultaat maar goed het resultaat was tekenend voor dag.

Tot slot JoeyB. JoeyG vertrok al dus het einde heb ik niet meer meegekregen. De stelling was nog altijd zeer onduidelijk. Rudy had 1 of 2 pionnen meer maar er stond ook een zwart paard op b3 wat een toren op a2 tot figurant reduceerde. De enige manier om dit op te lossen leek YT een Lh5-Ld1 maar ja dan zou B kunnen verdubbelen op de f-lijn... Kortom een hele onduidelijke stelling. De uitkomst is wel duidelijk en tekenend: HWP 3 won. Daarmee zijn zij allerminst veilig in deze doldwaze degradatiestrijd maar goed je kunt de punten maar in de zak hebben. Goes heeft 2 van de 3 rechtstreekse duels verloren. Dat betekent dus dat er (naast een zege op de Pion) nog 2x iets gehaald zal moeten worden tegen de sterkere teams in de competitie. De slotronde is overigens tegen Souburg. Dat kan nog een hele kraker worden. Misschien neemt het degradatiespook dan zijn hele familie wel mee getooid met zeis en al!