Bij het Open Snelschaakkampioenschap van Schouwen-Duiveland wisten wij, als SV Goes, met weinig deelnemers, toch veel prijzen binnen te halen! Niels van Sighem en Jari Groen werden kampioen in hun eigen jeugdcategorie en Joey Grochal wist de tweede prijs overall te behalen. In Nieuwerkerk, waar het volgens mij nog maar voor de tweede keer wordt gehouden, speelde de jeugd samen met de senioren. Wel waren er twee aparte prijzen, voor 2006-2008 en 2009-2012. In dit verslag probeer ik het toernooiverloop een beetje te bespreken en de opmerkelijke resultaten of partijen van de Goesenaren.

Ronde 1. Zwitsers, weinig verrassingen

Zoals altijd in de eerste ronde moet de bovenste helft eigenlijk wel winnen van de onderste helft. Positieve verrassing hier was Niels, die Peter de Vrieze versloeg.

Ronde 2. Stap 1 nog maar een keer herhalen?

Wat hier in deze ronde gebeurde was wel heel erg apart. Jefta speelde tegen Roeland en na een keurig gespeelde partij had Jefta een stelling waar mat in 1 voor hem inzat. Dit zag Jefta helaas niet waardoor Roeland de winst kon grijpen. JG ondertussen had een bloedstollend einde waar de winst (wel in gewonnen stelling) werd gegrepen door de tegenstander te vlaggen met zelf ook nog maar 3 seconden. Lars was ook van de nul af. De kampioenkandidaten bleven doen wat ze moesten doen.

Ronde 3. Remise aan de top

De eerste twee borden speelden remise, waar Robin en JG als lachende 5e en 6e van profiteerden. JG wist gelijk in de opening een pion weg te geven zonder compensatie maar won toch. Jefta verloor in een ongelijke loper eindspel. Niels deed het netjes met weer een remise tegen Paul en Lars kwam op twee punten.

Ronde 4. Souburger aan kop

In het duel op het eerste bord tussen JG en Robin wist Robin aan het langste eind te trekken. Joey speelde weer remise, nu tegen Jeroen. Mark Zootjes en Johan Paauwe waren te hoog gegrepen voor Lars en Niels. Paul Greefhorst zal niet blij zijn geweest want nu verloor hij van een Goese jeugdspeler, Jefta.

Ronde 5. Spanning in het toernooi

Robin, die ongedeeld eerste stond, verloor nu van Jeroen. Hierdoor kwamen er 5 mensen op kop met 4 uit 5. JG kreeg het voor elkaar om te verliezen van Olaf van der Sloot na prachtig stukkenspel en pionwinst. Voor de rest normale uitslagen.

Ronde 6. Goese clash en geklungel

Hier moesten Jefta en Lars tegen elkaar. Jefta won. Niels en Joey konden ook een heel punt bijschrijven. JG zat naast Jefta en Lars en dit werd enorm geklungel. Zelfs met een toren meer duurde het even voor de winst werd gevonden.

Ronde 7. Robin weer aan kop

In deze ronde wist Robin van Joey te winnen. JG speelde remise tegen Jeroen Hekhuis na een koningsaanval te hebben overleefd. Jefta, Lars en Niels wonnen allemaal.

Ronde 8. Goese clash nr. 2

Nu mocht Joey het tegen Jefta opnemen. Een snelle overwinning voor Joey volgde. JG won van Jefta's eerdere tegenstander en Lars en Niels hadden deze ronde geen punten gescoord.

Ronde 9. Goese clash nr. 3

JG-Joey, de zoveelste Goese clash. JG moet volgens mij ook nog maar eens stap 1 oefenen want een matdreiging werd totaal over het hoofd gezien. Jefta intussen stond veel beter vanwege een mogelijk gecentraliseerde dame en een witte krakkemikkige loper nog steeds op c1. Maar, Paul van den Berg ging voor trucjes en Jefta zette zichzelf pardoes mat. Niels winst en Lars remise.

Ronde 10. Barbaars speeltempo

In deze ronde was het meest opzienbarende de partij tussen Roeland en JG. JG kwam helemaal gewonnen te staan. Maar Roeland sloeg de later de pion niet en bleef rustig doorgaan met vlaggen. Jammer dat er geen increment was. Ik snap het wel want Roeland stond op dat moment eerste. Jefta verloor snel van Robin. Lars won en Niels verloor.

Ronde 11. De beslissing

Roeland won van Mark Zootjes dus hij was de kampioen.

Maar ja, de jeugdprijs... JG won van Fokko, waardoor Lars en Milan (uit België) nog een dreiging vormden. Maar Lars verloor van Joey en Milan verloor van Robin. JG dus Zeeuws Kampioen!

Niels werd verdiend Zeeuws Kampioen in de categorie 2009-2012!

Joey moest met een tweede plaats tevreden zijn.

 

De eerste prijs en de W-We prijs waren voor Roeland waar Robin de 3e plaats opeiste.

Uitslagen: http://www.svzierikzee.nl/schaken/toernooien/20200208/index.html