8x had uw verslaggever het toernooi op Schouwen, tegenwoordig in Nieuwerkerk niet Zierikzee, al gewonnen. Nog nooit (voor zover ik me kan herinneren) met een perfecte score. Deze keer was daar de perfecte gelegenheid voor want onder meer Souburg schitterde door afwezigheid waardoor het overwicht op de ratinglijst van YT wel heel dramatische hoeveelheden aannam... De nummer 2 kwam nog niet aan de 1800 KNSB... Het is dan belangrijk om dit natuurlijk niet uit te spreken want je zal toch maar aan het knoeien slaan... Toch had de 8-voudig kampioen dit zichzelf stiekem als doel gesteld... En ziet het kwam nog uit ook. Voor Goes waren er een 4-tal schakers aanwezig: YT, Noel, Renzo en Tygo. Jari zat te notebomen en Jefta te werken gok ik. Ook de katachtige Alex Jonkheer EN de haan lieten eens niet van zich horen dit toernooi. Heel wat anders dan gebruikelijk natuurlijk zeker aangaande Alex! Ook moet u het deze keer weer met mij doen: ChatGPT had geen zin om het verslag te schrijven...

De indelingsdeskundige had voor ronde 1 een leuke indeling verzonnen: Joey tegen Tygo en Noel tegen Renzo. Daarvoor kom je naar Nieuwerkerk. YT won dus (want won alles), Tygo kwam er niet aan te pas en raakte ergens 2 kwaliteiten kwijt. Noel en Renzo maakten er een spannendere pot van die dan ook in remise eindigde in een ongelijk lopereindspel. In het vervolg kon YT gemakkelijk overwinningen behalen. In de potjes tegen Weeland (siciliaan met b4) en van Klinken (een vage Benoni met thematisch pionoffer op e5 voor wit) was het eenrichtingsverkeer. In ronde 4 ging het tegen Karel Hoogerland, er is altijd hoop volgens chatgpt, ook soepeltjes omdat wit een inferieure variant 6.Le3?! speelde tegen mijn Siciliaan. In ronde 5 mocht YT dan tegen Lennard Duynkerke: daar was vorig jaar van verloren op tijd (en stelling uiteindelijk). Nu dan ook wat sneller gespeeld en in een Leningrad ging het makkelijk nadat zwart een wat ill timed ...e5 speelde. In ronde 6 ging het tegen ietwat nieuwe Zierikzee speler Kersten andermaal gemakkelijk. Zwart kreeg alles wat hij wilde na ...d5 en kon een eindspel met pion meer makkelijk uitschuiven.

Daarop was het tijd voor pauze en een kroketje (of een wandeling voor sommige mensen). Het kroketje was overigens uitstekend in het dorpshuis. Zoals te doen gebruikelijk mochten eigen spullen niet genuttigd worden hier... Paul Greefhorst wist te melden dat de twee oude vrouwtjes je er gewoon uit zouden gooien... Ja dat had ik toch graag gezien maar niemand durfde het aan voor de memes... Na zo een pauze gaat het dan vaak mis maar YT won weer soepel van ene Ammerlaan. Geen idee of deze speler familie was van de roemruchte schaakfamilie.. Mij totaal onbekend maar hij deed het toch aardig met een 2e plaats uiteindelijk. In deze partij had wit een duidelijk strategisch voordeel hetgeen zich uiteindelijk omzette in kwaliteits- en partijwinst. Misschien was het effect van de kroket vertraagd want YT mocht in ronde 8 tegen Spiegels voor het eerst aan de bak. Sjaak begon aardig maar produceerde toen Pe3-g3!? Dat leverde mij een extra minuut bedenktijd op waardoor ik zowaar op 7.01 kwam. Zwart liet na na Tb1?! c4! te doen als een idioot. Nu werd het ingewikkeld en ja zwart gaf gewoon een stuk weg.... Sjaak kon simpelweg Txf5 doen en na exf5 was er Pxc5+ en wint de dame op e7... Gelukkig zag Sjaak het niet. Ook nu was het nog verre van duidelijk en veel te ingewikkeld maar YT won wel. Misschien tekenend dat de zwarte monarch hier ergens op b7 (en later b6 en a5) uitkwam in plaats van lekker op g8... Blijft toch snelschaak. In ronde 9 tegen Westveer werd het nog bonter... Dit leek een hele soepele partij totdat uw verslaggever zo maar een stuk weg gaf. Het stuk terugwinnen faalde tactisch (dat had Riny overigens niet gezien maar ja...) Nu kreeg wit tegenspel met toren loper en dame + extra pion tegen dame toren en 2 paarden. Riny had moeten afwikkelen naar T4 v PP4 totaal remise. Dat deed hij niet echter en nu kreeg ik een betere versie met vrije c-pion. Het eindspel T3 v P4 op dezelfde vleugel is compleet remise maar onder grote tijdsdruk verloor de DZD-er het nog (niet eens op de klok).

En daarmee bleek YT het toernooi al gewonnen te hebben met nog 2 ronden gegaan. Nu was het doel dus echt 11 uit 11. Tegen Gert van Rij (jawel) ging het weer makkelijk in ronde 10. Gert is van een bijna 2100 speler inmiddels afgezakt naar 1786 maar ja nog altijd gevaarlijk natuurlijk. Tegen zijn 4.f3 Nimzo speelde ik een bekende pionoffer line en kreeg een dominante stelling waarin uiteindelijk op d5 juist een pion gewonnen werd. Gert had een eindspel met pion minder moeten gaan spelen maar besloot de dames niet te ruilen. Dat koste echter een volle toren na een damevork en dus onmiddellijke opgave. Tot slot... Mocht YT tegen Noel. Die had nog kans op een prijs maar goed het is natuurlijk geen liefdadigheidsinstelling en dus werd er gewoon geschaakt. Ook van het idee van een wederzijdse bongcloud werd afgezien. In deze partij speelde Noel snel c5 en sloeg op d4 met isolani tot gevolg. Later werd een paard op e4 gemept waardoor de pion op e4 uit kwam en wit een prettigere stelling overhield. Noel dacht met zijn paard op d3 mooi te staan maar nu kostte Pxe4 tactisch een pion. Het eindspel met eerst 1 en later 2 pluspionnen was wel aan de  chauffeur besteed. Noel liep zo dus helaas wel een prijs mis... Ook werd hij nog gepasseerd door Renzo:

Renzo scoorde 7 uit 11. Geen slechte score ondanks het niet al te sterke veld. Renzo  geeft zelf aan tegen slechte schakers minder te scoren en dat bleek wel. Meerdere goede stellingen werden nog verkloot. Dieptepunt was mat in 1 toelaten in ronde 8 tegen iemand in een rode trui die de beste speler van Schouwen Duiveland had gewonnen. Nu had Peter de Vrieze deze prijs samen met 2 anderen gewonnen en droeg iets bruins/roodachtigs en dus opperde YT, de Zeelandbrug naderend, dat springen altijd een optie was. Gelukkig heeft Renzo dat niet gedaan want hij heeft verloren van nummer 2 geplaatst Kersten. Net wat minder dramatisch. Het einde was echter heel sterk met 3 overwinningen. DZDers (en adjacent) Meulmeester, van Klinken en Duynkerke werden een voor een uitgetikt. Renzo was vooral blij met zijn revanche op Luuk voor het snelschaak in Middelburg. Zo eindigde hij fraai gedeeld 4e... Dat leverde hem heulemaal niiiks op.... Tja de prijsverdeling dit toernooi was bizar te noemen. De jeugd mocht profiteren van het goedkopere inschrijftarief maar dingde niet mee naar de jeugdprijs (-14). Tja d'r was een Oekrains meisje en die won nu by default. Dit terwijl er menigeen in de 15-20 categorie was... Verder was er een zogeheten W-we 'ratingprijs'. Om daaraan mee te doen moest je een rating hebben. Dat 10 van de 29 deelnemers die niet hadden en dus eigenlijk alleen mee deden voor de normale prijzen was niet zo handig...Kun je beter 'ouderwetse' ratingprijzen doen maar ja... Enfin Renzo eindigde dus sterk als gedeeld 4e maar hield er alleen de ervaring aan over...

Noel deed het met 6,5 uit 11 ook niet onaardig. Hij wist onder meer Leon Zweedijk te kloppen. Tegen goede snelschakers als Meulmeester en dus die Ammerlaan ging het net mis. Tegen Leendert van Klinken stond YT op de partij te kijken. Wit dacht Noel te trucen met de desperado Ta8. Als zwart de dame zou slaan met Dxc5 zou er immers Txb8+ volgen en dan bxc5 zo was de gedachte. Noel vergat dat Df8 ook nog bestond en hij dan een gewonnen pionneneindspel had overgehouden. Nu werd het D3 vs D2 op dezelfde vleugel. Remise natuurlijk temeer omdat Noel minder tijd had. Toen Noel De6 deed ruilde wit echter de dames... Tja... wat moet ik daar van zeggen. Tegen Gert van Rij werd Noel nota bene gevlagd. Ouch. Tegen Hoogerland had een instructief pionneneindspel met pluspion remise moeten worden. In h4/h5 e4/e5 Ke3/Ke6 a3/b3/c3 vs c5/a5 kwam er b4 axb4 deed Noel a tempo axb4? waarop Karel atempo cxb4 deed en natuurlijk verloor. Na c4! is het simpelweg remise... Enfin zo mocht Noel dus nog tegen YT en verloor waardoor hij op 6,5 uit 11 eindigde en 7e werd.

Tygo tot slot blijft issues houden met het tempo. Tactiek oefenen is het devies. Kan wel zeggen dat hij met weinig tijd sneller moet spelen maar ja dan geeft hij alles weg! 4x verloor hij dit toernooi op tijd vanuit betere / gewonnen stellingen klaarblijkelijk. Gelukkig kon hij nog wel van het Oekrainse meisje winnen.... Uiteindelijk haalde hij toch 'zn helft' met 5,5 uit 11. Daar zat nog wel een bye bij maar goed.

Het was weer een spannend toernooi vol onverwachte wendingen waarin de schakers hun skills tot het uiters.... uuuhm nee ik kan dit ChatGPT gedoe niet. Het was weer leuk. YT won voor de 9e keer. Tot volgend jaar.

https://www.svzierikzee.nl/schaken/toernooien/20240217/index.html eindstand