Op speciaal verzoek van de andere JG hier toch een verslagje van het Oliebollentoernooi. Terug van geweest natuurlijk en dat met een vanouds stevig aantal deelnemers van 50. Elk ander toernooi in Zeeland (en daarbuiten?) met uitzondering van het HZ zou er heel trots / jaloers op zijn... YT had niet echt zin om het zoveelste 'in ronde 1 won ik van pietje en in ronde 2 dan van klaasje' verslag te typen. Bij een rapidtoernooi is het nu eenmaal nog al lastig om op alle clubgenoten te letten zeker als dat er een behoorlijk aantal zijn... Voor Goes waren dus ook een behoorlijk aantal spelers van de partij. Naast de 2 JGs was Louis ook weer van de partij. JoeyB kon op het laatst nog vrij krijgen van zijn werk en zelfs broer Remco was weer eens present. Weliswaar konden de Feijters een keer niet maar met Jefta en Norah was daar toch een tweede sibling combinatie aanwezig om de sfeer in het knusse Souburgse Klublokaal te proeven. Dat gold dit jaar ook voor de GMs Vrolijk en Schoppen die met Fardin mee waren gekomen naar Souburg! Winnen zou dus lastig worden (voor de andere 48 deelnemers). Dat bleek (en hier komt dan het 'verslag' want ja ik heb niet veel van de anderen gezien):

In ronde 1 won uw verslaggever van Rini Westveer. Een van de vele jeugdspelers van DZD die ze daar opeens hebben. Bij het eerdere ZK Rapid moest YT toch wel een beetje werken tegen deze speler. Dat ging nu allemaal gemakkelijker. in een stelling met een wit loperpaar werd de zwarte dame opgejaagd. Toen deze weg moest volgde er een winnende impact op h7 met torenoffer en al.

In ronde 2 werd het al behoorlijk wat lastiger voor YT want Johan de Wolf had wit. Dan is winnen lastig. Voornaamste probleem voor de Middelburger bleek zijn klok te zijn. Wat zwart deed zal allemaal wellicht technisch incorrect zijn maar goed. In de witte tijdnood kon zwart ditmaal met een dameoffer op h2 het matbeeld Pe2 Th5 maken met een witte pion op g2...

Dan de derde ronde 3. Daarin mocht YT al tegen Colin Boelhouwer de oliebol van (2013 alweer?). YT had wit en won ergens een pionnetje al had zwart in potentie wel wat spel. Met een loperoffer op h2 (jawel) won Colin een pion terug omdat het witte paard op e4 aan LPDO leed. Daarop bood Colin remise aan maar daar had YT natuurlijk geen zin in ondanks het DLw DLw eindspel. YT speelde het 'briljante' Dd3! dameruil aanbiedend... Zwart had zojuist remise aangeboden en sloeg dan ook onmiddellijk de dame van het bord. Het duurde even voordat de speler van HWP Haarlem er achter kwam dat het lopereindspel met een zwarte koning op h8 en een witte 3-2 op de damevleugel vs 3-4 op de koningsvleugel hopeloos was. De doorbraak en het punt kwamen binnen no time binnen voor de Zeeuws Kampioen. Als zwart de dames op het bord had gehouden was het waarschijnlijk gewoon remise...

In ronde 4 mocht YT dan naar beneden. Zoals ieder jaar zitten de eerste 2 borden beneden. De borden 3-15 zijn dan boven te vinden terwijl de 'gezelligheidsschakers' dan weer beneden zitten. Er moet gezegd worden dat de meningen verdeeld zijn over waar het nu gezelliger is. De foute grappen lijken in ieder geval boven meer present! Enfin YT mocht dus naar beneden om met zwart te spelen tegen GM Vrolijk. Ooit had ik nog van IM Vrolijk verloren in Vlissingen (er moest toen gewonnen worden voor een IM-norm). Ditmaal ging het veel beter al was het resultaat uiteindelijk hetzelfde. Wit had lang een prettige plus en dat bleef eigenlijk de hele partij zo tot aan het TT v TT eindspel. Uiteindelijk kwam wit hierin toch een pionnetje voor. Groter probleem was dat YT eigenlijk de hele partij achter stond op de klok. Op het eind kwam dit wel dichter bij elkaar maar goed het verschil werd nooit helemaal gedicht. Het eindspel ging helemaal door tot TTp v TT. De witte pion op f7 was ik niet zo bang voor met mijn toren op f8 maar mijn koning kwam in de knoei en ging uiteindelijk zelfs mat met nog 6 tegen 15 seconden op de klok. Denk dat ik de stelling met increment wellicht wel remise had gehouden... Maar ja. Terug naar boven!

In ronde 5 mocht YT dan tegen Louis die dus ook op 3 punten was gekomen. Uw verslaggever kan zich hier weinig meer van herinneren behalve dan dat ik redelijk makkelijk won...

Hierop kwam dus alweer ronde 6 waarin YT dan weer naar beneden mocht, immers de 2 GMs speelden met 5 uit 5 tegen elkaar en zo zat uw verslaggever dus op bord 2 met zwart tegen Hekhuis. Ook deze partij ging betrekkelijk soepel. Zwart wist in een Meraner dit keer redelijk makkelijk te equalizen. In een eindspel ging Jeroen achter mijn koningsvleugel pionnen aan met zn loper maar zwart kon a5 doen en het winnende Ta2+ spelen. Het paard op f3 stond aangevallen dus moest Pd2 wel na Lb4 moest wit Td1 doen waarna ik Ld5-b3 kon spelen met kwaliteitswinst uiteindelijk. Dat wit een pionnetje mee kon pakken op de koningsvleugel was niet genoeg...

Daarop was het de vraag of Mark Smits of YT het 'geluk' had om naar beneden ingedeeld te worden... Immers beiden hadden we 5 uit 6 met een nederlaag tegen Vrolijk... Het geluk bleek niet aan mijn kant want YT mocht tegen Schoppen. In een Catalaan werd YT behoorlijk hard geschopt. Voornamelijk door gebrekkige openingskennis al had ik de aandruk dat Casper ook in de andere 6 potjes (inclusief die tegen Liam) behoorlijk te keer ging... Enfin zwart had nooit enige kans en ging kansloos ten onder. Casper legde na afloop gelukkig nog even uit hoe zwart het dan wel moest spelen... Smits won aan bord 3 van een speler met minder punten en eindigde zo ook op 6 uit 7 omdat hij Casper niet had gehad... Zo resterde voor uw verslaggever, die toch alleraardigst speelde, niets dan een vierde plaats in een pelotonnetje van mensen die ook 5 waren gekomen. Daar hoorde voor Goes ook nog JoeyB bij die het zoals wel vaker bepaald niet onaardig deed op dit jolige toernooi.

De  Goesenaren dus:

YT haalde slechts 5 uit 7. +0,73 (TPRs in dit systeem zijn volledig onbetrouwbaar)

JoeyB had u al gehoord. 5 uit 7 bepaald niet slecht. +0,08 dus B kwam op het eind opzetten na een eerdere miskleun wellicht? (Edit: verloren van Smits en Hekhuis, de rest gewonnen dus dat valt wel mee!)

Jari haalde 4,5 uit 7. Zag hem ondermeer nog van Mark Smits verliezen in een eindspel met een pion minder. Al met al een ok toernooi met dit tempo 15+0. +0,92 duidelijk beter gescoord dan verwacht.

Louis en Remco eindigden precies bij elkaar met 4 uit 7. onderscores van -0,74 en -0,62.

Jefta scoorde uiteindelijk 3 uit 7 maar wel met +0,80.

Zus Norah eindigde op 2,5 uit 7 (nog ratingloos). Zij zat vaak op bord 25 precies tegenover de hogere borden 1 en 2. Zo zag YT haar een dame achter staan terwijl ze dus op 0 punten stond. Ze wist de opponent toch nog te verschalken echter en terug te komen naar 2,5 uit 7 slechts een half punt achter broer Jefta!

--

Daarop was het tijd voor het 1-minuten toernooi. de GMs geloofden het wel en deden niet mee aan dit gooi en smijt festijn... Voor Goes waren de JGs en de van Steijns present. De anderen vonden het ook wel welletjes. Norah sneuvelde in de voorronde. Jefta deed het tegen Robin Bosters helemaal niet gek maar verloor toch met 3,5-1,5. JG versloeg Albert Vermue netjes met 3-0 terwijl YT Erik Wolf ook met 3-0 terugwees. Daarop kwam dan de hernieuwde clash tussen de JGs. Bij het Goese 1-minuten toernooi had YT nog met 3-2 gewonnen na een 2-0 achterstand. Ditmaal kwam Jari met 1-0 en 2-1 voor maar daarop stelde de original JG andermaal orde op zaken: 4-2. In de halve finale was het dan tijd voor de clash YT v RT (Tiggelman). Hier moest je 5 punten halen... De uienboer kwam zowaar met 3-0 voor. En dan niet door YT van het bord te vagen... Nee: door keer op keer in verloren stelling te vlaggen. YT is zoals bekend motorisch behoorlijk gestoord en dus niet al te snel met stukken zetten... Maar goed in potje 4 liep de Souburger dan wel een keer mat waarop de match volledig omkeerde en uw verslaggever alsnog met 5,5-3,5 triomfeerde.

In de finale had YT echter weinig in te brengen tegen Mark Smits. Die had naar eigen zeggen ook maar weinig in te brengen tegen Colijn in het verleden (laat staan Bram die ook nog een keer mee deed) en who knows hoe goed de GMs het gedaan hadden maar goed hij was nu wel de beste aanwezig in deze discipline. In het verleden had YT ooit nog een keer met 6,5-5,5 verloren (na 5,5-4,5 voor) in een halve finale wist ik me te herinneren... Dit keer was het verschil veel groter: YT is niet meer zo snel als wat jaren terug... Smits was sneller en ook nog beter itt RT in de halve finale. Ja dan is het een probleem. Verder is het interessant om te zien dat hier de hele match 2 openingen gespeeld werden (KI met wit Taimanov met 6.f4 met zwart voor YT) terwijl Rene in de halve finale iedere partij van opening veranderde... Of de gekozen openingen door YT (mijn normale openingen) zo goed waren voor 1-minuten is de vraag zeker die Taimanov... Enfin het ging dus totaal mis en Smits kwam met 6-1 voor. Daarop deed YT nog wat terug zodat het voor de argeloze lezer geen totale whitewash lijkt maar goed de eindscore van 7-3 was toch ook behoorlijk duidelijk. Too weak Too slow noemen ze dat. Speel toch liever 3+0 tegenwoordig en doe werkelijk nooit meer 1+0 online het zal toch (niet) helpen!

Enfin zo eindigde het schaakjaar 2022 (voor de meesten dan) met dit Oliebollentoernooi terug van weg geweest!