Rating
 
Rating
  Riemens, K. (Koen) 1970   Grochal, J. (Joey) 2269 0 - 1
  Huijser, M.W. (Marcel) 1966   NO 0 1R - 0R
  Rens, C. (Carlo) 1990   Groen, J. (Jari) 1964 ½ - ½
  Broek van den, R. (René) 1959   Stange, S. (Sven) 2152 ½ - ½
  Elven van, E.F.A. (Erik) 1902   Landman, R.P.M. (Renzo) 1970 0 - 1
  Tilborg van, T. (Thijs) 1720   Burgerhoff, M.J. (Rinus) 1957 0 - 1
  Bruijns, A.M.P.D. (Ad) 1866   Kloosterman, E.G.J. (Erwin) 1866 0 - 1
  Linders, T. (Thimo) 1837   Tholenaar, J. (Jo) 1770 1 - 0
  Gemiddelde Rating: 1901   Gemiddelde Rating: 1993 3-5

 

Een nieuw seizoen, nieuwe kansen. Goes moet dit jaar in de 4e klasse KNSB spelen met dank aan de degradatie (en het intrappen van de perfecte piramide voor een kaartenhuis door de KNSB) vorig seizoen uit de 3e klasse. Wanneer we naar de opstellingen kijken dan is Goes eerste geplaatst. We zijn dus favoriet. Het zou natuurlijk wel leuk / zo fijn zijn om gewoon gelijk terug te promoveren. Een paar van de andere degradanten zitten ook bij ons maar op papier zijn we gewoon de sterkste. Als we maar een keertje op volle oorlogssterkte kunnen aantreden... Nu wel.... Dat lukte de eerste ronde nog niet. Weliswaar begonnen we dus met een mooie overwinning tegen de Pion maar ja... we begonnen daarvoor nog met een NOG. Neen het was niet iemand die op zaterdag uitviel... We konden gewoon geen 8e speler bereid vinden om mee te doen. Een trieste zaak. Hans had het er alle vele jaren over dat hij eens een keer uit tegen zijn oude club de Pion wilde spelen... maar de teamcaptain was er zelf niet bij! Misten we nog 2 van onze 9 basisspelers en ja dan moet je dus opeens 2 invallers vinden. Hans heeft iedereen geprobeerd ongetwijfeld en YT is op vrijdagavond de gehele club afgegaan om toch nog maar een speler te vinden. Zonder succes. Natuurlijk kon good old Jo Tholenaar invallen maar dan kwamen we er nog eentje te kort (de match begon overigens om 12.00 uur als we om 13.00 waren begonnen waren we wel gewoon compleet geweest tja..). Hier ga ik nu niet de redenen noemen waarom iedereen niet kon, het leek mij leek om aan het einde van het verslag een klein quizje te maken dan kunt u kijken of u weet welke reden bij welke speler hoort. De redenen begonnen nog redelijk vanilla maar eindigden toch bijna op 'het konijn heeft mijn boekverslag opgegeten' niveau. Daarnaast kan YT van deze plaats niet anders dan de KNSB complimenteren met haar nieuwe 'opzet'.  Het idee was dat het allemaal wat beter zou kloppen... En dus zit Goes dan in een 4e klasse met 9 (!) teams. En dan verwacht je dus 1-2-3-6-12 maar nee het is 1-2-3-6-10 (!?) Misschien kan wiskundige Jari enige logica ontdekken in deze idiotie. Enfin het zijn dus maar 8 potjes en de eerste van die 8 werd gewonnen in de plaatselijke Black Horse in Roosendaal. Een der concurrenten op voorhand werd toch wel overtuigend geklopt:

De match begon dus met een 1-0 voorsprong voor de Pion. De tegenstander aan bord 2 moest een flink stuk reizen en had graag wel een partij gehad. Als je ergens tegen het eind van het seizoen allebei nergens meer voor speelt dan is dat natuurlijk geen enkel probleem maar ja we hebben toch kampioensaspiraties en dus kon Marcel Huijser met een overwinning op NOG weer naar huis. We hadden het ook graag anders gezien. YT gaat er vanuit dat deze schande slechts eenmalig is.

Het was natuurlijk aan uw verslaggever om de schade snel te herstellen en dat gebeurde dan ook aan bord 1. Koen Riemens haalde net de 20e zet. Ik zie overigens dat de KNSB nu ook by default de FIDE ratings gebruikt in haar tabellen. Wel een hele verademing! Als ze iets goed doen mag je het OOK zeggen (zonder sarcasme ditmaal). Ironisch genoeg gaat men dan wel weer rapid / blitz ratings maken terwijl ze in Belgie gewoon heel die nationale elo's afschaffen... Ook een idee. Enfin uw verslaggever won snel in een Konings-Indier. Gezien het tijdsverbruik had YT al redelijk snel door dat de opponent het niet allemaal zo goed wist en niet al mijn nieuwe games had zitten pluggen (of het moest wel heel goed toneelspel zijn). Nee dus wit kreeg heel makkelijk een goede game op de damevleugel en toen zwart met f4?! de stelling dichtgooide had wit daar dan ook de vrije hand. Met c6 en het flashy pseudo-offer Pb6!? werd snel de winst binnen gehaald. Jammer dat de stomme engine 'gewoon' de pion slaan op b5 wat hoger waardeert dan Pb6 maar ja... Ook dit was meer dan voldoende om snel te winnen. Het potje:

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=XdqvMjvh4l/brlhzab5HFwn4QFPAPU/8vUsCTN0njfrFbiLI1/EGQzyqQZMd/+iZ

De volgende die klaar was was onze nestor Jo. Hij speelde tegen Thimo Linders, duidelijk de jongste tegenstander van de opponent. In een Italian verloor Jo zijn zwartveldige loper tegen een paard maar leek toch wel een hele aardige stelling te krijgen. YT was de partij echter even uit het oog verloren waarop de stelling volledig getransformeerd bleek. Jo had nergens actie ondernomen en wit langzaam maar zeker zijn stelling laten verbeteren met heel veel ruimte op de koningsvleugel. Jo's ooit zo mooie paarden stonden op stal met weinig hoop op ruimte om te draven.... Daarop zag YT al aankomen dat Jo zijn dame ging laten opsluiten en ja dat gebeurde dus inderdaad... Jo werd actief met het enige stuk dat dat nog kon maar ja na Dh5 was er g6+! en stond de dame ingesloten behind enemy lines. Met het rustige Kh3 Pe2-g3 werd de dame simpelweg opgehaald. De stelling was waarschijnlijk toch al verloren dus ja... 2-1 en de thuisploeg dus weer op voorsprong.

Geen man overboord. Na nog wat langer spelen kwam YT tot de conclusie dat alle 5 resterende partijen in meer of mindere mate (huizenhoog) gewonnen stonden. Weliswaar kwamen niet alle punten binnen maar het was meer dan voldoende voor de matchwinst. Jari was een der spelers die er niet in slaagde zijn gewonnen stelling te converteren. Tegen Carlo 'Circus' Rens kwam een scherpe Sveshnikov op het bord. Dat werd een eindspel TTL TTP waarbij Jari achter pion d6 aanging en zwart wat probeerde met de verzwakte witte koning. Jari deed alles goed en wist met zijn vrije d-pion een volle toren buit te maken. De opponent had echter een net tegen de witte koning opgezet. Jari dacht slim te zijn en met Th8 Ph4-f3+ eeuwig schaak te stoppen. Hij was vergeten dat het paard ook via e1 eeuwig schaak kon maken echter... Tja. YT dacht simpel Tb3 en Txf3 met stuk meer en uitschuiven. Blijkbaar werkt dat allemaal niet vanwege Te1-f4-e3 counterplay en is het dan ook zeros... Wit moest een volle loper op f1 teruggeven en de koning activeren. Dan zou het moeten winnen met een kwaliteit meer. Heel tegennatuurlijk. Maar ja Jari trapte gewoon in een eeuwig schaak mechanisme. Nog niets aan de hand echter:

Renzo die converteerde zijn gewonnen stelling tegen Erik van Elven wel. Dat ging alles behalve zonder slag of stoot. Renzo stond heel prettig in de opening. De Steinitz blijft toch een ietwat dubieuze variant. Weliswaar won wit niet gelijk maar Renzo bleef gewoon goede zetjes doen. De kans op een simpele win werd gemist in tijdnood. Renzo had gewoonweg Db3! wat een aftrekschaak Pf6+ met winst van de dame op e6 dreigde en verder ook nog pion b7. Dat had zwart dus een pion gekost en waarschijnlijk ook de rest van de damevleugel. Hierop werd het een dame-eindspel wat gewoon 0.00 was. Sterker nog YT had vast zwart gepakt... Erik bood ook remise aan maar Renzo speelde door. Terecht want de zwartspeler kon de druk in het dame-eindspel duidelijk niet aan en produceerde een flinke bok. Renzo kon een pion winnen en zwart had nooit eeuwig schaak. Renzo ging vervolgens achter een tweede pion aan hierbij zijn dame van het mooie veld e5 halend waar vandaan alles gecontroleerd werd... Had ik nooit gedaan. Maar goed Erik ging terug naar c7 en zo kon de dame gratis terug naar e5 komen! In het vervolg liet Renzo zwart nog wat tegenspel maar alles bleek uitgerekend en uiteindelijk liep de witte h-pion naar de overkant. Zo stonden we weer gelijk.

Het was aan Erwin om ons op voorsprong te zetten. Erwin had natuurlijk een abominabel seizoen vorig jaar (net zoals Hans) en zodoende kon hij met een enkele overwinning tegen arbiter Ad Bruins zijn puntentotaal van vorig jaar al evenaren. Met wit werd het een overtuigende overwinning. De opzet die Ad koos was niet direct kritiek. Pf6?! was heel onhandig. Nu had zwart niet het typische idee Pxc3 Txc3 e5=. Zo bleef de loper op c8 opgesloten en kon Erwin langzaam maar zeker zijn stelling uitbouwen. Na een ruil op d5 zagen we zowaar een Carlsbad structure met TTP v TTL waarbij die loper op c8/d7 natuurlijk dramatisch was. Erwin breidde zijn voordeel langzaam uit op de damevleugel en wist daar uiteindelijk een zwakke pion te winnen. Het toreneindspel met pluspion was vervolgens zeer eenvoudig. Zo kwamen we dus op voorsprong.

Met nog 2 partijen te gaan moest het wel goed gaan komen. Tegenvaller was wel dat Sven met zwart op remise bleef steken tegen Rene van den Broek. Dit punt had YT op papier toch wel een beetje geteld maar het viel tegen. Sven kwam uit Breskens om  tegen de London te spelen. In de snackbar hoorde ik hem iets zeggen van 'online krijg ik altijd die troep tegen dus nu wilde ik een lange normale partij spelen krijg ik het als nog'. I am paraphrasing. Denk niet dat Sven troep gebruikt heeft maar de strekking was duidelijk. Enfin Sven speelde eigenlijk een hele goede partij. Na h4 ditmaal (niet h3) deed hij Le7-d6, immers Lg3 is niet meer beschikbaar. Vervolgens kwam e5 er doorheen. Sven kreeg een TLL v TLP stelling met een makkelijker te mobiliseren meerderheid op de damevleugel. Misschien was het toch het spelritme want Sven overzag dat wit de torens op het bord kon houden. Nu was het TL TL eindspel verre van duidelijk. Ergens was er Tb4-b3 maar dat was net op zet 40 en Sven wilde geen risico's nemen. Wit had ook counterplay gekregen echter. Plots waren er kansen voor beiden maar Rene, die toch wel doorhad dat hij moest winnen lijkt me, durfde ook niet all in te gaan. Zo werd het dus remise. Ongetwijfeld toch ergens wat gemist door Sven in deze, maar goed het eerste matchpunt was binnen.

Tot slot Rinus. Eigenlijk altijd wel goed voor een halfje. Een klasse lager doorbrak ook Rinus die reeks en wist te winnen van Thijs van Tilborg. In zijn bekende systeempje had hij nooit problemen. Hij wist de juiste stukken te ruilen en zo een DP v DL eindspel over te houden met compleet dominante stukken. De witte loper op d2 stond er armzalig bij met e3-c3-a3 op het bord. Beetje analoog aan een variant in de Nimzo. Hier ergens vroeg Rinus aan de vervangend vervangend captain wat hij aan moest met een remise aanbod. Op dat moment waren alle 5 partijen nog bezig maar we stonden overal gewonnen ook hier. YT vond dus dat Rinus maar door moest spelen. Werd het toch nog een beetje spannend omdat Rinus niet op het juiste moment de dames ruilde en wit zo counterplay gaf. Ik gok dat dat genoeg moest zijn voor eeuwig schaak maar goed wit moest winnen dat had hij inmiddels ook wel door. De ontknoping heb ik gemist, we zaten de partijen van Renzo, Erwin en Sven te analyseren, en dat was maar goed ook. Uw verslaggever kwam weer eens kijken toen Rinus nog een pion en paard over had en wit 2 pionnen en een loper. De zwarte pion kon evenwel niet meer afgestopt worden en ging gewoon promoveren. En dat willen wij met Goes dit jaar ook weer gaan doen.... Het begin was in ieder geval goed ondanks de NOG. We kunnen het ook met 7?! Volgende keer met 8.

Laat ik u nog achter met de beloofde quiz want dat is toch leuk

A Luuk, Jefta, Norah, Ruben, Niels vS, Lars 1 Volleyballen
B Siebe 2 Vakantie
C Tygo 3 Verjaardagsfeest van Vader
D Niels dF , David (Mark?) (Noel?) 4 Kapperafspraak om 11 uur
E Dennis 5 Werken
F JoeyB 6 Beatrix op bezoek