Door Maxim le Clercq

Op zondag 28 mei speelden Louis en ik het KroegLoperToernooi (KLT) in Delft. Dit bleek alweer de achttiende editie te zijn en met 89 deelnemende teams een veld waar sommige reguliere toernooien zowel qua aantal als sterkte jaloers op zouden zijn.
De formule is eenvoudig. Je vormt met zijn tweeën een team en speelt 7 partijen van 20 minuten tegen andere koppels, verspreid over zo’n 15 kroegen door de hele stad. Wie aan het eind van de dag de meeste bordpunten heeft, gaat er met de eer vandoor.
Het leuke aan dit soort toernooien is de combinatie van gezelligheid, een drankje, een potje schaken en het lopen door een stad. Dat laatste hebben we overigens zeker gedaan. Aan het einde van de dag gaf Louis zijn stappenteller 16447 aan, gelijk aan zo’n 12,5 kilometer. 

Schaaktechnisch hebben we het best aardig gedaan. Zowel Louis als ikzelf eindigden op 4,5/7. Louis verloor alleen van Rik de Wilde en Sernin van de Krol. Aan mijn kant waren er twee verliezen tegen IM Mark Timmermans en FM Joost van Ruitenburg.
Tegenover deze verliezen stonden ook een aantal mooie overwinningen. Zo won Louis bijvoorbeeld overtuigend van een gozer die de hele partij goedkope grappen maakte en Louis de oren van de kop lulde in een poging hem af te leiden. Louis bleek hier ongevoelig voor. Naarmate de partij vorderde, werd zijn tegenstander steeds stiller en was de nederlaag het gevolg. Ratinggewijs was de remise van Louis tegen Joost van Rosmalen, mijn clubgenoot bij RSR en een piekrating van 2200+ ook erg netjes. Hier had wellicht nog meer ingezeten, maar mede door het feit dat er in deze kroeg op analoge (!) klokken werd gespeeld, werd een tijdnood fase aan beide kanten voorkomen en de vrede getekend.
Ik was zelf qua spel het meest tevreden over een Albin-partij in de zesde ronde die vrij vlot tot een punt leidde. Voor de rest redelijk naar verwachting gescoord.
GM Casper Schoppen en GM Liam Vrolijk wonnen het toernooi. Wijzelf eindigden uiteindelijk als 13e van de 89 teams. Daarnaast bleek deze klassering ook nog een onverwachte meevaller te geven. Elk priemgetal in de eindklassering kreeg zijn inschrijfgeld terug. Hiermee konden we vervolgens weer mooi ons avondeten bekostigen.
Al met al was het een geslaagde Pinksterzondag door een strak georganiseerd en gezellig toernooi. Voldaan stapten we samen met onze Souburgse vrienden Robin en Albert weer in de trein richting Goes. Ik stapte uit in Rotterdam. Louis bleef nog even zitten. 

Voor het verslag op de site van Delft en de volledige eindstand: http://www.delftseschaaksite.nl/toernooi/kroegloper/?type=article&id=6624