De 5e ronde is alweer gespeeld en zo is het toernooi (over) halverwege.

Uw verslaggever zat na een degelijk begin nu dus een keer op het podium tegen een GM. Voor het eerst sinds 2019 dat YT een sterkere tegenstander treft op dit toernooi. Ja dat bleek ook want YT kwam er totaal niet aan te pas en leed zijn eerste klassieke nederlaag sinds het HZ Toernooi vorig jaar (ik reken avondcompetitie potjes niet mee...). De Armeense GM Ter Sahakyan was simpelweg veel beter (op de hoogte) in de Bogo. Nochtans had uw verslaggever in een Titled Tuesday potje in 2020 remise gespeeld tegen deze speler.... Dat zat er nu niet in. Net als tegen Jari bracht mijn opponent de eerste 'verrassing' door voor de Bogo  te gaan. En ja wanneer heb ik dat voor het laatst bekeken? Precies. Zodoende was YT niet bekend met een typerende manoeuvre Ld2-f4 Ph5 Lf4-c1 om het veld d2 te ruimen voor het paard van b1. YT had wel door dat Pc3 dxc4 e4 een thematisch / bekend pionoffer zou zijn maar goed als je dat niet kent doe je het niet tegen een GM... Alles ging lang ok tot de grove onnauwkeurigheid Pf1?! Graag wilde wit Pe3 spelen maar na Pf1 sloeg zwart onmiddellijk toe met dxc4 en e5 omdat het paard nu niet meer op c4 kon slaan... Simpel iets als h4 of de Stockfish suggestie b4 zou wit een klein plusje gegeven hebben. Na Pc4?! kwam de tweede serieuze fout. YT is het hele toernooi lang aan het denken maar sloeg zonder veel denken - of nou ja ZONDER DENKEN - 8 seconden aldus de live partij inclusief de zet opschrijven.... terug op c4 zonder eerst even e5 te spelen. Dat deed zwart nu dus en daarop had wit min of meer kunnen opgeven. Wit modderde nog wel even door maar het resultaat was wel duidelijk... Typerend. De zet Pf1 had me ook 'slechts' 2,5 minuut gekost. Dit in tegenstelling tot de voorgaande 2 zetten (10 en 6 minuten). Geen goed teken al met al.

Elders zoals te doen gebruikelijk gemixt succes dit toernooi. JoeyB wist met zwart te winnen van een 1600. Heb bij alle partijen wel gekeken maar weet niet meer hoe dit ging.

Jari had wel eens een leuk potje tegen een Amerikaan Vieira. Hij wist de witte dame mooi in te sluiten. Dit leverde uiteindelijk effectief een toren tegen een pion of 2 op. Daarop ging de Yank nog eens een zet of 30 door waardoor Jari zijn eindspeltechniek met meer torens mocht demonstreren.

Niels had ook 1,5 punt verzameld en dat bleef zo na ronde 5. Hij verloor van een Belg met 1396 FIDE. Het houdt nog niet over met de Feijters dit toernooi.

Hans was na zijn beroerde start ook op 1,5 beland. Aldaar trof hij een voormalig clubgenoot Kloosterboer (de man die gisteren remise speelde tegen Jari). Hans had in 1983 zijn enige partij tegen deze man gespeeld en wist toen te winnen na verloren te hebben gestaan. Nu kwam hij in de voorbereiding tot de conclusie dat de beste man iets speelde waar Hans een grafhekel heeft (geen spoilers) Daarop speelde Hans maar Hollands hetgeen zijn tegenstander ook speelt met zwart. Het werd een wilde partij met 2 lopers voor Hans tegen een toren en 3 pionnen voor de tegenstander. In volstrekt onduidelijke stelling werd remise overeengekomen.

Noel was zo stiekem ook op 1,5 beland. Daar vond hij ene Huub Blom tegenover zich. Volgens mij stond Noel heel aardig met een pion voor (een vrijpion op g7 ondersteund door een loper op h6 met een zwarte koning op g8) in een eindspel. Heb even gemist hoe het gegaan is maar helaas is het mis gegaan met wit en wist Blom toch nog te winnen daarmee een eind makend aan de remisereeks van Noel.

David is stiekem aan een dramatisch toernooi bezig. Na gisteren verloren te hebben van een 1500-speler deed hij dat vandaag dunnetjes over. Tegen dezelfde Israelier als Jari in ronde 1 ging het mis in het DL v DL eindspel. De koning van David was toch de onveiligere en dat werd hem fataal. Stukverlies en een tijd later ook partijverlies waren het gevolg.

Tygo tot slot blijft wachten op zijn eerste score. Tegen DZD-er Zweedijk speelde hij weer zijn Lb5 a4 ding in de Siciliaan. Na wat mindere zetjes kwam zwart in het voordeel. Leon won uiteindelijk een stuk maar wilde maar wat graag afruilen naar een eindspel en gaf daarop een aantal pionnen terug om een dame en een toren te ruilen. Zo had Tygo op een gegeven moment 3 pionnen voor de knol. Helaas liet hij even later simpel zijn Toren en Koning vorken omdat de g-pion gepend stond en daarmee was het dan toch klaar.

De spelerskaarten: