Op woensdag werd de 6e ronde van het HZ Toernooi gespeeld:

Over het algemeen genomen gaat het nog niet geweldig met de Goesenaren. Dat geldt zeer zeker voor de Feijters. Niels kwam in ieder geval terug van zijn nederlaag tegen een 1396 de dag tevoren en versloeg nu een ratingloze (1392KNSB).

Voor David duurt de ellende voort. Hij verloor zijn 4e partij op rij. Ditmaal van een ratingloze dus op z'n minst kost het geen rating. Ik zag ergens een kansrijke aanvalsstelling voor de jonge opponent van David tegen de lang gerokeerde zwarte koning en dat is dus fataal gebleken...

Jari is wel bezig aan iets van een comeback na zijn beroerde start. Nu werd gewoon van Jasper Kools. In een Franse partij leek het niet goed te gaan met zwart maar Jari vond niet echt iets heel overtuigends. Zo resteerde een TL TL eindspel waarbij zwart een blokkade had op de damevleugel. Vraag was of de witte koning ergens naar binnen kon. Als zwart gewoon even g5 had gedaan was dat naar alle waarschijnlijkheid niet gebeurd. Een plan om de toren dan om te spelen naar de verzwakte f-lijn was waarschijnlijk te traag vanwege de zwarte pion op a5. Dat deed zwart echter niet en zo kwam de witte koning toch buurten op de koningsvleugel. Daarop moest zwart zijn verdedigende stelling op de damevleugel opgeven waarna wit dus toch kon winnen.

Bij Hans was het een beetje een omgekeerd verhaal. Tegen Rinus den Hollander zagen we een lange schuifpartij. Ook hier een TL TL eindspel maar met ongelijke lopers. Het leek mij remiseachtig totdat Rinus ergens een gepende pion liet slaan en Hans zo 2 pionnen voorkwam. Daarop dachten wij dat Hans het wel zou gaan winnen maar die deelde blijkbaar in de malaise en gaf een loper weg. Daarop werd het remise.

JoeyB pakte ook een 0 in ronde 6. Tegen een 2000 speler speelde B wat vlakjes / saai en ruilde de nodige stukken met wit zonder ooit aanspraak te maken op enig voordeel. Wat daar bij kwam is dat zijn paard totaal buitenspel kwam te staan. Dat had hij als de wiedeweerga naar d3 moeten spelen. Daarmee begon wit echter te laat en nu was de zwarte koning op tijd om binnen te dringen op de damevleugel. Een heel moeilijk eindspel volgde waarin wit allerlei paardoffers / doorbraken had op de koningsvleugel. Zwart ondertussen had al een vrijpion op de a-lijn en mocht een nieuw poppetje gaan kiezen. Zowaar wist B dit ook te bewerkstelligen op de koningsvleugel. Hij bleek echter wel te laat want zwart wist een stuk en de partij te winnen na wederzijdse promotie.

Uw verslaggever bleef steken op remise tegen de Nederlands jeugdkampioen U14 Rhys Arnold. Zowaar kreeg YT deze keer zijn voorbereiding op het bord. Een mirakel! Pech bij een geluk was hier dat de witspeler de obscure zijvariant die ik had geplugd met zwart zelf had gespeeld en er dus wel wat van wist. Wel kwam zwart eens voor op de klok, ook wel eens lekker. 17. Pc3?! blijkt een nieuwtje Pg5 staat nog bijna 50x in mijn megadatabase. Nu kwam zwart aardig in de partij in een TTP TTP stelling onder meer met het pionoffer g5! om een vrije e-pion te creeeren. Deze kwam ook mooi naar e4 en optisch stond zwart fantastisch. Wit dacht in ieder geval dat hij ging verliezen... Waarschijnlijk had ik Tf5 moeten doen ipv Pf7 temeer omdat wit de intentie had om Pc5 te doen en gewoon pion g5 terug te geven met een solide risicoloze plus voor zwart tot gevolg. Zwart ging echter voor Pf7 waarna wit c4!? had. Het vraagteken is omdat het niet goed is volgens Stockfish. Zwart miste / onderschatte echter een cruciaal idee (penning op de c-lijn) en speelde het incorrecte Pxg5, had toch Pe5 moeten doen. Nu bleken mijn pionnen in het centrum te zwak. Wit had eerder al een keer remise aangeboden en leek duidelijk hiernaar op zoek dus mijn aanbod in een inmiddels duidelijke mindere stelling werd gelijk aangenomen. Maar goed ook want mijn 'plan' was +2 aldus Stockfish al spelen we natuurlijk niet met engines dus ja... In de analyse kwam zwart er nog wel aardig uit. Wit was blij want hij had pas nog remise afgeslagen tegen een 2440 en nog verloren...

Dan het nodige drama en spektakel bij de duels van Noel en Tygo. Noel wist zijn eerste overwinning te behalen! Tegen Szoke stond hij plots een stuk voor! Wit had goed gekeken want er stond een zwarte loper op de diagonaal a3-f8. Ten einde b4 te bewerkstelligen deed hij dan ook eerst a3! Vervolgens kwam dus b4. Gedekt! Goed gedaan... Helaas voor wit stond er ook nog een dame op c7 en een paard op c3. Dxc3 hap en stuk weg. En deze meneer had dus 1624. Dit terwijl er ook mensen mee doen met 1300 die gewoon van de Feijters winnen! Overigens had wit beter Pxe5! kunnen spelen dat had het sterke zwarte centrum d5/e5 opgeblazen met een tijdelijk stukoffer maar goed misschien is het beter om eerste te leren lopen alvorens men gaat rennen. Nu was het natuurlijk de beurt aan Noel om te gaan knoeien en oei dat deed hij. Eerst gaf hij een pionnetje weg. Vervolgens liet hij toe dat wit zowaar een koningsaanval kreeg. Had allemaal niet moeten boeien maar Noel deed het heel fout... Hij stond nog wel een stuk voor maar zijn koning moest helemaal naar g5 komen... En ja... Dan was Dg2 gevolgd door Tg1 gewoon mat geweest... Uiteraard begon de witspeler - die echt zijn dag had dus - met Tg1 waarna zwart simpelweg Kf5 kon spelen en via e6 kon wegrennen. Na Dg2 Kf5 was Dg4# beschikaar geweest vanwege een witte pion op h3... Enfin... Nu deed Noel geen gekke dingen meer met een stuk voor en haalde zijn eerste overwinning binnen!

Het dramaniveau bij Noel was een molshoop vergeleken bij de berg van Tygo. Die speelde tegen Darie met zwart. Er kwam een Maroczy structuur op het bord waarbij Tygo nog niet wist dat hij moest proberen te breken met hetzij b5 hetzij d5... Hij ging dus zitten pielen met zijn stukken. Wit stond eigenlijk gewoon beter maar ging de dame buiten spel zetten in een DLP DPP eindspel op a7 om pion b7 te winnen. Daarop kwam de zwarte dame in het centrum buurten en wist Tygo een stuk te winnen. Uiteindelijk zagen we DP3p v D3p op de koningsvleugel. Een vol paard meer dus... Eerst gaf Tygo een pionnetje weg in plaats van mat te geven... Vervolgens.... gaf hij zijn dame weg.. De dame stond verdedigd door de koning op g5 maar wit kon f4! doen en toen moest die koning de dame los laten... Tja... Het drama was verre van klaar... In een stelling Dg5 g4 Kg1 vs Pe3 Kf3 speelde wit Dxe3 om dan door te lopen met de pion... Echter... Wit deed Kg2?? Zo eentje in de categorie 'eerst de koning erbij halen'. Ik heb het Ron Blok ook wel eens zo zien doen... Tja... Toen was het dus gewoon weer remise na Kf4 Kh3... Helaas had Tygo nog nooit gehoord van sleutelvelden / recht naar achteren gaan met zijn koning. Met nog 3 minuten op de klok ging hij schuin naar achteren in plaats van recht. Dat had op zich ook nog uitgerekend / geteld kunnen worden. Maar helaas het punt ging uiteindelijk toch naar wit. Dat is een pijnlijke les voor Tygo dus die nog 3 kansen krijgt om wel op het scorebord te komen....

https://www.hztoernooi.nl/deelnemers/SMWSite/players/p020.html

https://www.hztoernooi.nl/deelnemers/SMWSite/players/p083.html

https://www.hztoernooi.nl/deelnemers/SMWSite/players/p100.html

https://www.hztoernooi.nl/deelnemers/SMWSite/players/p121.html

https://www.hztoernooi.nl/deelnemers/SMWSite/players/p134.html

https://www.hztoernooi.nl/deelnemers/SMWSite/players/p148.html

https://www.hztoernooi.nl/deelnemers/SMWSite/players/p226.html

https://www.hztoernooi.nl/deelnemers/SMWSite/players/p230.html