Sommige spelers hebben hun toernooi danig weten te verkloten in ronde 3.

Dat gold zeker voor YT die de ZOVEELSTE jeugdspeler tegen kreeg in de 2000-2100 range. Allemaal schofterig underrated natuurlijk. Het stuk van Sonas mag goed gelezen worden door de FIDE... Zoals bekend scoren spelers met een punt of 200 minder zo een 14% meer dan volgens de ratings zou moeten. Dan is er sprake van een ziek ratingsysteem natuurlijk. Hopelijk wordt dit in de komende jaren een beetje opgeknapt. Enfin wit werd volledig gerost tegen Rootselaar. Andermaal viel er niet fatsoenlijk voor te bereiden op de jeugdspeler terwijl zij letterlijk meer dan 1000 partijen hebben om op mij te pluggen... De paar gevonden potjes (nota bene van een maandje terug!) klopten al weer niet dus de voorbereiding kon op zet 1 alweer de prullenbak in. En dan is er de mindgame wat heeft zwart zitten pluggen. YT ging daarop voor iets wat hij nog nooit gespeeld had en had dat beter niet kunnen doen. Zwart ging niet voor hoe ik het altijd met zwart speelde (= dat kende ik dus maar voor iets anders). Het werd een scherpe hoofdvariant. Hoe meer ik het zie (ook met Stockfish) hoe minder het me bevalt met wit. Dat was natuurlijk nog geen excuus om gelijk te 'blunderen'. Of nou ja... Er kwamen gewoon 3 hele slechte zetten achter elkaar. Dacht me nog wel te herinneren dat h3 bestond maar ja... ging voor d5?! Dat is ook nog een keer of 60 gespeeld overigens maar mijn concept Pxb5!? was natuurlijk niet best. Dankzij Lc4! kan het nog maar dat vond ik niet / onderschatte ik... Er was altijd een vork op e4... Vervolgens vond zwart ook nog een stukoffer in plaats van op zijn pion te gaan zitten... Stockfish geeft hem volledig gelijk nog ook. Wit rommelde lang door maar er kwam nergens meer een kans aldus de engine. Lg5 ipv het gespeelde Tg3 was nog een kans geweest voor zwart om het fout te doen met Dxf3+?! een pion winnen aldus de engine vanwege Dxf3 Pxf3 Lf6!! en niet het door mij geplande Lh6... Het paard staat ingesloten op f3... Maar goed zwart speelde eigenlijk de hele partij als een engine en had dit vast ook goed gedaan. Uitermate irritant. Andermaal verloren door gebrekkige openingskennis en een zwaar underrate opponent die geen enkel kansje meer geeft na zo een fout. Toernooi dus naar de kloten. YT zal 4x moeten winnen om weer onder de mensen te komen en het zit er dik in dat er dan nog een klein minnetje over is van deze ene nul!

Bij de andere Joey was het niet veel beter. Enige voordeel voor hem was dat zijn tegenstander veel meer rating had. Hij had wel die oude man... Robert Schuermans. Toch nog wel eens kampioen van Belgie ooit! Dat was in het jaar 1987 vertelt wikipedia nu: 6 deelnemers - boycot van de andere 8 deelnemers!? Maar goed... Toch kampioen! Enfin JoeyB had gezien hoe JoeyG eens hardhandig deze tegenstander van het bord had geveegd in het Open Brasschaat. Dat wilde B wel herhalen! Na 1. e4 c5 2. Pf3 e6 3. c3 bwwwgh zakte B ongetwijfeld onderuit in zijn stoel. Ja de opponent rook duidelijk een rat en B had inderdaad wat bekeken en dus geen Open Siciliaans. En ja dan weet B het niet en komt in het Frans. a6?! is al dubieus en dan is f6? helemaal te vroeg natuurlijk. De stelling werd een ruine en het is eigenlijk een wonder dat zwart het nog zo lang vol hield. De zwarte monarch werd de hele ruine doorgejaagd met de mattenklopper en net voor het mat ergens omstreeks a4 gegeven had kunnen worden gaf B maar op.

Noel was duidelijk het lichtpuntje van de dag. Hij wist zijn hoger gerate tegenstander - 1738 - overtuigend te verslaan met zwart. Ook hier alweer die gare Alapin maar nu op zet 2. Noel kwam met zwart heel goed te staan en wist in een dameloos middenspel een pionnetje te winnen. Toen zwart c4! kon spelen was het wel een eind klaar. Zwart stond dus nog die pion voor en de witte loper stond volledig buitenspel op a5 door de pion op b4... Zodoende dus een goede overwinning waardoor de Goese eer in ieder geval nog gered werd en alle spelers nu 2 punten hebben. Voor de een is dat dramatisch, voor de ander normaal en voor de laatste goed...

https://open.brasschaak.be/OB2023/SMWSite/players/p003.html

https://open.brasschaak.be/OB2023/SMWSite/players/p021.html

https://open.brasschaak.be/OB2023/SMWSite/players/p083.html