Een Joey deed goede zaken deze ronde. De andere niet...

Noel had ook geen lekkere dag. Er werd verloren van een 1819. Noel had besloten snel c5 te spelen tegen de Catalaanse set-up van wit. Hij kwam zo uit in een wat minder / niet zo prettig middenspel met de isolani op d5. Le6-c8 terug was ongetwijfeld te passief... Na de nodige tactische verwikkelingen dacht ik dat alles goed was gekomen in een TTL TTL eindspel met ongelijke lopers.... Wit was echter aan zet en kon g4 spelen om de loper op h3 in te sluiten... Dacht dat Noel aan zet was en Le6 kon doen... Niet dus. Hij deed ook nog eens h5 ipv f5 om zijn loper los te breken. Dat werkte niet. Niet dat h5 zo goed was maar dan had zwart het nog kunnen proberen in ieder geval...

JoeyG was de kneus van de dag want YT wist te verliezen van nieuwe clubgenote Annmarie Muetsch (ook wel Annemarie Muts genoemd). Dat was totaal en volkomen onnodig want de partij was eigenlijk eenrichtingsverkeer. De Duitse dame speelt altijd allerlei vage d6/e5 systeempjes. Wit had toch een 'bom' voorbereid tegen iets wat ze al een paar keer gespeeld had... Maar helaas ze ging voor een andere shufflevolgorde... Maar goed wit kwam gewoon heel erg goed te staan na het thematische c5! Dat had ik in Vlissingen vorig jaar ook zo gespeeld tegen Ron Hoffman. Om voor mij volkomen onduidelijke redenen kwam die partij niet in de database (?) Maar goed dat kwam mij nu wel goed uit. Binnen no time had wit een pion gewonnen in het centrum. Daarvoor moest wel het loperpaar gegeven worden maar je kunt niet alles hebben. Wit bleef daadkrachtig spelen tot Pd6. Daar had beter even Lxc6 ingevoegd kunnen worden en wit had een veel betere versie van de partij gekregen... Nu had zwart het irritante g5!? tussendoor. Txe8? was een hele slechte. Td1! is totaal gewonnen. Uw verslaggever overweegt zoiets dan niets eens want ja... Wie laat z'n koningsstelling nu verbrijzelen door Lxf3? Maar goed het werkt gewoon niet het paard van zwart verdwijnt ook van het bord en er blijft een eindspel met alle zware stukken over waarin wit de pion kan winnen en die koning is eigenlijk totaal veilig in de structure f2/f3/h3 met de zwarte pion op g5. Die functioneert als een schild. Hoe goed die constructie was in een dame-eindspel bijvoorbeeld realiseerde ik me pas later in de partij maar goed het kwam er niet van... Enfin de partij ging voort met wit nog steeds wat beter. In opkomende tijdnood had YT voor de bailout met Dd7 kunnen kiezen. Alles eraf en een 4-4 en later 3-3 toreneindspel over... Maar ja wit wilde winnen. Dan maar Pd4 en vervolgens spendeerde YT 10 van de resterende 15 minuten aan Pe6. Toch jammer dat ik door omstandigheden op 2 momenten in de partij in totaal 10 minuten ofzo heb verspilt door niet aan het bord te zijn terwijl ik aan zet was... Pe6 is gewoon de een na beste zet in de stelling en geeft wit een plus. Na De7 had ik Ta6 bedacht.... Dat werd dan ook veel te snel gespeeld. Na het simpele Dd1 staat wit nog altijd beter met dominante stukken. Na Ta6?? was Ld5! best wel vervelend... Het paard heeft opeens geen velden meer en gaat verloren. Wit probeerde nog wat over de 7e rij op te zetten maar het kwam er natuurlijk niet van.... Het punt bleef in ieder geval in Wachtebeekse handen zullen we maar denken. 

JoeyB had een veel betere dag en won van Rik Rootselaar, de speler waarvan JG eerder verloren had... In de auto, wellicht geinspireerd door een langsvliegende / opstijgende duif , besloot B de Bird te gaan spelen...1.f4. DAT heeft ie vast niet voorbereid was de gedachte... Zwart zat al snel letterlijk met de handen in het haar terwijl B gewoon letterlijk op het bord kreeg wat hij net nog in de auto had gezien... Een hele prettige stelling voor wit en toen de tactische verwikkelingen begonnen bleek dat ook wel. Zwart won tijdelijk de kwaliteit op f1 EN kreeg een pion op e3 maar de rest van zijn stukken waren dramatisch. Een kolossaal gat op e6 leverde B alweer een kwaliteit op met paardvork. Over de witte velden kwam vervolgens de dame binnen. Zwart probeerde het uit wanhoop met een stukoffer maar had Dxf8+ aan het einde waarschijnlijk gemist. Een meevaller dus ook voor Goes deze dag.

https://open.brasschaak.be/OB2023/SMWSite/players/p003.html

https://open.brasschaak.be/OB2023/SMWSite/players/p021.html

https://open.brasschaak.be/OB2023/SMWSite/players/p083.html