Net als vorig jaar heeft Goes 1 van Charlois Europoort 3 gewonnen. Op papier is dit team zeker een grote degradatiekandidaat, maar evenals vorig jaar weten ze wonder wel toch altijd wel wat punten bij elkaar te spelen. Vorig jaar kwamen de Rotterdammers met een heel zwak team, dit jaar kwamen ze met een redelijk normaal team met slechts 1 zwakkere invaller. Goes was, voor het eerst!,  helemaal compleet. Zowel Goes 1 en 2! Hoe is het mogelijk?! Dat vertaalde zich gelijk in een klinkende overwinning voor het eerste. Het tweede had in de cruciale wedstrijd tegen Scheldeschaak een totale off day en ging de boot in. Volgend jaar maar uhm 'opnieuw inschrijven'?!

Goes 1 won dus. Dat ging betrekkelijk eenvoudig al had de zege hier en daar nog wat voeten in de aarde (of voetjes in de naast gelegen zaal...). Net als vorig jaar waren de sterkste spelers op de midden borden gepositioneerd om zo zwakke invallers op te vangen. Dat werkte aardig, al kun je nou niet direct stellen dat de winst door de sterkere Goese spelers kwam om het voorzichtig uit te drukken... Louis was in ieder geval degene die een 'makkie' kreeg tegen Pearl Uyttenhove (1661/1551N). Hij zette de partij goed op maar toen dacht ik hem daar ergens remise aan te horen bieden... Dat heb ik verkeerd gehoord. Er kwam 'gewoon' een punt. In een eindspel uit de analyse hadden beiden nog een zwartveldige loper maar de zwarte op h8 was permanent begraven en zo stond Louis effectief een stuk voor. Weet niet of het in de partij ook zo ging maar de voorsprong was lekker...

Verder stonden we eigenlijk op heel veel borden al prettig. TOEN was het tijd voor het speelkwartier... Of nou ja... WAS het maar een kwartier. Het was al aangekondigd... Om 4 uur kwam de jonge medemens een godsgruwelijke hoeveelheid kabaal maken in de naast gelegen zaal. Niet direct een ideale situatie... Ondanks herhaaldelijk vragen om niet te schreeuwen gingen de kabouters vrolijk door.... Dat soort dingen helpen simpelweg niet... Mijn tegenstander had er in ieder geval zoveel last van dat hij niet verder wilden spelen en ook Angelique en Andre hadden er niet zoveel trek meer in... Joey en Remco hadden weinig zin om in een kantoortje verder te spelen. Ik had daar niets op tegen maar mijn tegenstander dhr Pietrow had daar dan weer geen zin in... Een hoop gedoe... Uiteindelijk ging het zootje ongeregeld een uurtje bowlen en was het weer rustig. Voor het zover was hadden de gebroeders B tegen het duol Angelique Andre dan maar een dubbele remise gedaan... Zeker B was daar niet direct blij mee want hij stond immers een STUK voor (tegen 2 pionnen) tegen Andre van de Graaf (1899/1882N). Met goed spel had B een mooie gedekte vrijpion op d6 gezet... De tegenstander gaf daar een stuk voor tegen 2 pionnen maar het eindspel met extra stuk had simpel moeten winnen... niet dus. De partij van Remco tegen Angelique Osinga (1963/1949N) kon nog wel alle kanten op maar per saldo niet direct een win voor ons. Toch zag alles er nog heel rooskleurig uit...

Toen het kabaal wat verminderd was wilde mijn tegenstander wel weer verder spelen... Ondertussen ging het op de topborden wel goed... Sven zat aan 3 tegen Melvin Holwijn (1946/1939N). Totaal geen roest na een lange 'verbouwperiode' en met simpel spel werd de oud clubkampioen van Goes teruggedrongen. Sven won een pion maar er waren ongelijke lopers met elk een toren. Sven zag goed dat hij gewoon de torens kon ruilen want er kwam een 2e pion bij. Hierdoor resteerde een theoretisch gewonnen eindspel wat wel aan Sven besteed was.

Rinus had ondertussen al lang remise gespeeld tegen de Spaanse WFM Lucia Pascual Palomo (2099/2092N). Met wit kreeg Rinus iets tegen wat hij zelf ook ongeveer zo speelt met zwart. Toch werd het al snel een hele originele stelling waarbij Rinus een duidelijk plus leek te hebben. Het was allemaal net wat te weinig maar toch een solide halfje. Zo stonden we effectief dus al op 3,5-1,5.

Maxim bracht de winst binnen aan bord 1. Ook hij kreeg tegen Cor de Wit (2007/1963N) iets tegen dat hij met wit veel gespeeld heeft. De ervaren Rotterdammer vloog onze Rotterdammer naar de keel maar Maxim wist de boel dicht te gooien hetgeen de witte loper op f2 tot pion reduceerde. Hierop ging de damevleugel open en stond wit simpelweg slecht. In tijdnood kon Maxim een dame winnen tegen toren en stuk. De witspeler spartelde nog wat tegen maar zwart had er ook nog een vrijpionnetje bij op de a-lijn. Dat was al met al meer dan genoeg om te winnen.

Daarop was het de beurt aan de knoeier (ik dus) om remise aan te bieden tegen mijn tegenstander Andrzej Pietrow (2028/2037N). Met zwart had ik het een en ander niet zo goed ingeschat waarop er niet veel meer in zat dan naar een gelijk eindspel afwikkelen. Probleem daarbij is natuurlijk dat YT moet winnen gezien het enorme ratingverschil... De stelling leek al met al in balans maar YT had toch nog wat spel weten te krijgen in een eindspel TL vs TL van gelijke kleur... Frappant was dat bijna al mijn pionnen op de kleur van mijn loper stonden en niet die van wit. Omdat de zwarte stukken veel actiever waren en die (veelal) zwartveldige pionnen van wit soms ook zwak was het toch in het voordeel van zwart... Na voornoemde onderbreking (het is een idee om voortaan de andere zaal ook af te huren om dit gedoe te voorkomen, zeker mijn tegenstander was behoorlijk ontdaan door al het kabaal...) ging de partij verder. Helaas heeft YT, als een oen, zijn velletje EN pen laten liggen (hopelijk zijn deze deze keer netjes veilig gesteld...) en tot de tijdcontrole ging het allemaal wel maar daarna volgde een lange manoeuvreerfase en dat is heel lastig te onthouden... In ieder geval acht ik het niet ondenkbaar dat zwart ergens wat kansjes liet liggen. YT had zich in ieder geval voorgenomen om vooral geen risico te nemen daar Maxim nog bezig was op dat moment... Tja.. u raadt het al. Zwart begon TOCH te knoeien en liet zomaar toe dat wit zijn toren kon activeren. Simpelweg afwikkelen naar een niet te winnen loper eindspel was wel zo verstandig... Nu was het WIT die nog kansen kreeg. Grote kansen zelfs... Daarop dan dus maar remise aangeboden. Inmiddels had Maxim gewonnen en wit was er wel klaar mee en deed dus maar remise wat mij nog een lastige verdediging bespaarde nota bene!

Jos tot slot had eveneens de knoeimodus aangezet... Tegen Eduard Smits (1855/1944) had hij de hele partij volgens mij duidelijk voordeel. In de tijdnoodfase ging het echter ergens mis en plots kwam hij in een eindspel met pion achter... Toen YT vertrok resteerde T3 vs T1 maar dat was nog niet zo heel eenvoudig te winnen voor zwart wellicht met de configuratie (e5/f6/g5 vs wit g4 en met de koning van wit op f5) Dat blijkt dus ook wel want Jos heeft de partij daadwerkelijk remise gehouden. Dat dan weer wel...

Zo wonnen de borden 1-3 en speelden de borden 4-8 remise. Typisch. Al met al een ruime en verdiende overwinning. In maart mogen we zoals te doen gebruikelijk uit naar Sas van Gent. Met een zege op het derde team van HWP zijn we vrijwel veilig. Wordt er niet gewonnen dan kan het nog heel spannend gaan worden want het lijkt erop dat iedereen van iedereen kan winnen deze competitie.