Goes A heeft op een donderdagavond gewonnen met 3-1 van Souburg B. Het was al duidelijk dat het hem op BP niet ging worden dit jaar dus dan maar gewoon de matchpunten binnen hengelen. Eerste probleem was dat Louis niet kon. Na een (lange?) zoektocht kwam Hans uiteindelijk uit bij good old Jo Tholenaar voor het vierde bord. Verder deed Sven voor het eerst dit jaar mee. Hij had wel een klein probleempje (de laatste boot ging iets na half 10 dus heel lang spelen kon hij niet maar dat wisten ze in Souburg niet!) Op de heenreis konden Jos en Joey genieten van de verhalen van Jo die onder meer wist te vertellen dat hij in het huis woont waar hij geboren is. Het is al meer dan een eeuw in de handen van de familie!

Schaken dan. Souburg had ook invallers. We moesten dus gewoon winnen. Gelukkig ging het op 2 borden wel heel vlot. Jos besloot een obscure opening te spelen aan 3 tegen Albert Vermue (1719/1701N). Albert kende het duidelijk niet en was al snel zijn pion op g7 kwijt met koning in het midden. Dacht nog even dat de witte dame in de knoei zou komen op g7 maar het was juist de zwarte die verloren ging tegen een paar stukken. Snel 1-0.

Sven deed wat hij moest doen! In een rotvaart Carl Schoor (1771/1756N) slopen. Die maakte het er dan ook wel naar tegen Sven's solide Russisch (ongetwijfeld met als doel een remise): de prutsvariant. Zoals Jos dat noemde... De witte stukken stonden opgevouwen en ergens kon Sven er ook nog zomaar eentje winnen... Eindspel uitschoven was wel aan hem besteed temeer omdat de Souburger zijn Dame en Toren zomaar ruilde waardoor er simpelweg een pionneneindspel resteerde met een extra paard voor zwart... Zo gaf Carl op tijd op.. hij had alleen nog maar een 15 minuten moeten 'nadenken' en hij had gewonnen maar dat wist hij niet! Wij wisten niet dat Sven zijn BAND lek was waardoor hij ook nog eens moest lopen naar de boot... Daardoor moest hij zelfs nog eerder weg dan gedacht! Hopelijk heeft hij het gered...

Bij YT ging het iets minder makkelijk tegen Max Toetenel (-/1800N). Die stelde zich wat passief op met minder ruimte, een e-lijn voor wit en een veel betere loper voor wit. Vraag was echter of het allemaal zou doorslaan... Mogelijk was het zelfs ok om brutaal een pion op a2 te graaien en dan proberen de dames te ruilen... Max durfde het niet aan en raakte verder in de verdrukking. YT overzag een wel heel simpel winnend plan dat Max wel gezien had en gelijk aangaf. Het gespeelde was echter ook goed al won het niet gelijk. Zo opgelucht dat wit niet gelijk het winnende plan had gespeeld gaf Max daarop pardoes een stuk weg door een simpele aftrekaanval. Dat was ook lights out en 3-0 voor Goes.

Dan de jongste tegen de oudste: Jo speelde tegen Laura Tiggelman (1431/1557N) die toch een kleine 80 jaar jonger is! Jo zette de partij ietwat passief op maar wit kwam ook met een kreupele loper te zitten. Zo erg was dat niet voor haar want wit kon de h-lijn op het juiste moment open maken... Jo was te laat om te strijden over deze lijn en dat was fataal. De witveldige lopers gingen eraf en Jo moest een stuk geven om onmiddellijk mat te voorkomen... Er kon daarop heel weinig meer mis gaan met wit maar ze had wel wat weinig tijd. Een paar keer werd op het einde nog mat in 2 gemist maar het was zo gewonnen dat de eer voor Souburg toch wel gered werd uiteindelijk.

 

Zodoende een 3-1 zege. Daar zijn we al lang blij mee. Op BP gaat het hem toch niet worden dit jaar...