Het PKJ van 2020 is weer geweest. Het Persoonlijk Kampioenschap Jeugd, oftewel het Zeeuws Kampioenschap, is de plaats waar je je kunt plaatsen voor het NK. Tenminste, als je geen A'tje, B'tje of C-meisje bent. Als je dat bent moet je je kwalificeren voor het NK via landelijke kwalificatierondes. Vanwege dit, en de weinige deelname, is er geen PKJ voor de net genoemde groepen. 

Goes was met een grote delegatie afgekomen. In de E, F en G-categorie hadden wij geen deelnemers, maar daar stond tegenover dat de D-groep bijna compleet bestond uit Goesenaren: Phong, Koen, Niels, Norah en Tiffany gingen de strijd aan. (Plus nog Giovanni en Hugo, maar dat zijn geen Goesenaren.)

Bij de C-groep was er een iets minder aantal Goesenaren maar dat was nog altijd goed voor iets heel leuks. Afijn, daar komen we later op. Kenny, Lars, Jefta en Jari (JG) deden hier mee evenals Mert, Jens, Simon en Brandon.

Bij de C-jeugd evenals de E'tjes,  F'jes en G'tjes was er één plek voor een jongen te verdienen voor het NK en één plek voor een meisje (behalve bij de C-groep). Bij de D's waren 2 jongens en 2 meisjes speelgerechtigd, waardoor Norah en Tiffany al zeker van een NK-plaats waren.

Bij de F's en G's die samen speelden plaatste Arkan (G) zich voor het NK, net als Kai (F) die na een barrage er met het ticket en de Zeeuwse titel vandoor ging.

Bij de E'tjes wist Ivan een 100% score te behalen.

Dan de D'tjes. Dit was een groep met 7 deelnemers waar iedereen aan elkaar gewaagd was. Koen, met duidelijk de laagste rating, maar een veel hogere speelsterkte, wist 2 uit 7 te scoren. Hij wist hierbij een belangrijk punt van Hugo af te snoepen! Niels had niet zo zijn toernooi. Na speeldag 1 had hij één punt gescoord. Maar ook hij wist een punt af te snoepen van Norah die veel hoger is geëindigd. Ook Niels scoorde 2 uit 7. Phong is helaas laatste geworden. Het moet er altijd één zijn, maar met alsnog 1,5 punt is hij niet zonder gevecht op deze plaats geëindigd. Ook hij haalde een resultaat (remise) tegen een hogere, tegen Tiffany. Hugo en Giovanni haalden allebei 3,5 punt. Norah raakte dus al een paar punten kwijt. Ook tegen Tiffany waar Tiffany ze nog in een voor Norah verloren stelling remise gaf. Tiffany werd de uitgesproken kampioen. Ze behaalde 5 uit 6 met 2 remises. Proficiat!

Maar, zoals Philip Freriks altijd zegt, de strijd was nog niet gestreden! Want wie wint in de finale een ticket voor de volgende aflevering...?

Nee hoor, alleen barragesNorah, Tiffany en Hugo behaalden allen 3,5 punt (op de gedeelde tweede plaats). Barrages dus. Nadat het 1-1-1 was geworden won Norah de tweede plaats. Ook zij mag naar het NK. Hugo en Giovanni besloten tot een salonremise. Zij plaatsen zich dus allebei ook voor het NK. (Dat was al duidelijk voor de barrages; deze barrages gingen om de bekers.)

De C-groep. Hier, ik zal er maar niet om liegen, een all-Goes podium! JG werd Zeeuws Kampioen met 7 uit 7 en plaatste zich voor het NK. Jefta verloor van JG en speelde remise tegen Brandon en won de rest. Tweede plaats. En Lars, hij was er zelf heel blij mee, scoorde 4,5 uit 7 wat genoeg was voor de derde plaats! Kenny scoorde 2 punten.

Tot volgend jaar bij het PKJ!

 

Oh ja, volgend jaar mogen Kenny, Lars en JG niet meer aan het PKJ meedoen wegens in de inleiding gezegde leeftijdsgrens...