Na de ietwat optimistische titel van Jari van het vorige verslag over de online competitie kan dit natuurlijk alleen maar het vervolg zijn. 'Goes afgeslacht door hoofdstedelingen' had ook gekund. We speelden immers 2x tegen teams uit Amsterdam en dat ging niet zo heel goed...

Allereerst speelden we tegen de Amsterdam Berserkers. Een nieuw opgerichte club met voor YT wel heel veel bekenden uit Wachtebeke. Men was van plan dit jaar vanuit de 5e klasse te beginnen met de opmars naar de meesterklasse maar dat is logischerwijs op niets uit gelopen... Men was door de KNSB in de 3e afdeling van de online competitie ingedeeld maar een plaats in de hoogste afdeling of toch op z’n minst de 2e was iets logischer geweest. Voornaamste taak was om niet afgeslacht te worden. Dat is dus niet gelukt:

 

Goes 1

Rating

 

Amsterdam Berserkers 1

Rating

Ronde 3

 

Grochal, J. (Joey)

2332

 

Lende van der, I. (Ilias)

2372

½ - 1½

 

Clercq le, M. (Maxim)

2055

 

Ruiter de, D.E. (Danny)

2268

0 - 2

 

Feijter de, D.C. (David)

1726

 

Haver, D. (Daan)

2178

0 - 2

 

Feijter de, C.E. (Niels)

1798

 

Kleuver de, J.N. (Jonathan)

1897

0 - 2

 

Paul, M. (Mark)

1745

 

Meijenfeldt von, B.M. (Bart)

2218

0 - 2

 

Gemiddelde Rating:

1931

 

Gemiddelde Rating:

2187

½-9½

De tegenstander kon het tegen ons wel af met iets van een B-opstelling. Zo vertoonde kopman Miguoel Admiraal zich alleen maar in de chat... Voor wat betreft YT is de schaakmotivatie momenteel uiterst laag. Heb nog altijd geen chessbase geinstalleerd op m’n nieuwe computer (sinds maart....) Er zijn immers geen live partijen... Merk steeds vaker dat ik daardoor hard te grazen genomen wordt in de opening voornamelijk in snellere partijen (nogal logisch online) EN tegen sterkere spelers. Voor de gelegenheid zat de mij wel bekende IM Ilias van der Lende aan bord 1. Wij hebben natuurlijk al het nodige gevluggerd. Recentelijk nog tijdens het Wachtebeeks Nieuwjaarstoernooi online waarbij ik waarschijnlijk totaal gewonnen stond maar net een pionnetje te veel sloeg en in een snelschaakpartij werd gemat... Desondanks geen seconde voorbereid. De eerste partij werd een Vienna Game. Dat had ik kunnen weten.. Immers ik was er bij toen Ilias dat voor het eerst speelde en er prompt een GM mee versloeg in Capelle 2019... Het werd niet de hoofdvariant maar een sideline waarin wit toch niet echt problemen kon hebben maar er van enig voordeel ook geen sprake kon zijn... Helaas trapte YT in een nogal simpele cheapo om vervolgens geheel te overzien / vergeten dat het zwarte paard op h2 naast Pf3 ook Tf1 aanviel (tja) In het vervolg deed de IM het niet helemaal handig en wist ik nog een dame-eindspel met 2 pionnen minder te bereiken maar daarin was toch niet echt eer te behalen: de witte koning stond te onveilig en de zwarte te veilig... Inmiddels was wel duidelijk dat we de match gingen verliezen en dus heb ik in de tweede partij maar op remise aangestuurd met zwart... De tweede partij was iets van een Jobava London waarbij ik snel c5 kon spelen en niet echt probleme had. Zwart kreeg het loperpaar maar wit had meer ruimte, betere ontwikkeling en een makkelijker te mobiliseren meerderheid op de damevleugel. De computer is in ieder geval wel fan van de zwarte stelling en doet gewoon iets als Le8. Ik besloot dus aan te sturen op een ongelijk lopereindspel zodat we in ieder  geval niet met 10-0 zouden verliezen... Dat is dus gelukt!

Aan het tweede bord speelde Maxim tegen FM Danny de Ruiter. Het eerste potje had hij zeker niet hoeven te verliezen. Maxim won in een Dame-Indier een pion met zwart maar ging vervolgens prompt naar het verkeerde veld met zijn dame en kon gelijk opgeven... Een correcte dame-zet en het had nog alle kanten opgekund... In de tweede partij, Een London, kwam Maxim wat in de knoei met zijn ontwikkeling waarop Danny een toreneindspel kon bereiken met 2 pionnen meer. 1 daarvan was wel een dubbele b-pion b6/b7. Zeker nog kansjes voor Maxim wellicht maar hij speelde het allemaal net wat te traag voor echt tegenspel en zo werd het op dit bord dus 2-0.

Aan bord 3 redde David het niet tegen Daan Haver. De eerste partij kunnen we kort over zijn: zomaar een pionvork dame-paard toe laten met stuk verlies is niet handig... De tweede partij duurde veel langer en kwam via via in een Franse structuur uit. David liet geheel onnodig goed paard v slechte loper toe. Wit wikkelde af naar een gewonnen toreneindspel en bracht het punt binnen.

Niels verging het niet veel beter tegen Jonothan de Kleuver, op papier toch een tegenstander waartegen hij niet kansloos zou moeten zijn... In een Caro-Kann stond zwart solide totdat hij Pe5/g5 toe liet. Wit trok ten aanval en liet geen spaan heel van de koningsstelling van de Feijter... In de tweede partij speelde Niels het allemaal niet zo handig en kwam flink achter in de ontwikkeling. Toen hij eindelijk wist te rokeren was het toch al te laat en kon zwart een kwaliteit winnen. Dat leverde wat later ook de partijwinst op.

Mark maakte zijn online debuut getuige ook zijn ‘fraaie’ 1200 rapid rating (deze rapid ratings zijn echt een gedrocht te noemen als je 2200 FIDE spelers 1200 laat binnen komen en FMs op 2400 krijg je nogal rare situaties maar dat ter zijde.. Men speelt doorgaans nou eenmaal geen rapid online!) Tegen de sterke FM Bart von Meijenfeldt kwam hij ook te kort. In een tot op dat moment typische gesloten Siciliaan overzag Mark simpelweg een paardvork op c2. Dan wordt het lastig. In de tweede partij liet Mark zijn koningsstelling open rijten. Even later kostte dat ook hier weer de kwaliteit. Ook nu was dat genoeg voor de opponent om te winnen.

Al met al kwamen we wel heel te kort tegen dit team. Niet geheel verrassend. Het kan voor de KNSB natuurlijk niet heel makkelijk zijn een indeling te maken maar dat dit team niet in de 3e klasse thuis hoort had men ook zonder kristallen bol natuurlijk wel kunnen vaststellen... Maar goed. We kregen gelijk een herkansing tegen een wat minder Amsterdams team:

 

Autovakmeester Schaap MAch 1

Rating

 

Goes 1

Rating

Ronde 4

 

Boom, W.H. (Wim)

2024

 

Grochal, J. (Joey)

2332

1½ - ½

 

Vos, T.C. (Tjark)

2249

 

Kloosterman, E.G.J. (Erwin)

1874

2 - 0

 

Visser de, D.L.I. (David)

1967

 

Clercq le, M. (Maxim)

2055

0 - 2

 

Egmond van, E. (Enrico)

2159

 

Groen, J. (Jari)

1608

1½ - ½

 

Weerd de, W. (Warner)

2156

 

Steijn van, J.B.L. (Jefta)

1577

2 - 0

 

Gemiddelde Rating:

2111

 

Gemiddelde Rating:

1889

7-3

Tegen dit team haddne we toch eigenlijk wel wat kunnen / mogen halen wellicht. Temeer aangeizne onze 2 sterkste spelers tegen hun zwaksten zaten te schaken met dank aan de chess.com rapid ratings... Maar goed dan moet je natuurlijk wel ‘normaal’ doen en dan hopen dat de andere 3 er nog 1 of 1,5 bij kunnen rapen...

Uw verslaggever deed duidelijk niet normaal en wist het voor elkaar te krijgen om de match zelfs te verliezen van een tegenstander die wel heel extreem veel onder mijn niveau zat.. Maar ja dus wel op bord 1 met 2100+ rapidrating want als een van de weinigen speelde hij dat wel... Nog altijd geen excuus. De eerste partij werd een drama. Speelde 3..d5 en dus Catalaan ipv Dame-Indisch omdat ik daar ontzettend ontevreden over ben... Dat pakte opzich goed uit want wit had geen idee waar hij mee bezig was in de Pe5/Pc6 variant getuige zijn tijdsverbruik en vooral zijn zetten. Binnen no time stond zwart dan ook totaal gewonnen. -4,7 vindt Stockfish op chess.com bijvoorbeeld... Maar ja dan moet je wel nog een paar accurate zetjes doen. Zwart deed de onnozele en ‘voorzichtige’ zet g6 waarna wit via Pe5 opeens veel te veel tegenspel had op het typerende Catalaan veld c6. Onwaarschijnlijk. De computer vond nog wel wat leuks ik niet... Het werd zo een verloren toreneindspel dat wit nog volledig om zeep wist te helpen... In de categorie ‘nonchalance met nog 2minuten+ op de klok’ ging het ei met zwart voor een verloren pionneneindspel ipv een simpel remise toren v zwarte h-pion over... Dat had je toch even kunnen uittellen ipv a-tempo te spelen dunkt me. Daardoor raakte ik nogal op tilt hetgeen de rest van de match ook voortduurde. De klok maar even laten aflopen ipv gelijk op tegen want ja de volgende partij begint onmiddelijk... Het hielp niet. De tweede partij ging als gevolg van de eerste ook niet best... Het werd een Noteboom. Iedere idioot weet dat je daar met wit alleen e4 moet doen als zwart niet lekker met e5 kan antwoorden. Zo niet dan moet je zetten als Pd2/Dc2/c5/Pc4 etc spelen... Maar goed tot overmaat van ramp belde mn moeder ook nog eens precies op dat moment en dus deed ik e3-e4 en dan ook nog eens dxe5 wat gewoon strategisch volledig krak is. Toch de nadelen van online spelen.. Gelukkig zag mijn tegenstander nog een combinatie met een lek erin waardoor ik te nauwernood nog een eindspel met K5p vs KP3p wist te bereiken. Daarin mocht ik wellicht gezien mijn actieve koning / verre pionnen nog zelfs op iets hopen maar volgens de engine bleef het altijd in balans. Al met al een dramatische match met dank aan het slappe g6 en te snel spelen online... Heeft die meneer wellicht toch niet zo een hoge rapidrating voor niets al kun je je dat na het openingspel van wit in de eerste pot ook afvragen...  YT is gewend 3/0 te spelen en dan maar een zet te doen en als het een beetje mis gaat de tegenstander door de vlag te stampen maar met 10/2 werkt dat toch minder ;)

Erwin mocht het team versterken in de tweede match en  vond zich terug een bord boven Maxim tegen de met afstand sterkste tegenstander van de opponent Tjark Vos. De eerste partij duurde best lang in een Dame-Indier maar ging toch redelijk kansloos verloren. In een scherpe variant kreeg Erwin een half-open f-lijn. Die moet je dan doorgaans gebruiken voor een snelle koningsaanval. In plaats daarvan werd het traag positioneel spel en was de witte structure simpelweg gatenkaas. Dat leidde uiteindelijk ook tot kwaliteits- en partijwinst voor de Antiliaan. Tweede partij was ook al een kansloze affaire. Wit verwierf het loperpaar en meer ruimte en won ook nog eens een pion. En een tweede op de koningsvleugel.... Erwin werd daarop dan ook even later gemat.

Maxim deed wat er gedaan moest worden: de laagste gerate opponent 2-0 verslaan. David de Visser ging eraf. De eerste partij begon als scherpe Caro-Kann maar transformeerde na Dame-ruil in een eindspel waarin zwart het loperpaar had en een simpel plan op de damevleugel. De witte stukken zaten dusdanig in de knoei dat het al snel over en sluiten was. De brave loper op d2 kan overigens zijn kandidatuur voor ‘slechtste loper allertijden’ gerust op sturen naar de FIDe mijns inziens. De tweede partij ging zo mogelijk nog harder. Zwart graaide een pion op c4 met b5/c6 etc vanuit een Hollandse variant waarop Maxim hem genadeloos mat zette op de koningsvleugel. Zo kan het dus ook!

 

Jari kreeg op bord 4 te maken met iemand met een veel hogere KNSB-rating al is die van Jari natuurlijk uitermate achterlijk en gedateerd te noemen met dank aan bekende omstandigheden natuurlijk. De eerste partij is er een in de categorie: theorie beter bekijken. Jari verloor al een pion vroeg in de opening en kreeg daar nooit compensatie voor.  Of nou ja nooit... Hij had na Dxg5?? natuurlijk best Dxf7+ Txf7 Te8# mat kunnen spelen... Tja. Een mat in 2 missen! Het gebeurt... Het was de enige kans deze pot. Verder gaf de zwarte pluspion de doorslag. Ook in de 2e partij, een soort reversed color grunfeld, kwam Jari een pion achter maar nu met ongelijke lopers.  Het lopereindspel met minsupion was nog altijd een lastige maar Jari wist het allemaal netjes te keepen.

Jefta had in Warner de Weerd ook een veel hoger gerate tegenstander. Volgens mij heeft Warner ooit 1 wedstrijd voor Wachtebeke gespeeld wat jaren terug... Jefta kwam simpelweg wat te kort. Hij beging andermaal dezelfde openingsfout 7..Pc6 zoals hij ook al eens tegen mij heeft gespeeld. Daar moet zwart cxd4 spelen... Dat was wel aan wit besteed. De tweede partij ging veel beter en wit stond zelfs een tijdje duidelijk beter met een mooi paard op c4. Na een paar onnodige verzwakkingen was het beste er wel van af toen Jefta ook nog een zomaar een stuk cadeau gaf. Jammer.

Een duidelijke nederlaag op papier maar we hadden deze wedstrijd ook zomaar kunnen winnen... (als 1 speler normaal had gescoord en Jari wat beter aan puzzle rush gedacht had)