Rating
 
Rating
  Verhoeven, R. (Robin) 1916   Grochal, J. (Joey) 2332 ½ - ½
  Licht, R. (Ruud) 1758   Klepke, R.M. (Ricardo) 2297 0 - 1
  Beek van, A. (Ard) 1800   Clercq le, M. (Maxim) 2086 0 - 1
  Kools, J. (Jasper) 1790   Kaap van der, J. (Jos) 2180 0 - 1
  Plasmans, B.L.P.A. (Bart) 1815   Nieuwenhuijse, L.C.J. (Louis) 1969 0 - 1
  Lanen van, A. (Alex) 1802   Burgerhoff, M.J. (Rinus) 1922 1 - 0
  Langenberg, J. (Jan) 1786   Braak van de, J. (Joey) 1867 ½ - ½
  Vanlerberghe, E. (Eddy) 1724   Groen, J. (Jari) 1680 ½ - ½
  Gemiddelde Rating: 1799   Gemiddelde Rating: 2042 2½-5½

Op zaterdag 19 september mochten we EINDELIJK weer een serieuze partij spelen. Na een hoop ellende en (voor de meesten) enkel wat aanklooien online (tot de Europa Cup online aan toe voor sommigen..) mochten we eindelijk weer in de KNSB spelen. Dit jaar zijn wij stevig versterkt met de komst van Ricardo Klepke. Helaas zijn we ingedeeld bij KiNG een beetje jammer (dit was eigenlijk min of meer ons enige 'verzoek' 'niet bij KiNG want ja we horen inmiddels simpelweg thuis in de 2e klasse maar er promoveert er maar 1) Ziet die bijzonder zwakke klasse 3F waar Souburg zich, zoals altijd, weer in heeft weten te manoeuvreren er toch een heel stuk aanlokkelijker uit! Maar goed... We zitten dit jaar in Poule 'Brabant' niet 'Zuid-Holland'. Het is niet anders...Verder staat Sven dit jaar niet in de basis door (blije) persoonlijke omstandigheden. Hopelijk gaan we hem na de jaarwisseling nog wel terug zien... Het zal nodig zijn tegen de Tilburgers..

Van de keer moesten we niet naar Tilburg maar wel bijna: Voor de terugkeer achter de borden mochten we naar Goirle, onder de rook van Tilburg gelegen. Eigenlijk alleen bekend als birthplace of Ireen Wust... Bij mij dan toch. Ze hadden dus ook een schaakclub en ze zijn vorige keer gepromoveerd toen de competitie werd stil gelegd.. Op papier een veel zwakkere tegenstander en dus was het zaak om dik te winnen... Maar ja hoe zit het met de roest? De reis verliep in ieder geval voorspoedig. Hopelijk krijgt YT geen bon voor het te hard rijden want ja keer op keer zit je ongemerkt weer op 120 of meer.... Geen doen die waanzin. Maar ja... We geraakten veilig op bestemming. Auto Rinus ging op zoek naar de parkeergarage, Auto YT ging voor een parkeerplaats naast een bejaardentehuis (het was echt overal blauwe zone in deze plaats niet te doen..) Geen bon gehad dus dan is het goed... Na een gemoedelijke ontvangst van de promovendus konden we aan de slag in een mooie locatie / ruimte:

We begonnen soepel. Ricardo zette zijn debuut luister bij door heel vlot te winnen van Ruud Licht. De tegenstander werd vlot 'te licht' bevonden. Toch net wat anders dan de 1e klasse... Snel 2 pionnen voor en partij uitschuiven. De makkelijkste partij van de dag.

Maxim had het niet veel lastiger met Ard van Beek. De voor velen enige bekende speler van de tegenstander (van het ter ziele gegane schaakvoetbal toernooi) Maxim had een duidelijke positionele plus met totale controle over de e-lin en een paard op weg naar e6. Zwart nam drastische maatregelen om dit te voorkomen maar Maxim liet zich niet van de wijs brengen en won eveneens simpel.

Jos deed het eveneens goed. Onze 'invaller' speelde tegen een jonge speler die zich duidelijk niet had voorbereid op een van de dubieuze systeempjes van Jos. Hij ging voor een strategische interessante, maar foutieve keuze. Jos stond zo al snel heel goed... Ergens had wit terug in de partij kunnen komen maar liet dit na. Jos won vervolgens 2 stukken tegen de toren en braht nog een overwinning binnen.

De tegenstander deed ook wat terug echter... De lagere borden liepen minder. Rinus verloor zelfs... Hij speelde een van zijn eigen systeempjes en dan heb ik er altijd wel vertrouwen in tegen wat mindere goden. Blijkbaar ging het toch ergens mis want Rinus kon zijn damevleugel niet zo lekker ontwikkelen terwijl hij zijn koningsvleugel moest verzwakken. Zelfs zonder dames was dat te veel van het goede.

JoeyB speelde volgens mij echt zijn eerste partij in 1,5 jaar (behoudens online) ? Hij leek mij toch de hele tijd het betere van het spel te hebben in een Siciliaan maar de balans werd blijkbaar nooit echt verbroken.

Jari maakte zijn debuut in het eerste en dan zou het mooi zijn om dat te doen met een overwinning. Tegen zijn Belgische opponent had Jari volgens mij de hele  tijd de beteree kansen in een gesloten stelling. Zwart ging langzaam maar zeker de damevleugel openenen terwijl wit, mede door het ontbreken van witveldige lopers toch nooit echt kon rekenen op aanvalskansen. Het was blijkbaar allemaal niet voldoende en dus werd her remise.

Veel is langs mij heen gegaan want opeens zat YT een hele slechte stelling te keepen tegen Robin Verhoeven. Er leek allemaal weinig aan de hand tegen de Blumenfeld van de opponent. Maar ja begon YT 2 jaar geleden ook niet met een 0 in deze opening (ok dat had niets daarmee te maken!) Wit stond natuurlijk een pion voor en nadat zwart (niet geheel de bedoeling maar ok) was verleid tot d5-d4 waren er 2 mooie velden voor mijn stukken. Wit dacht de knock-out te zien met winst van een 2e pion en afwikkeling naar een eindspel maar ipv Pc6 had zwart de geweldige counter Lb5!! Na nog een onhandig zetje moest wit de dame geven tegen Toren en stuk en was het opeens vechten voor een halfje in TTL6p v DT4p. Het grootste probleem waren de zwarte pionnen op c4 en d4... De engine op de telefoon van Jari gaf op 1 moment min of meer een winst... Dat vond zwart gelukkig niet.. Er kon uiteindelijk afgewikkeld worden naar 3 v 2 op dezelfde vleugel met diezelfde zware stukken. Daarop bood de tegenstander remise aan. YT vroeg daarop of de opponent een FIDE-rating had... Helaas was het antwoord ja... Zodoende gelijk genadeloos -8,4... Doorspelen had weinig zin want als zwart niets zou ondernemen zou wit onmogelijk kunnen winnen... Zodoende WEL de matchwinst binnengebracht maar niet direct op de gehoopte manier...

Na afloop werd YT nog verrast door het voorwerk dat de tegenstander had ondernemen voor deze pot.. Natuurlijk had YT niet voorbereid (-2100 doorgaans weinig zin mijns inziens) maar de tegenstander zondermeer wel... Sterker nog hij had de stelling tot zet 12 nog op het bord gehad die ochtend.. Nakamura ging blijkbaar verder met De8 mijn tegenstander verkoos h6.. Enfin wit kwam nog steeds heel goed te staan. Hoe wist de opponent precies wat er kon gaan komen? Tja.. Ik was er toch redelijk zeker van dat ik geen Blumenfeld partijen in de database had... Maar ja... Zoals YT vorige week ook opmerkte zijn die online prutspartijen van Titled Tuesday in de database gekomen sinds een tijdje! Een vluggertje dat ik me allang niet meer herinner was dus gebruikt! Maar goed de opponent speelde een goede partij met die mooie zet Lb5 (daarvoor was ik er redelijk van overtuigd dat ik simpel ging winnen en mijn tegenstander zag het ook somber in zei hij..) en is duidelijk zwaar underrated. Toch fijn om weer een potje te kunnen schaken... 2400 elo kan YT wel een tijdje uit het hoofd zetten al was het maar omdat ik waarschijnlijk niet genoeg partijen kan spelen om dat uberhaupt te kunnen halen (daarnaast 1,5 jaar niet echt iets aan schaken doen helpt niet..) maar goed we kunnen weer houtjes schuiven.

Louis en zijn tegenstander schoven het langst hout. Louis speelde de opening zoals YT dat ook vaak wil spelen dus dat is een goed teken... Zwart zette een totaal kansloze aanval op waardoor zijn stukken wat verkeerd stonden maar er door heen breken was nog niet zo makkelijk voor Louis. Het werd een eindspel met goede kansen voor Louis en die werden ook benut.

Zodoende wonnen we met 5,5-2,5 en... zijn we koploper! Jawel want alle 5 wedstrijden eindigden in 5,5-2,5... We hadden graag wat ruimer gewonnen natuurlijk maar gelukkig zijn we weer op gang.. (voor hoe lang het duurt?) Na aflopen hebben we ook nog even lekker gegeten. Dat was voor menigeen ook al een tijdje geleden (in een restaurant dan toch)

In ronde 2 spelen we thuis tegen de Pion.