Goes 1 heeft met de grootst mogelijke moeite gewonnen van de Pion 1. Een aantal jaar geleden was dat fantastisch nieuws geweest. Immers de Roosendalers speelden toen nog 1e klas. Tegenwoordig spelen zij ook in de 3e klasse en waren wij op alle borden simpelweg hoger gerated... Maxim was afwezig: avonturen in Colombia... Gelukkig bleek Sven bereid in te vallen. Zodoende kwamen we uit op 2082 gemiddeld, het sterkste team voor Goes ooit in de 3e klas...

 
Rating
 
Rating
  Grochal, J. (Joey) 2326   Riemens, K. (Koen) 1923 ½ - ½
  Klepke, R.M. (Ricardo) 2297   Schuurmans, J. (Jan) 2087 ½ - ½
  Kaap van der, J. (Jos) 2182   Kok, I. (Ivo) 2135 ½ - ½
  Stange, S. (Sven) 2168   Rens, C. (Carlo) 1916 ½ - ½
  Nieuwenhuijse, L.C.J. (Louis) 1976   Broek van den, R. (René) 1866 0 - 1
  Braak van de, R. (Remco) 1938   Elven van, E.F.A. (Erik) 1804 1 - 0
  Braak van de, J. (Joey) 1864   Essen van, M.M.E.D. (Marieke) 1698 ½ - ½
  Burgerhoff, M.J. (Rinus) 1905   NO 0 1R - 0R
  Gemiddelde Rating: 2082   Gemiddelde Rating: 1918 4½-3½

De wedstrijd begon met een snelle remise aan bord 3 bij Jos. Vrij weinig gebeurd volgens mij... Of nou ja.. de wedstrijd begon... De Pion had een afzegging door ziekte op het laatste moment blijkbaar en kwam zodoende dus maar met 7. We stonden dus al voor.

Ook op bord 2 een redelijk vlotte remise. Ricardo kreeg nooit heel veel tegen Schuurmans. Er resteerde een eindspel met zware stukken en ongelijke lopers voor beiden zonder echt zwaktes of duidelijk aanvalskansen: remise.

JoeyB speelde eveneens remise tegen Marieke van Essen. Hij stond de hele partij naar eigen zeggen iets minder en bovendien ook nog eens fors achter op de klok. Het witte remiseaanbod kwam dus als geroepen..

Hierop begonnen de tegenvallers. Allereerst YT die op remise bleef steken tegen Koen Riemens. Die trok vol ten aanval in een Morra en gebruikte daarbij zeeen van tijd. Andermaal maakte YT praktisch gezien totaal de verkeerde beslissing. Ik dacht het uit te kunnen maken met stukwinst daarbij weer een tactiekje van wit missend... Gewoon rokeren had zwart een plusje gegeven en veilig spel met drie kwartier meer op de klok... De engine geeft prompt de dame in het wespennest en noemt het ongeveer gelijk... Dat deed zwart niet... Na Db7 leek het me allemaal wel te gaan maar Stokvis schiet dit werkelijk in alle varianten lek.... Pe7 was dan ook een zeer kromme zet. Ik had nog 'geluk' dat mijn tegenstander, die inmiddels puur op increment speelde, voor een dubbel paardoffer en eeuwig schaak ging. Na Dh5 had ik mijn weerlegging h6 klaarliggen maar Stokvis offert alsnog een paard op f6 en schreeuwt +5. Gelukkig spelen we niet met engine... YT dacht andermaal makkelijk te gaan winnen maar bleef dus weer steken op remise. Nog wat roestig dus...

De volgende tegenvaller was een nog grotere: Louis ging ten onder tegen Rene van den Broek. De 3 resterende stellingen leken toch heel mooi... Louis gaf naar eigen zeggen net toen hij heel goed kwam te staan een vol stuk weg en het was gelijk uit. Nog al jammer.

Gelukkig was daar Remco. Die had ergens een pion gewonnen tegen Erik van Elven en was terecht gekomen in een paardeindspel. Daar had hij ook nog eens een actievere koning en paard. De winst was dus een kwestie van tijd en dat bleek.

Daarop was het aan Sven om de winst binnen te brengen... Maar ja die stond inmiddels verloren tegen Carlo Rens. Sven had een typische stelling en leek langzaam zijn voordeel uit te bouwen. Ook hier ging het opeens mis en Sven was gedwongen om een TP eindspel met minuspion te spelen...  De torens gingen eraf en de winst leek in de maak voor de bezoekers... Maar het was nog niet zo eenvoudig. Paarden maken rare sprongen. waarschijnlijk was e4? te vroeg en had Carlo eerst zijn paard terug moeten brengen van de damevleugel. Plots had Sven een geforceerde afwikkeling naar remise. De ene pion die op her bord bleef voor Rens was niet genoeg...

Zodoende een overwinning op het tandvlees. We ll take it.