Goes heeft een bizar en veel bewogen seizoen ondanks alles toch afgesloten op een 2e plaats in de 3e klasse. Ondank het voortreffelijke aantal van 14 MP zijn we geen kampioen geworden en helaas dus nog altijd in die vermaledijde 3e klasse gebleven. Niet direct een fijn gegeven... De slotronde was tegen de Baronie uit Breda. Zij stonden op de 3e plaats maar konden ons al niet meer bijhalen. Zoals wel vaker konden de nodige spelers weer niet waardoor Jari en de Feijters ook nog een potje konden spelen aangezien Goes 2 al uitgespeeld was.

--

De wedstrijd begon met een remise van uw verslaggever aan bord 1 die een dramatisch seizoen zo dus ook niet al te best af sloot. Enkel van een 1650 kon gewonnen worden in Nederland. Met wit tegen Oomen kwam YT eigenlijk nergens. De tegenstander bediende zich van de Noteboom en kende dit uitstekend. Net zoals tegen een IJslandse FM (goede overwinning dus ja) werd Te1 geprobeerd ipv de mainline Pd2. Zwart reageerde goed. Beiden speelden de thematische ideeen. Wit had simpelweg het saaie La4 kunnen spelen met een gelijk eindspel maar besloot in plaats daarvan leven in de brouwerij te brengen door a4 toe te laten en zelf e4-d5 door te zetten. Zoals zwart na afloop opmerkte had hij echter nog geen gekke zetten gedaan en zou het dus niet moeten werken... Dat bleek ook in de partij en ook Stockfish vind het niet even overtuigend al had wit met correct spel wel kunnen afwikkelen naar een kale remisestelling. Dat had ik ook nog ergens gezien maar goed wit wilde meer... Het pionoffer werkte niet helemaal en als zwart even ergens b3 had ingevoegd had hij enorm voordeel verkregen. Hij koos in plaats daarvan voor het slaan van de aangeboden tweede pion met schaak. Dat gaf mij echter net genoeg tegenspel. Zwart ging voor dameruil waarna de prachtige drie verbonden vrijpionnen op c4 b4 en a4 een voor een van het bord getikt konden worden door een witte toren. Daarop bleef een totale remisestelling over TLL v TLP met allebei 3 pionnen op de koningsvleugel. Daar zag ik het nut niet van in om dat door te spelen...

Even later was Rinus klaar. Wel met een overwinning. Tegenstander de Jong offerde een pion en kreeg daar best wat compensatie voor. Toen zwart het minder handig deed kwam wit echter overweldigend te staan. Gelijk door slaan deed het ook nog niet allemaal maar dat maakte niet meer uit toen zwart uit ellende een loper in de aanbieding deed. Weliswaar werd dit ding nog verdedigd door een pion op b5 maar die stond simpelweg gepend... Punt binnen.

Jari speelde eens een keer niet de langste partij en was als 3e klaar met een halfje tegen Slagboom. Na 3. Lg5 kwam er een soort gare Londen op het bord waarbij beide spelers niet zo goed wisten hoe verder te gaan. Jari speelde ondermeer rare zetten als Ph5-g6-Kg7 om zijn stelling te 'verbeteren'. Gelukkig had wit ook niet echt door waar hij mee bezig had. Jari kondigde aan dat hij nog wel ergens een kansje zou krijgen (achteraf) en dat bleek want wit deed simpel een pion in de aanbieding na Tfd1? Hij pende hiermee zijn eigen toren van d2 en wit had simpel Txb2 kunnen doen met pionwinst... Jari miste deze buitenkans waarna de partij verwaterde in een dame-eindspel dat eindige in eeuwig schaak.

Maxim bleef steken op een halfje tegen van der Linden. Hij leek toch hard te gaan winnen in een Draak. De witte aanval werd niet bekroond met mat maar wel met een eindspel met 2 pionnen meer. Weliswaar 2 dubbelpionnen maar toch... Het toreneindspel bleek nog niet zo eenvoudig aangezien de witte koning permanent gecut was maar als Maxim de aangeboden derde pion had geslagen had hij totaal gewonnen gestaan. In plaats daarvan negeerde hij de pion en koos voor f4... Wonder boven wonder had zwart met zijn actievere koning en toren vervolgens genoeg voor remise...

2,5-15 dus maar niets aan de hand want 3 van de overgebleven partijen stonden gewonnen. Enkel David niet. Tegen jeugdspeelster Bibi Nooren mocht hij het meest blij zijn met een halfje. De jongedame zette David de hele middag onder druk en speelde David langzaam maar zeker weg. De stelling van de Feijter was wel heel solide te noemen dus door breken was niet direct eenvoudig te noemen. Uiteindelijk kreeg David dan toch de kans om te breken met f6 en af te wikkelen naar een dubbel toren eindspel waar voor beiden weinig muziek meer in zat. Denk dat beiden uiteindelijk wel tevreden waren met een remise.

De overige 3 partijen wonnen we dus inderdaad. Niels versloeg Jasper Willeboordse. Hij wist ergens een stuk te winnen maar zwart had nog wel een gevaarlijk ogende massa pionnen. Daar wist hij weinig te doen en zo kon Niels afwikkelen naar een toreneindspel met extra paard... Ja dat lukt dan dus wel...

Louis kwam tegen Carlos Hemmers ook tot winst. Hij wist een pion te winnen en offerde / gaf vervolgens een kwaliteit. Er kwam echter nog een tweede pion bij en dus stond hij toch overweldigend. Ergens gaf wit een kwalteit terug maar er resteerde slechts een hopeloos toreneindspel voor de Bredaenaar...

Ricardo tot slot versloeg Rob van Berkel. Ergens wist hij wit te trucen en een pionnetje buit te maken. Er kwam ook nog een tweede pion bij wat later maar wit bleeft zich wel hardnekkig verweren in het eindspel en zo duurde het hier uiteindelijk nog het langst tot het volle punt binnen kwam.

Heel erg lang duurde deze middag echter geen van de partijen waarop we na afloop nog ergens zijn gaan eten in Breda. Een goed einde van een bizar seizoen met helaas dus toch geen promotie ondanks de 14MP. We zijn nog wel de een na beste NR 2 dus als zich twee teams terugtrekken... Tja je weet nooit tegenwoordig.